E.L. James nem bírja a mamipornó gúnynevet - interjú

.konyvesblog. | 2012. augusztus 15. |

E.L. James: A szürke ötven árnyalata

Ulpius-ház Kiadó, Budapest, 2012, 524 oldal, 3999 HUF 3200 HUF.

 

Forrás: US Magazine

A könyvpiac legújabb, legfelkapottabb szerzője E.L. James, A szürke ötven árnyalata írónője, aki váratlanul robbant be, betöltve a Twilight utáni űrt. Régóta szerettünk volna interjút készíteni E.L. Jamesszel, de ez természetesen nem jött össze, mert az írónő nagyon elfoglalt, hiszen ennek az évnek ő a sztárírója. Az Ulpius-ház Kiadó próbálta rábeszélni a külföldi kiadót, hátha összejön, de helyette egy előre elkészített kérdezz-feleleket kaptunk. Az anyagot kicsit megdolgoztuk, mert azért van benne egy-két érdekes infó.

„Nagyon megleptek azok a reakciók, melyeket a könyv kiváltott. Álmomban sem gondoltam, hogy ilyen sikeres lesz" – hangsúlyozza E.L. James, akinek Ötven árnyalat-kötetei világszerte már húszmillió példányszámban keltek el. Erika Leonardot (civilben ugyanis ez a neve a sikerszerzőnek) annak idején tulajdonképpen egyetlen dolog motiválta: „Egy szenvedélyes szerelmi történetet akartam írni".

Emellett kíváncsi volt arra is, milyen lehet, ha az ember olyasvalakivel találkozik, aki részese a BDSM-világnak. A BDSM egy rövidítés a bondage & discipline (kötözés és fegyelmezés), domination & submission (dominancia és alávetettség), sadism & masochism (szadizmus és mazochizmus) kifejezésekre utal. Erről a világról azonban nemcsak a fiatal és eleinte szűz főszereplő, Anastacia nem tud semmit, hanem EL James sem, aki a regényre készülve főként az interneten kutatott, illetve emaileket váltott egy Uralkodóval, aki a BDSM-ben a domináns fél, valamint két Alávetettel.

Az írónő azonban nem csinál titkot belőle, hogy könyvei eredetileg rajongói indíttatásból, az Alkonyat könyvek fanfiction-változataként íródtak. James szerint a Twilight „a legjobb szerelmes történet", amelyet valaha olvasott: „nagyon erotikusnak és nagyon inspirálónak találtam". A sikert ugyanakkor nem lehet pusztán annak a számlájára írni, hogy szex is van a könyveiben, szerinte ez ugyanúgy köszönhető a szerelmi szálnak, mint a jól megformált karaktereknek: „A nők szerelembe estek Christiannal, megkedvelték Anát, és élvezték a történetet" – vázol fel egy lehetséges magyarázatot. A fanfictionöket gyártó közösség persze erősen támadja, mert komolyan bizonyítani tudják, hogy A szürke ötven árnyalatában eredetileg a Twilight főszereplőivel teljesen megegyező karakterek szerepeltek, sőt az írónő honlapján is Robert Pattinsonék szerepeltek.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi gazdasági nehézségek milyen szerepet játszhattak abban, hogy könyve mégis ilyen sikeressé válhatott, kitérő választ adott. „Az emberek mindig is élvezték a kitalált történeteket, a meséktől kezdve az olyan mai történetekig, mint az enyém. Mindenki szeret egy másik világba elmenekülni, függetlenül attól, hogy milyen a gazdasági helyzete."

A kritikák átböngészésre ma már nincs nagyon ideje, a legnagyobb élménynek azonban azt tartja, amikor a dedikálásokon olyan olvasókkal találkozott, akiknek tetszett Christian és Ana meséje. „Az olvasók olyan részleteket osztottak meg velem, amiktől elpirultam" – teszi hozzá, amit persze nem csodálunk, hiszen jelentős mennyiségű szexuális jelenetet írt meg. Ezenkívül sokan írnak neki olyanok is, akiket gyerekkorukban valamilyen trauma ért. Ők rendszerint elmesélik, hogy a könyv hogyan segített nekik abban, hogy felülkerekedjenek ezeken a múltbeli megrázkódtatásokon: „A történetek némelyike nagyon megindító".

A mamipornó címkével azonban sehogy sem tud kibékülni, hiszen, mint mondja, nem csak háziasszonyok olvassák a könyveit. Mindenféle korú nőktől kap visszajelzéseket („a főiskolai hallgatóktól kezdve a nyolcvanévesekig"), akik az élet legkülönbözőbb területein tevékenykednek („Sokan közülük nem is mamik!"). Szerinte a nőknek azért is tetszhetnek a könyvei, mert alapvetően egy szerelmi történetről van szó. „Egyes szám első személyben, és jelen időben íródott, tehát az olvasó Anává válik, és megtapasztal mindent, ami Anával történik – tehát beleszeret Christianba, és, miközben a történetet olvassa, élvezi némely... képességeit."

E L James saját bevallása szerint mindig is író akart lenne, de sokáig hiányzott az az ösztönző erő, ami arra sarkallta volna, hogy bele is vágjon az írásba. Aztán amikor az Ötven árnyalat-trilógiát írta, valósággal a megszállottja lett. Akkor éppen részmunkaidőben dolgozott, így rendszerint azokon a napokon írt, amikor nem kellett bemennie a munkahelyére. De írt, amikor csak tudott, például késő éjszaka, vagy a vonaton, amivel munkába ment. „Nem néztem tévét, nem mozdultam ki otthonról, nem találkoztam senkivel, mert megszállottan ezt a történetet írtam" – idézi fel azokat a napokat. „Zenét hallgattam – általában mindig ugyanazt a számot, újra és újra. Az a tapasztalatom, hogy írás közben ez segít abban, hogy a figyelmemet összpontosítsam, és a zene hozzásegít ahhoz is, hogy belekerüljek abba a hangulatba, melyet a könyvben megpróbálok létrehozni."

Eredetileg egyébként úgy gondolta, hogy folytatni tudja a régi munkáját a tévénél, mellette pedig írogat majd. Ezért is vette fel írói álnevét. Mint mondja, el akarta különíteni egymástól a kettőt, és meg akarta védeni a gyerekeit is. A fiai amúgy nem olvasták a könyveit, és a jelek szerint egyelőre nem is akarják. „A gyerekeimet nem izgatja az olvasás – ami ironikus abból a szempontból, hogy mindkét szülőjük író" – teszi még hozzá. Közben az is kiderült, hogy a férje is szerződést kapott a Random House-tól, és mint EL James férje, várhatóan szép példányszámban adja majd el könyvét.

E L James nem tervezi, hogy felhagy az írással, hiszen még egy csomó történetet el akar mesélni. Jelenleg azonban túlságosan sok idejét emészti fel a trilógia körüli médiafelhajtás. „Némi időre lenne szükségem ahhoz, hogy a következő könyvömön dolgozni tudjak" – utal elfoglalt mindennapjaira az Ötven árnyalat szerzője.