Akit az emberi agy gyönyörködtet

.konyvesblog. | 2014. február 04. |

Sophie Hannah: A másik fele él, ford.: Rindó Klára, Szabados Tamás

Kossuth Kiadó, 2013, 576 oldal, 3400 HUF


Sophie Hannah sikerszerző és díjnyertes költő. A manchesteri egyetemen tanult, dolgozott a Trinity College-ban (Cambridge) és Oxfordban. Első verseskötete 24 éves korában jelent meg, később gyerekkönyveket is publikált. 2012-ben adták ki hetedik thrillerét Angliában. Hosszú évtizedek óta ő az első író, aki megkapta a lehetőséget, hogy Agatha Christie után regényt írjon Poirot felügyelő főszereplésével. Sophie Hannah Cambridge-ben él férjével és két gyermekével.

2006-ban az Idegen arcocska című könyvével fergeteges sikert aratott Angliában és világszerte. Ennek a lélektani kriminek a megírásakor olvasott-e, hallott-e bármilyen konkrét bűncselekményről, amely beindította a fantáziáját?

Az Idegen arcocska története fikció, de történt velem valami, ami inspirált. Első gyermekem születése után kezdtem el írni. Négy napig voltam kórházban, és próbáltam meggyőzni a lányomat, hogy bújjon ki, úgyhogy mire tényleg megszületett, már nagyon elfáradtam. A csecsemős nővér felajánlotta, hogy vigyáz rá éjszaka, hogy tudjak egy kicsit aludni, én ezt gyorsan el is fogadtam. De nem tudtam aludni, úgyhogy a sötétben, csendben odamentem a csecsemőosztályra, hogy elhozzam a lányomat. Amikor el akartam hozni a kisbabát, akit – mint a többi csecsemőt – egy zöld kórházi takaróba bugyoláltak, a nővér rám szólt, hogy mit csinálok, az nem az én gyerekem. És rámutatott egy kiságyra, ahol persze rögtön felismertem a lányomat. Akkor kezdtem azon gondolkodni, milyen fura, hogy a legközelebbi hozzátartozód az újszülötted, de az arca még nem elég ismerős. Akár csak másodpercekre is, de nem vagy biztos benne, hogy a tiéd-e a baba vagy sem. Innen jött az Idegen arcocska ötlete.

Írói pályája kezdetén verseket, gyermekkönyveket publikált. A pszichothriller sikerkönyvei nagyon messze esnek ezektől a műfajoktól. Miért váltott? Sejtette, hogy kriminalizált világunkban ezekre a vérfagyasztó – valósághű – történetekre van sokkal nagyobb kereslet?

Még mindig írok verseket, a költészet és a krimi a két kedvenc műfajom. Mindig ilyeneket szeretnék írni. A krimi nem tűnt nagy váltásnak, mert már 8 éves koromban krimiket és más rejtélyes történeteket írtam. Imádtam a rejtélyeket, egész életemben faltam az ilyen könyveket és szívesen írom is őket. Csak elég sokáig tartott, amíg megtanultam olyan jót írni, hogy érdemes legyen kiadni. A költészetre korábban ráéreztem, ezért költőként publikáltam először. Ami az erőszakot illeti, az engem különösebben nem érdekel. Az erőszakos cselekmény lelki aspektusai izgatnak, felfedezni és megalkotni a pszichológiai feszültséget. Az emberi agy gyönyörködtet!

Párkapcsolati drámák, megszállott szerelmek, lelki kínzások, erőszak felsőfokon – ezek állnak történetei középpontjában. Írás közben, a karakterek megformálásakor megéli ezeket a helyzeteket?

Ez igaz, ezek a fogalmak mind kulcsfontosságúak a regényeimben, mert szerintem az életben is fontosak. Hogyan boldogul valaki, ha nem megszállott valamiben? A fizikai kínzás kevésbé érdekel, nem is nagyon szerepel a könyveimben. A lelki zaklatás és kínzás (ami, bárhova nézel, jelen van) minden könyvem témája. Hogyan tudnak emberek tönkretenni egy másikat, anélkül, hogy megütnék, csak szavakkal, egy tekintettel és érzelmi zsarolással. Ez nagyon érdekel! És igen nagyon beleélem magam a könyveimbe, teljesen felemészt, mire befejezem a könyvet, kell egy hónap, hogy összeszedjem magam.

Mi a célja a könyveivel? A nőkért, a nők érdekében, a nők védelmében írja ezeket a könyveket?

Nem, nem mondanám, hogy nőknek írok, viszont általában róluk írok. Azt gondolom, hogy mindenkinek írok, legyen nő vagy férfi. Könyveim mindenkinek szólnak, aki szereti a történeteimet, amelyek szokatlanok, mások, mint általában a krimik. Azoknak írok, akikkel egy hullámhosszon vagyok intellektuálisan és lelkileg. Azonban a nők védelmezése és az önmagukat védelmező nők központi fontosságúak a könyveimben. Regényeim főszereplője egy nő, akinek el kell menekülnie egy nagyon veszélyes, őt fenyegető szituációból. Igen, a könyveim arról szólnak, hogy a nőket milyen veszélyek fenyegetik. De nekem a nő az ember, ezért inkább úgy fogalmaznék, hogy szeretem bemutatni, milyen veszélyek leselkednek az emberre, és milyen vékony vonal választja el a biztonságos és kényelmes életet a horrorisztikustól.

Mennyiben változtatta meg a siker az életét, a kapcsolatait?

Nem mondanám, hogy a kapcsolataimat megváltoztatta, nem. De komolyan megváltoztatta az életemet, jó irányba! Amikor az első regényemet kiadták, Angliának olyan részén éltem, ami egyáltalán nem volt nekem való. Mindig Cambridge-ben akartam élni, de nem engedhettem meg magamnak – Cambridge Anglia legszebb és egyben legdrágább helye. Köszönhetően a könyveim sikerének, néhány éve vásároltam egy gyönyörű házat Cambridge-ben!

A témában korábban megjelent cikkeink:

Poirot újra nyomoz

Bántó távolság (kritika)

Bántó távolság (részlet)

A férje hogyan viszonyul az Ön sikeréhez, vagy a saját területén ő is sikeres?

Ő is nagyon boldog! A sikerem azt jelentette, hogy otthagyhatta a munkáját, amit nem szeretett, elkezdett írni, festeni és kisebb vállalkozásokat indítani. Persze néha nehéz, amikor én a kutatásaimba és a könyveimbe merülök, és nem veszek tudomást se róla, se a gyerekekről. Hiányzom neki, amikor sokáig távol vagyok, világszerte népszerűsítem a könyveimet. Alapvetően nagyon boldog, hogy jól mennek a dolgok!

Mi volt az első gondolata, amikor a HarperCollins felkérte, hogy keltse életre és folytassa Poirot történeteit?

Mélyen megtisztelő volt, boldog voltam, de egyben meg is ijedtem. Imádom Agatha Christie krimijeit. Mindent megteszek, hogy emlékét tisztelve a legjobb Poirot-regényt írjam meg, amit tudok.

Agatha Christie-t minden idők legnagyobb krimiírójának nevezte. Valamennyi művét olvasta, vagy akkor ásta bele magát az életműbe, amikor egy százoldalas, részletes vázlatot kellett letennie a kiadó asztalára, mert a kiadó és a jogtulajdonosok csak ezek után adtak zöld utat a projektnek?

Minden regényét olvastam 13 éves koromban, de azóta is gyakran újraolvasom őket.

Hol tart a könyv írásában? Mikorra várható a megjelenése?

Már írom, és 2014 szeptemberére várható a megjelenése világszerte, így Magyarországon is.

Szerző: László Ágnes – Tímár Rita

(Az interjúért köszönet a Kossuth Kiadónak!)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.