Család - gyerek - kedves ismerősök - Kemény István és lányai a Rokonok sorozatban

Család - gyerek - kedves ismerősök - Kemény István és lányai a Rokonok sorozatban

.konyvesblog. | 2011. december 16. |

Az idén 50 éves Kemény István író, költő és lányai a Rokonok sorozat legújabb estjének vendégei. A már kötettel rendelkező Kemény Lili és a szintén verseket publikáló Kemény Zsófi alkotják a Kisszínes Duó nevű, kétgitáros formációt. Ezen az estén egy igen Kemény-családot ismerhet meg a közönség egy igen színes este keretében! Az esten fellép még Kollár-Klemencz László. A családot Szegő János kérdezgeti majd.

"Mert földtörténeti távolságok választanak el mindezektől az emberektől. Ezektől és másoktól, akiktől valaha annyi mindent reméltem, több száz név van. Nem mindről beszéltem most, csak azokról, akikről hittem egy időben, hogy véglegesek. Ami utánuk jön, az már az újkor. Az azóta megismert emberek az újkor emberei. Közöttük zajlik, és közöttük ér véget az életem. Velük már nem játszhatjuk el, hogy nem ismerjük meg egymást az utcán. Ezek a véglegesek. Hiába tűnnek el, dühösen kutatom föl őket megint. Pár száz ember, akiknek minden tette befolyásolja az enyéimet. Egy falura való ember. Nekem ők lakják ezt a várost. Ők a korszak." - Kemény István, a kortárs líra egyik legjelentősebb alkotója írja Család, gyerek, autó című könyvében, majd ugyanezt a témát - saját generációjának történetét - folytatja Kedves ismeretlen című regényében.

Kemény István

A most 50 éves költő, író az ELTE magyar-történelem szakán diplomázott. Első prózakötetét Az ellenség művészete című kisregényt 1989-ben adták ki. Első nagyregénye, a Kedves Ismeretlen 2009-ben látott napvilágot. Versei: Csigalépcső az elfelejtett tanszékekhez (Eötvös Loránd Tudomány-egyetem, Budapest, 1984), Játék méreggel és ellenméreggel (1987), Témák a Rokokó-filmből (Holnap, Budapest, 1991), A koboldkórus (József Attila Kör – Pesti Szalon, Budapest, 1993), A néma H (Pesti Szalon, Budapest, 1996), Valami a vérről, Válogatott és új versek (Palatinus, Budapest, 1998), Hideg, Versek 1996–2001 (Palatinus, Budapest, 2001), Élőbeszéd (Magvető, Budapest, 2006). Dolgozott már zenés produkcióban, többek között Kiss Tibor és a Bardo-projektben Bárdos Deák Ági és Gasner János zenésítette meg a verseit. Publikált esszét, írt drámát, rádiójegyzetet, ponyvaregényt álnéven és többek között tucatnyi Nick Cave fordítása is megjelent. Jelenleg családregényén dolgozik.

Kemény Lili

1993-ban született Budapesten. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlógimnázium tanulója. 2008-ban tagja lett a megalakuló Körhinta Körnek, ezüst minősítést szerzett Sárváron, és aranyat a miskolci Deákpoézisen. Az Irodalmi jelen, a Műút és a Magyar Napló közölte eddig verseit. Részt vett a Körhinta Kör felolvasásain Budapesten (Nyitott Műhely, R33-stúdió, Műcsarnok) Kapolcson, Szegeden, Pécsett és a szigligeti JAK-táborban. Saját magát így mutatja be: „Életem röpke tizenhat és fél éve alatt nem történt velem semmi különös, átestem egy Beatles-meg egy Kispál-korszakon, voltam hippi és feminista, félbehagytam egy regényt, kitermeltem 1045 oldalnyi naplót kézírással, egy ideig kártyából jósoltam, megpróbáltam színre vinni a Gyűrűk Urát, a húgommal kikönyörögtünk két papagájt, egy patkányt, egy kutyát majd egy macskát a szüleinktől, négy nyelven olvastam a Harry Pottert, megszerettem három dolgot, amivel azelőtt ki lehetett volna kergetni a világból (Bach, olajbogyó, költészet), egyszer kiraktam egy tízezer-darabos puzzle-t, kétszer is bevágtam a csillagképeket, de már megint csak a Göncöl-szekeret ismerem föl, megtanultam valamennyire zongorázni, de az együttesemben (Kisszínes) mégis gitáron bénázok, ilyesmik.”
Első önálló kötete idén jelent meg Madaram címmel a Magvető Kiadó gondozásában.
 

Időpont: 2011. december 20. 20:00
Helyszín: Millenáris Fogadó
Az esemény a Facebookon
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!