Bolaño elveszett regénye folytatásokban

.:Benedek:. | 2011. február 15. |

A napokban írtunk Roberto Bolaño második magyarul megjelent könyvéről, most pedig a 2003-ban elhunyt író „elveszett” regényéről adunk hírt. Bolaño esetében mindig el kell mondani, hogy a spanyol ajkú közeget nem számítva, igazából már csak a halála után, az angol fordításoknak köszönhetőn vált világhíres íróvá. A legendás életűnek beállított chilei több kiadatlan kéziratot is maga után hagyott, így például a (a Los detectivos salvajes mellett a legnagyobb jelentőségű könyvének tartott) 2666 állítólagos elveszett fejezetét, novellákat, és többek között az El Tercer Reich (The Third Reich), azaz a Harmadik birodalom című regényt.


A valószínűleg a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején elkészült kézirat angol nyelvű megjelenésért már a 2008-as Frankfurti Könyvvásáron megkezdődött a harc, de csak mostanra járt eredménnyel (a könyv spanyolul már tavaly megjelent). A keményfedeles kiadást az év végére ígéri a Farrar, Straus, & Giroux kiadó, de az idén Bolaño-évet kihirdetett Paris Review a tavaszi számtól elkezdve folytatásokban közli a regényt. Részletet itt lehet olvasni.

Az El Tercer Reich főszereplője a német Udo Bergman, a táblás harci játékok bajnoka, aki Costa Bravára utazik nyaralni, hogy felkészüljön egy nagy verseny előtt, de váratlan ellenségekkel találkozik. Érdekesség, hogy a Távoli csillag tekervényes történetében is szerepet kapnak a táblás játékok, sőt, az El Tercer Reich feltételezett ötleteként szolgáló játék még ma is megvásárolható.