Ezeket a könyveket olvasd az Oscar-díj miatt!

Ezeket a könyveket olvasd az Oscar-díj miatt!

.konyvesblog. | 2020. január 14. |

kisasszonyok.jpg

Tegnap bejelentették az idei Oscar-jelöléseket, így természetesen kiderült az is, hogy ezúttal milyen alkotások vannak versenyben a Legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában. Az öt film, amely a jelöltek közé került: Az ír, a Jojo Nyuszi, A két pápa, a Kisasszonyok és a Joker. A legtöbb nevezést ezek közül (11-et) a Joker kapta, de Az ír és a Kisasszonyok is jó pár jelölést tudhat a magáénak. Mutatjuk, milyen könyveket érdemes elolvasni, hogy megállapíthassuk, ezek közül vajon melyik a legjobb adaptáció.

Charles Brandt Hallom, szobafestő vagy - Az ír

Charles Brandt: The Irishman - Hallom, szobafestő vagy!

Fordította: Bihari György, Helikon Kiadó, 2019, 531 oldal, 3990 HUF

 

1975. július 30-án eltűnt Jimmy Hoffa – s hogy mi lett vele, ki ölte meg (ha megölték), az évtizedeken át rejtély maradt. Hoffa neve a magyar olvasónak talán nem sokat mond, de fénykorában mindenki ismerte Amerikában: részben úgy, mint aki óriási érdemeket szerzett az amerikai szakszervezeti mozgalomban, részben pedig úgy, mint aki - köztudottan – jó kapcsolatokat ápol a maffiával, pontosabban ő az ország egyik legfőbb maffiózója. Charles Brandt könyvének elolvasása után az ember garantáltan máshogy fog tekinteni a XX. századi amerikai történelemre – nemcsak Hoffa gyilkosát ismerjük meg belőle, hanem azt is, hogy milyen megdöbbentő mértékben befolyásolták a mindenkori amerikai vezetés politikai döntéseit a szervezett bűnözés érdekei – miközben ádáz küzdelem is folyt a „keresztapák" ellen. Olvassattok bele a könyvbe ITT.  

Christine Leunens: Cellába zárva - Jojo Nyuszi

Christine Leunens: Cellába zárva

Fordította: Tábori Zoltán, Athenaeum Kiadó, 2019, 328 oldal, 3999 HUF

 

Johannes a Hitlerjugend ifjú tagja, aki a háborúban súlyosan megsebesül, hazatérve pedig azzal szembesül, hogy a családtagjai egy zsidó lányt bújtatnak a padláson. A fiú beleszeret Elsába, aki viszont mást szeret, így aztán a fiú, hogy elérje céljait, hazudni kezd, hiszen tudja: csak addig van esélye a boldogságra, amíg tart a háború. Johannes szerencsétlenségére hamarosan béke lesz, a fiú viszont ezt úgy tálalja Elsa felé, hogy a németek győztek, így a biztonsága érdekében nem szabd kilépnie az utcára. A regényből Taika Waititi készített filmet, a főszerepben Scarlett Johanssonnal és Sam Rockwell-lel. Cellába zárva című regénybe ITT tudtok beleolvasni.

Louisa May Alcott: Kisasszonyok 

Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Fordította: Barta Judit, Manó Könyvek, 2019, 353 oldal, 2990 HUF

 

Amikor 1868-ban először kiadták, összesen kétezer példányban jelent meg, de akkora volt iránta az érdeklődés, hogy a kiadó alig győzte az utánnyomást. A Kisasszonyok sikere azóta is töretlen, Louisa May Alcott regénye – melyet részben a saját családjáról mintázott – számtalan kiadást megért.  Sokszor feldolgozták, hiszen létezik színpadi, televíziós és filmes változata is. A történet a négy March nővérről szól (Meg, Jo, Beth és Amy), akik egy új-angliai településen, nehéz anyagi körülmények között élnek édesanyjukkal, miközben apjuk a polgárháborúban szolgál tábori lelkészként. A lányokat rengeteg kaland és váratlan balszerencse éri, és a sok tapasztalat révén egyre jobban kirajzolódik a személyiségük: a józan és megfontolt Meg társaságszerető, a fiús Jo imádja a könyveket, a szégyenlős Bethet a zenélés érdekli, a kissé önző Amynek pedig művészi hajlamai vannak. A Kisasszonyok lányregénynek íródott, ám mára az egyik legismertebb amerikai klasszikusként ismert, amely női írók generációinak adott ihletet.

Anthony McCarten: A két pápa 

Anthony McCarten: A két pápa

Fordította: Farkas Veronika, Agave Könyvek, 2019, 265 oldal, 3280 HUF

 

Anthony McCarten alapos kutatómunkát végzett, hogy megírhassa a jelenlegi és az előző szentatya történetét, illetve azt, hogy pontosan hogyan zajlott a hatalomváltás a két – egyébként elég különbözően gondolkodó – pápa között. 2013 februárjában az egyház történetében ugyanis egy viszonylag szokatlan dolog történt: XVI. Benedek váratlanul benyújtotta a lemondását. Több mint 700 éve ő volt az első pápa, aki önként mondott le a hatalomról. A bíborosi kollégium a hír hallatán a római Sixtus-kápolnába sietett, hogy kiválasszák az utódját. Ekkor egy újabb váratlan fordulat következett: megválasztották Ferencet, 1200 éve az első nem európai pápát. A ​mindenség elmélete és A legsötétebb óra Oscar-díjra jelölt forgatókönyvírójának szerzője ebben a könyvben bemutatja a két pápa életútját és jellemét, de a vatikáni világ rejtelmeibe is betekintést nyújt.  

Alan Moore, Brian Bolland: Batman: A gyilkos tréfa

Alan Moore, Brian Bolland: Batman: A gyilkos tréf

Fordította: Pataricza L. Eszter , Kingpin, 2018, 48 oldal

 

Joker eredettörténetét ismerhetjük meg a Batman: A gyilkos tréfa című képregényből. Ez volt az a történet, amely a tavalyi év egyik legsikeresebb filmjének alapjául szolgált. A sztori két síkon játszódik, és a központi kérdése az, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki őrültté váljon. Miért menekül el valaki a valóság elől, és vajon lehet-e választani az őrületet, vagy az valami olyasmi, ami megtörténhet bárkivel? Miközben fokozatosan megismerjük Joker múltját, azon is elgondolkozhatunk, hogy egyáltalán mi az, ami normális és értelmes, és mi az, ami nem, illetve hol húzódik a határvonal, amely elválasztja az őrülteket a nem őrültektől.