A Wire mint egy valódi Dickens-regény

.:Benedek:. | 2011. március 25. |

Az elmúlt évtized egyik, ha nem a legjobb sorozatát, az itthon Drót címen futott The Wire-t  legalább annyian hasonlították már a görög drámákhoz (lásd ezt a remek interjút, Nick Hornby és a sorozat készítője, David Simon között), mint Dickens történeteihez. Ő a tizenkilencedik századi London kis zsebtolvajainak életét mutatta be, Simon pedig a jelen baltimore-i drogkereskedő utcagyerekiről mesélt.

Most egy csodálatos vállalkozás keretében elképzelték, hogy milyen lehetett volna a Wire viktoriánus regényként, pompás történetet eszeltek ki hozzá, és korhű grafikák is készültek. A sztori szerint a Wire 1846-ban jelent meg, és hat éven keresztül, hatvan, egyenként harmincoldalas folytatásban közölték. Szerzője a ma már csak alig néhány ösztöndíjas kutató által ismert, természetesen kitalált Horatio Bucklesby Ogden, Dickens elfeledett kortársa.

A sztori párhuzamba állítja kettejük életét, leírja a képzeletbeli Wire fogadtatását, összehasonlítja a Twist Olivérrel (a Wire befejezését például sokan a Twist Olivér karikatúrájaként fogadták). Különösen vicces, hogy a sorozat meleg, könyörtelen és mégis érzékeny törvényen kívülijéről,  Omarról kiderül, hogy távolról sem hasonlítható Dickens vagy Thackerey hőseihez, sokkal inkább olyan, mintha az Üvöltő szelekből lépett volna elő.