Poirot újra nyomoz

.konyvesblog. | 2013. szeptember 04. |

Poirot újra mozgásba hozhatja a kis szürke agysejtjeit – James Bond és Sherlock Holmes karakteréhez hasonlóan a belga detektív is visszatér egy új regényben, melyet a HarperCollins bejelentése szerint Sophie Hannah krimiszerző ír majd.

Poirot először A titokzatos styles-i eset című regényben (1920.) bukkant fel, utoljára pedig a Függöny című krimiben nyomozott. Utóbbit Agatha Christie még a második világháború idején írta, majd a kéziratot elzárta egy széfbe, és a regény csak az írónő halála előtti évben jelenhetett meg. Poirot népszerűségére jellemző, hogy ő az egyetlen fiktív karakter, akinek „haláláról” 1975-ben, azaz a regény megjelenésének évében, a New York Times gyászjelentésben emlékezett meg.

A készülő regényről egyelőre annyit lehet tudni, hogy valamikor a húszas évek végén játszódik (A titokzatos Kék Vonat (1928.) és a Ház a sziklán (1932.) cselekménye között), és Poirot-nak ezúttal Hatings kapitány nélkül kell boldogulnia.

A HarperCollins által felkért írónő nem is tagadja, hogy ideges, ezzel egyidejűleg azonban óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy az általa minden idők legjobb krimiírójának nevezett Christie karakteréről írhat regényt. A sztoriban mindenképp lesz valamilyen csavar – Sophie Hannah azt mondja, hogy maga az ötlet már vagy két éve megvan, de azt egy napjainkban játszódó thrillerben nem tudta alkalmazni, ugyanakkor az elképzelés egy Poirot-jellegű detektívregényben remélhetőleg működni fog.

Ahhoz, hogy elnyerje a megbízatást, Sophie Hannah-nak egy százoldalas részletes vázlattal kellett előrukkolnia, a kiadó és a Christie-művek jogtulajdonosai csak ezek után adtak zöld utat a projektnek. A készülő regénynek egyelőre még nincs címe, a tervek szerint azonban 2014 szeptemberében jelenik meg.

Agatha Christie összesen 33 olyan regényt ír, melyben Poirot göngyölített fel egy-egy bűnesetet, a kiadó tájékoztatása szerint azonban a jövőre megjelenő regény lesz az első és valószínűleg az utolsó olyan Poirot-krimi, melyet nem Christie írt. A kiadó és a jogtulajdonosok egyelőre nem tervezik, hogy az írónő másik híres karakterét, Miss Marple-t hasonló módon feltámasztanák.

Az utóbbi időben egyébként nem ritka, hogy egy-egy népszerű szereplő hasonló módon, azaz más író tollának köszönhetően tér vissza. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Benjamin Black álnéven detektívregényeket is jegyző John Banville Philip Marlowe főszereplésével ír regényt, John Gardner pedig korábban több olyan regényt is írt, melyben James Bond üldözte a bűnt.

Forrás: Guardian