Három könyv, ami segít megfejteni az álmainkat

.konyvesblog. | 2019. augusztus 29. |

 

via GIPHY

Az embert ősidők óta foglalkoztatja, hogy mit jelentenek az álmok, mégis a mai napig ez az elménk működésének egyik legnagyobb rejtélye. Egyidőben azt gondolták, hogy az álmokat az istenek küldik, sokan egyfajta jóslatként tekintettek rájuk, később a tudatalatti fogalmához kapcsolták, a kimondatlan vágyakat és félelmeket vélték felfedezni bennük. Most három olyan könyvet ajánlunk, amelyek az álomkutatás főbb elméleteit mutatják be.

Alice Robb: Miért álmodunk? – A tudatos álmodás sorsfordító módszere 

Alice Robb: Miért álmodunk? – A tudatos álmodás sorsfordító módszere

Fordította: Dövényi Ibolya, Libri Könyvkiadó, 2019, 296 oldal, 3699 HUF

 

Minden éjszaka álmodunk, mégis rettentően keveset tudunk az álmok működéséről. Alice Robb könyve abban nyújt segítséget, hogy megtanuljuk a javunkra fordítani az álmainkat, amelyek létfontosságúak a lelki egészségünk szempontjából. Az újságíró Peruban találkozott először a tudatos álmodás technikájával, és ez a tapasztalat akkora hatással volt rá, hogy elhatározta, alaposan tanulmányozza az álmok világát. A Miért álmodunk? bemutatja az álomkutatás legújabb elméleteit, és emellett olyan gyakorlati tanácsokat is ad, melyeket követve mi magunk is megtapasztalhatjuk a tudatos álmodás jótékony hatásait. 

Sigmund Freud: Álomfejtés 

Sigmund Freud: Álomfejtés

Fordította: Hollós István, Helikon Kiadó, 2016, 653 oldal, 3999 HUF

 

Ha az álmokról van szó, mindenképp meg kell említeni Sigmund Freudot, akinek a munkássága a mai napig elképesztő hatással van az álomkutatásra. Freud a tudatalatti termékének tekintette az álmokat, amelyek szerinte nem véletlenszerűek és értelem nélküliek, hanem a pszichikumnak logikusan értelmezhető, belső törvényei szerint létrejött termékei. Ez a könyve az álomfejtés tudományának első nagy összegzése, amely több mint száz évvel a könyv első kiadása után sem vesztett semmit érvényességéből.

Michael Jouvet: Alvás és álom 

Michael Jouvet: Alvás és álom

Fordította: Gécseg Zsuzsa, Typotex Kiadó, 2008, 216 oldal, 2200 HUF

 

Michael Jouvet francia kutató szintén arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért álmodunk, azaz miért látott el a fejlődés bennünket olyan anyaggal, amely periodikusan megtervez bennünk egy egész világot, amely fantasztikus képekből épül fel. Jouvet az egész életét az álombeli tudat és az álommechanizmus tanulmányozásának szentelte. Ő fedezte fel és jellemezte először azt, amit ő maga „paradox alvásnak" nevezett, az agyműködés funkcióinak harmadik állapotát. Elméletének, kutatásainak és tapasztalatainak legfontosabb aspektusait mutatja be Alvás és álom című könyvében.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.