Franzen: Jeff Bezos az apokalipszis egyik lovasa

.konyvesblog. | 2013. szeptember 15. |

A Guardian pár napja megjelentetett egy hosszú, de nagyon érdekes esszét Jonathan Franzen tollából. (Interjúnk vele itt.) A what’s wrong with the modern wold (mi a baj a modern világgal) című írásban a szerző az internetet, a technológiát, és napjaink irodalmi kultúráját veszi górcső alá. Beszél következő könyvéről, a The Kraus Projectről is, ami új fordításokat tartalmaz majd Karl Kraus műveiből, természetesen Franzen jegyzeteivel. Az esszé legérdekesebb része mégis az, ahol az Amazon kerül kereszttűzbe.

Franzen szerint Jeff Bezos, az Amazon alapítója, "lehet, hogy nem az antikrisztus, de biztosan úgy néz ki, mint az apokalipszis egyik lovasa". Az Amazon egy olyan világot akar, ahol minden könyv magánkiadásban, vagy általuk publikálva jelenik meg, ahol az olvasók az ő kritikájuk alapján választják ki az olvasnivalót, és a szerzők felelősek a saját promóciójukért. Ez a világ pedig dicsekvők, a Twitter-felhasználók és az ostobán, céltalanul szónokolók hullámát indítja majd el, és azokét a pénzes emberekét, akik fizetnek valakinek azért, hogy ötcsillagos értékelések százait gyártsa le nekik. Franzen arra kíváncsi, hogy mi történik azokkal, akiknek a dicsekvés, a tweetek és az üres szónoklatok csak a társadalmi szerepvállalás elviselhetetlenül sekélyes formái. Mi történik azokkal, akik ma nyomtatott világ csendjében és állandóságában mélyebb, egyéni kommunikációra vágynak? Azokkal, akiket az írók iránti szeretet formált, azon írók iránti, akik még akkor publikáltak, amikor volt valamiféle minőségellenőrzés, és az irodalmi hírnév is többön múlott, mint hogy milyen hangosra sikerült az önpromó?

A kérdések adottak, most az Amazonon a sor a válaszadásra.

Forrás: Salon

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.