Bradbury világa képregényekben

NickelADeón | 2010. augusztus 24. |

A
The Ray Bradbury Chronicles
The Authorized Adaptation vol. 1-3.

Szerzők: John Van Fleet, P. Craig Russel, Ralph Reese, Ray Zone, Chuck Roblin Vincente Segrelles, Al Williamson és sokan mások

Bantam Spectra, 1992

A Bantam Spectra kiadó, a Random House/Bantam sci-fi divíziója 1992-től 1994-ig hét kötetben adta ki a most 90 éves Ray Bradbury novelláinak képregény-adaptációit, majd 2003-ban összeválogatták őket egy best of erejéig. Kötetenként átlagban egy Bradbury-előszót, hat képnovellát és novellánként egy-egy hosszabb személyes megjegyzést tartalmaznak a szép kivitelű, vastag, fényes papírra nyomtatott kiadványok.

Szerkesztésük változatos, az első például a Dark They Were, and Golden-eyed, a Golden Apples of the Sun, a Marionett Inc., a Toynbee Convector, a Dragon és az I, Rocket című novellákat gyűjti egybe. Bradburyhez nagyságban passzol az alkotói névsor, a képregény nagy öregjeitől (mint Wally Wood vagy Harvey Kurtzman - MAD) az (akkori) fiatalabb mesterekig (Dave Gibbons - Watchmen , Mike Mignola - Hellboy) fontos, komoly neveket látunk. Itt van Vincent Segrelles (magyarul a Zsoldos egy része jelent meg tőle), Jonh Van Fleet (Hellraiser), Daniel Torres (Rocco Vargas), akármerre nézünk, nem találunk ismeretlen vagy rosszul csengő nevet, velük biztos nem vett zsákbamacskát a kiadó.

Nekem három kötet van a polcomon, így ezekről tudok írni egy keveset. Egyszemélyes adaptációk: a rajzolók, festők írók ezúttal is egyben. Dave Gibbons tizennégy oldalra hozta ki a Come into my Cellart, négyszer négy paneles, a Watchmenhez hasonlóan "monoton" oldalképekkel, hatásos befejezéssel. John Van Fleet fotografikus oldalai és Wally Wood (ő csinálta azokat a nagyon amerikai filmes képregényeket a Kreténben) művészi kompozíciói az ellenpont, a kettő között "normál", három-négy soros, soronként egy-három paneles oldalképeket látunk. Így a rajztechnikákat tekitve viszonylag vegyes, az adaptációk képi szerkezetét tekintve viszonylag egységesek a kiadványok. A narrációk is változatosak: Bradbury örökre belénk ivódott, borzasztóan szép kulcsmondatai természetesen kihagyhatatlanok, de ki többet, ki kevesebbet ad vissza a minden sorában költői szövegekből. Nehéz megítélni a köteteket, hogy szükség volt-e az adaptációra, én inkább azt mondanám, érdekesség, csemege, de ha az elemi Bradbury-hangulatra vágyom, inkább előveszem a Kaleidoszkópot vagy a Masbéli/Fahrenheitet. Több ezerszer vándoroltunk (kedves olvasó, tudom, te is) a Mars dűnéi között édes-egyedül, több százszor néztük a zörgő Rakétában a filmet, ami szemcsés-csillagos lett az időtől - csak a szövegek és saját fantáziánk hatása miatt.

Legegyszerűbb, ha megkérdezzük a Mesélőt, mit gondol ő az "átültetésről" (3. kötet, előszó):

"Az emberek azt kérdezik, mennyire szeretem látni novelláimat képregényként a filmhez vagy a tévéhez képest. Azt felelem: minden adaptációs formát ugyanúgy élvezek. A néma és hangos film gyermeke vagyok, képsor-gyűjtő és éjjeli tévénéző, legyen az alkotás akár jó, akár rossz.

Mind egyforma. Valahogy máshogy hatnak, de nekem - mint a metafórák gyűjtőjének - szinte mind megegyezik. Képsorok, színház, film és tévé mind testvérei a haikunak és számos egyéb költői formának. Ha ez erőltetetten és hihetetlenül hangzik, vegyük figyelembe: a költészet, saját természeténél fogva kép-alkotás. Képekkel hat ránk, és utóhatásként szellemképeket hagy maga után, olyanokat, mint ami szemfenekünkön tükröződik, ha a tűző nap után a házfalat nézzük.

Szóval, szerelmem miatt a költészet - és főleg a rövid japán haiku-forma - iránt, egyesülve szerelmemmel a képzőművészet, festészet és a festők iránt, hozzáadva Popeye, Miki egér és Flash Gordon képsor-gyűjteményeim (1932 óta), megvan a képességem, hogy úgy írjak meg egy-egy történetet, hogy azok elkészültükkor 3-4 részre "hasíthatók" legyenek. Egy rész megy közvetlenül a képzőművészethez, egy másik filmre, a harmadik tévére és a negyedik rádióra. És - ahogy mind tudjuk - a rádió kép-alkotás a dobhártya számára.

Szóval nekem a lehető életek közül a legjobb jutott - egy képekkel teli világban. Egész életemben kép-ötleteket gyűjtöttem és tároltam magam körül. A fejemben vannak, és ugranak, ahogy felveszek egy tollat vagy hozzáérek az írógépemhez. Ebből következik, hogy imádom látni a munkáimat animálva, vagy egy efféle könyvben, az ezüst vásznon, esetleg hangos dobozba zárva néhány millió nagyszobában.

Nem teszek különbséget ilyenfajta élvezetek között, mindegyiket ugyanúgy szeretem."

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!