A Trónok harcától A Foucault-ingáig - Ezt olvassák az írók nyáron (1. rész)

A Trónok harcától A Foucault-ingáig - Ezt olvassák az írók nyáron (1. rész)

Kiss Orsi | 2015. július 21. |

nyariolv.png

Az író nem csak ír, hanem olvas is, általában sokat. De mit olvasnak íróink a nyáron? Milyen könyveket pakolnak be a nyaralásra, milyen könyvekkel kapcsolódnak ki, és melyek azok a könyvek, melyek elolvasására ezen a nyáron mindenképpen időt szakítanak? Megkérdeztük őket, válaszaikból pedig az derül ki, az írók nemcsak sokat, de sokfélét is olvasnak: például krimit, történelmi munkát, memoárt, tömény gasztrót, képregényt és verset.

Babiczky Tibor

A minap kezdtem el olvasni Váncsa István Lakomáját. Csodálatos könyv, szellemes és művelt. Úgy vélem, Lénárd Sándor óta nem írtak ilyen magas színvonalon a Mediterráneumról. És hamarosan jön a második kötet!

Közben odakészítettem az éjjeli szekrényre a Völsunga sagát is. Nagyon fontos vállalása a Corvina Kiadónak, hogy megjelenteti az izlandi saga-irodalmat. Ez a sorozat első kötete, a XIII. század közepéről való, és egyébként ez a történet szolgált alapul Richard Wagnernek a Niebelung-ciklus írásakor.

Amikor jut rá időm, elolvasok néhány oldalt Virginia Woolf esszékötetéből, A pille halálából. Meditatív, egyszerre légnemű és súlyos, viharszerű próza.

„És egy alak feltorlódik, tornyosul, mint a hullám, s helyéről felemelkedik; utána mi is indulunk, pár lebegő kabát, az ösvényen a fényes ablakok felé, az ágak közt derengő fények felé; és belépünk az ajtón, s a tér négy síkkal bezárul körénk; és itt egy szék, egy asztal, kések, poharak; és lassanként befogad a ház; nemsokára egy korty szódavízre vágyunk, s egy kis olvasmányra elalvás előtt.” (Bécsy Ágnes fordítása)

Mindezek mellett Bertold Brecht, Krusovszky Dénes, Nick Laird és Rilke versei vannak terítéken.

Vámos Miklós

A kelták Magyarországon. A hunok Magyarországon. A rómaiak Magyarországon. (Történelmi regényt írok, s nyaralásban sem nyughatok.)

Rakovszky Zsuzsa

Sajnos nem nyaralok idén, és a nyaram különben sem nagyon különbözik a többi évszaktól, ugyanúgy dolgozom, mint máskor. De ha, tegyük fel, elmennék pár hétre nyaralni... hát biztosan valami olyan, jó vastag könyvet vinnék, amit már régebben olvastam, de nem sokra emlékszem belőle: mondjuk Simon Schama Polgártársak című könyvét (a francia forradalomról), vagy Jacques Barzun Hajnaltól alkonyatig-ját. Szépirodalomnak meg... hát valami régi kedvencet, mondjuk Mikszáth-tól A fekete várost. És biztosan vinnék egy detektívregényt is, mondjuk, Ruth Redelltől, de azt alighanem már az első éjszaka elolvasnám.

Varga BálintSusanna Clarke: Jonathan Strange & Mr. Norrell – azaz a Hollókirály. Lassan befejezem, és csak ismételni tudom magam: a regény ott van a személyes Top 10-ben, és ez lesz az a könyv, amit időről-időre újra fogok olvasni, jóllehet általánosságban azt mondom, az élet rövid ahhoz, hogy ugyanazokat a könyveket olvassuk.

Don Winslow: The Cartel. Szemem cikázik, kezem remeg, szám szárad az izgalomtól. Ha valamiről tudom, hogy jó lesz, akkor ez az. A Drogháború folytatása? Igen, igen, igen.

Umberto Eco: A Foucault-inga új kiadása. Ettől a könyvtől sem tudok szabadulni, bár nem is nagyon akarok. Nagyon kíváncsi vagyok, mitől más, mitől bővített, kiegészített, átdolgozott, és úgy általában. (Kétlem, hogy felfedezném a különbséget, mégis milyen jó indok, hogy megint elolvassam!)

John Eliot Garnider: Bach – Music in the Castle of Heaven. Végre egy olyan Bach-életrajz, ami hiteles szerző tollából született. Régóta vártam egy ilyen munkára, és most végre itt van. Gardinernél avatottabb szerző nem írhat Bachról.

Game of ThronesA képregény 1-25. A sztori érdekel annyira, hogy nekiálljak a 25 füzetnek, és a képi világot is szeretem, legfőként azért, mert alig van köze a sorozathoz.

Szécsi Noémi

Az ilyen kérdésekre azért nehéz felelni, mert a válaszban olyan jól kell elkeverni az intellektuális magamutogatást és a hierarchiában felettem lévőknek való benyalást, ami nem könnyű a mai világban. De a lényeg ez: sokat olvasok, télen is, nyáron is, ön is olvasson sokat, lehetőleg könyvhétre megjelent kortárs magyar szerzők műveit, kedves olvasó!

Totth Benedek

Nagyra törő terveim vannak, mindig így vágok neki a nyárnak, aztán meglátjuk, mire lesz idő. A lista így néz ki: David Foster Wallace Infinite Jest; Roberto Bolano 2666 (angol fordításban); Nádas Emlékiratok könyve. Ezeket a súlyos cuccokat kemény krimikkel lazítom fel (Dennis Lehane-John Connolly-Philip Kerr-Lawrence Block-skandinávok).

Baráth Katalin

Moskát Anita életművének beemelése már folyamatban van, amit azon kívül még tervezek:

Don Winslow nemrég fölkavarta az amerikai közvéleményt a drogháborúról alkotott radikális véleményével, illetve a hasonló témában írt The Cartel című friss regényével. Az előzmény, a szintén nagyhírű Drogháború már évek óta a kívánságlistámon szerepel, most végre sikerült szerezni egy példányt belőle.

Jonathan Franzenről kiderült, hogy élőben (vagy jetlagtől sújtva) rokonszenvesebb, mint a neten kialakult imázsa, szóval előfordulhat, hogy kedvem támad leemelni a polcról a Javításokat.

Apropó Franzen, pontosabban Diszkomfortzóna: tökéletes nyári olvasmánynak számítana pár értelmes és olvasmányos kortárs magyar memoár, önéletrajz. Ilyet azonban ritkán találok, Gergely Ágnes legutóbbi kötetei meg sajnálatosan rövidek, úgyhogy hajrá, írjatok.

Benedek Szabolcs

Nálam annyi a különbség a nyári és a nem nyári olvasmányok között, hogy ilyenkor praktikus okok miatt előveszem az e-book olvasómat. Elvégre azt a vékony kis lapot egyszerűbb belegyömöszölni a poggyászba, mint félpolcnyi könyvet. De hogy konkrétan mit fogok rajta olvasni, arról sajnos egyelőre nem tudok nyilatkozni. Ilyenkor kerülnek elő azok a könyvek, amelyeket az év egyéb hónapjaiban akár egy hörcsög gyűjtögettem rá. Bekapcsolom, hátradőlök a nyugágyban és mazsolázok. Én is izgatottan várom, mi vár rám.

Ugron Zsolna

Éppen Houellebecq-től az Egy sziget lehetőségét olvasom gyorsan, túl gyorsan, mindenképpen szeretném újraolvasni Werfel A Musza Dagh negyven napját, kamaszként olvastam először, csak a hangulatát őrzöm, azt hiszem, itt az ideje újra elővenni. Péterfy Gergely Kitömött barbárját most már tényleg, és biztosan, amióta a címét leírva olvastam, azóta készülök rá. Jenny Erpenbeck The End of the Days című könyvét ajándékba kaptam, belelapoztam és félretettem, hogy majd nyáron a függőágyban.

Folytatása következik!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.