Guybrush Threepwood képregényben is hódít

-Szűcs Gyula- | 2009. szeptember 24. |

"Look behind you! A three-headed monkey!"
"Hi, I'm Guybrush Threepwood. I want to be a pirate!"
"- You fight like a dairy farmer! - How appropriate. You fight like a cow!"

 

A fenti név és a klasszikus mondatok ma már csak azoknak melengetik meg a (Quake-en és Stephen King-könyveken edződött) kérges szívét, akik hozzám hasonlóan a LucasArts pixelkalózának fergeteges dumájától kaptak röhögőgörcsöt a számtekórák alatt, úgy '93 tájékán. Sajnos ma a point 'n click adventure játékműfaj, amit Lucas papa cége az őrült tudósos Maniac Mansonnal indított el, és a kultikus Monkey Island-sorozattal örökre az emberiség kollektív tudatába égetett ugyanúgy halott, mint az előző évtizedek másik nagy slágerterméke, a Steve Jackson/Ian Livingstone-féle lapozgatós könyv. (Utóbbiról egyébként majd itt a Könyvesblogon is írunk)

Szerencsére vannak még olyan elvetemült retrórajongók, mint Paco Vink, aki a The Secret of the Monkey Island című képregényében zseniálisan ötvözte az első, 1990-es Monkey Island játék kiváló kalózos sztoriját a '97-es harmadik rész, a Curse of Monkey Island lenyűgöző, rajzfilmes-habcsókfelhős grafikájával. Meg persze a sorozatra végig jellemző, Monty Python-szkeccsekbe hajló humorral - bár a képregény műfaji korlátai miatt az eredeti játék ezerfelé szétágazó, vicces párbeszédeinek csak a töredékét tudta átvenni és valamiféle egységes dramaturgiába sűríteni.

 

 

A szerző eddig kizárólag a The World of the Monkey Island nevű rajongói honlapon publikálta művét, ami sajnos máig befejezetlen: 2001 és 2007 között mindössze 52 oldalt rajzolt meg, valamint egy retrógrafikás kamu befejezést 2003 április elsejére időzítve. Még csak a játék első fejezetével készült el, a Majom-sziget félőrült kalózremetéjére, Herman Toothrothra, na meg a  citrom- banán- és ananászfejű kannibálokra már reméljük, nem kell újabb 6 évet várni.

A sztoriról röviden: lúzer főhősünk, Guybrush Threepwood (akinek egyedüli különleges képessége, hogy 10 percig visza tudja tartani a lélegzetét) még életében nem fogott kardot a kezében, nem ásott el illetve ki rablott kincseket, egyszer sem állt kartácstűzben egy imbolygó hajó kormányánál, és a grogból is csak a kikötői kólaautomaták vizezett  változatát ismeri. Mégis ő akar lenni a Karib-tenger legrettegettebb kalóza.

Karibi kalóz viszont nem lehet akárkiből, Guybrushnak három próbát kell teljesítenie: el kell lopnia a kormányzó paloltájából az Idol o' Many Hands nevű ereklyét, meg kell találnia a Melée-sziget Legendás Elveszett Kincsét, és le kell győznie bajvívásban a Kardok Mesterét. Utóbbi próba amúgy a legviccesebb, mivel a kalózok harc közben mindig rímekben sértegetik egymást. (Ezek nem véletlenül váltak az eredeti játék legjobb mondataivá: többségüket a híres fantasy író, Orson Scott Card találta ki.) És ugye szereznie kell egy hajót is, na meg néhány kalózt, akiknek olyanokat ordibálhat, hogy: "Feszesebbre azokat a vitorlákat, különben a halakkal vacsoráztok, szárazföldi patkányok!"

 

 

Közben persze kiderül, hogy a kormányzó valójában egy gyönyörű nő, akibe nemcsak Guybrush szeretett bele halálosan, de a hírhedt szellemkalóz, LeChuck kapitány is, akit mindenféle benszülöttekkel és csontvázakkal való hadakozás után az esküvői oltárnál  kell legyőznie főhősünknek. (Na igen, innentől nehéz eldönteni, hogy a Karib-tenger kalózai mozifilm két forgatókönyvírója, Ted Elliott és Terry Rossio játszottak túl sokat a Monkey Island-del, vagy a játéksorozat fő poéngyárosa, Ron Gilbert váltott jegyet újra és újra a Disneyland kalózos hullámvasútjára, mielőt nekiállt volna programozni...)

Paco Vink képregénye innen tölthető le. A régi Monkey Island-rajongóknak nosztalgikus röhögőmaraton lesz, akiket pedig most először sodort ki az áramlat a szóviccekkel sokkoló rajzfilmkalózok szigeteire, akár már felújított HD-változatban is végigtolhatják a kultikus első részt. Aztán szépen sorban a többit is, az idén nyáron debütált ötödik epizódig, a  poénokban sajna már nem annyira virtuóz Tales of the Monkey Islandig.

Bonus tracknek viszont itt van minden idők egyik legjobb játékintrója a Curse of Monkey Island elejéről, amiből érthetetlen módon senki sem csinált az elmúlt 12 évben egész estés animációs filmet.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.