A könyv, amit csak az olvasók akartak

RóbertKatalin | 2009. augusztus 27. |

A korábban a Könyvesblogon is bemutatott Csodaidők-sorozat harmadik, idén nyáron megjelent kötete Magyarországon szokatlan olvasói összefogásnak köszönhetően került a nyomdákba, és kapható július vége óta. A magánkiadásban megjelent kötetet abból az összegből sikerült kiadni, amelyet az olvasók előre kifizettek az akkor még csak tervezett könyvért. Görgey Etelka négykötetes sorozatának első két része az Animus Kiadó gondozásában jelent meg, azonban a kiadó a harmadik kötet kiadását már nem vállalta.

Az írónő 2005-ben néhány sikeres internetes publikációval a háta mögött, de írói berkekben teljesen ismeretlenül küldte el kéziratát az Animus Kiadónak – csakúgy, mint átlagosan heti két-három ismeretlen, könyvét kiadatni próbáló szerző is teszi –, és a családi vállalkozásban működő kiadó vezetői nem csak elolvasták a kéziratot, de úgy találták, érdemes a könyveket megjelentetni. Az első kötet, Az ogfák vöröse 3000 példányban jelent meg 2006-ban. A kiadó szerény nyereséget várt tőle, azonban a hirdetések – plakátok a metró területén, tévészpot a Napkelte ideje alatt, hirdetés a Népszabadságban, Magyar Narancsban, Galaktikában – ellenére sem fogyott a könyv olyan ütemben, ahogy azt szerették volna. Így 2008-ban a második kötetet, a Kiszakadtakat már csak 1500 példányban jelentették meg, abban a reményben, hogy újra kell majd nyomniuk a kötetet – erre azonban mindezidáig nem került sor.

Előzmények: Kritika az első kötetről
Kritika a második kötetről
Interjú a szerzővel  

A könyvek „sikertelenségének” – vagyis annak, hogy a Csodaidők nem hozta meg a kívánt nyereséget, vagy legalábbis a nullszaldót – oka sokféle lehet. Hirdetések ugyan voltak, mégis úgy tűnik, nem sikerült elérniük a megfelelő célcsoportot. Több, a sorozat indexes fórumán megszólaló olvasó, illetve maga a szerző is tapasztalta azt, hogy egyes könyvesboltok automatikusan a gyerekkönyvek közé tették a köteteket, mivel az Animus Kiadó leghíresebb könyvei 2006-ban a Harry Potter kötetek voltak – a Csodaidők azonban nem gyerekkönyv, hanem a jövőben játszódó családregény, és mint ilyen, igen nehezen kategorizálható. Egyértelműen nem klasszikus sci-fi, nem is fantasy, habár nem a mi időnkben, világunkban játszódik. Görgey Etelka nem tartja kizártnak, hogy a könyvek – különösen a második kötet – magas, a kiadó által megszabott ára (a Kiszakadtak esetében csaknem 3500 Ft) is közrejátszott abban, hogy kevesen vásárolták meg a köteteket. Gábor Anikó, az Animus Kiadó egyik alapítója a gyér sajtóvisszhangot is hibásnak tartja, ugyanakkor a Csodaidők hivatalos honlapján összegyűjtött ismertetők, recenziók, kritikák ennek ellentmondanak – különösen az első kötet Zsoldos Péter díjra való jelölése mozgatta meg a recenzenseket. Mindkét fél egyetért abban, hogy az első kötet borítója nem volt elég figyelemfelkeltő, vonzó – éppen ezért a második könyv megjelenésekor az első is új borítót kapott, ami természetesen növelte a könyv kiadásával járó költségeket.

A harmadik kötet megjelenése sokáig biztosnak tűnt: volt olyan olvasó, aki biztató választ, lehetséges időpontot is kapott, amikor a kiadónak írt levelében megkérdezte, mikorra várhatja a Csodaidők folytatását – a gazdasági válság azonban közbeszólt. 2009 elején a kiadó úgy döntött, hogy nem tudja vállalni a harmadik kötet megjelentetését: „Végigtekintettük, hogy a tervezett könyvek közül melyek azok, amiknek az üzleti megtérülésük bizonytalan – magyarázza Gábor Anikó. – Aztán úgy döntöttünk, hogy ezeket a könyveket nem adjuk ki, így hullott ki a rostán ez a remek könyv is. Cégünk senkitől semmilyen anyagi támogatást nem kap, semmilyen pályázati pénzzel nem gazdálkodik, így különösen fontos, hogy a hét dolgozó és a több alvállalkozó mindig megbízhatóan ki legyen fizetve, a cég nyereségesen működjön.” Görgey Etelka az Animus visszalépése után több más kiadót is felkeresett, írt a Galaktika Magazinnak, a DeltaVision, Könyvmolyképző, Agave, Ulpius-ház és az Alexandra Kiadóknak is, és megnézte a POD-ok ajánlatát is (print-on-demand kiadás, amely során a kiadó nyomdakészre formálja a könyvet, és egy olyan mennyiségben nyomtatja ki, amelyről a szerző vállalja, hogy biztosan el fog fogyni – ha ez a példányszám mégsem fogy el adott időre, akkor a szerzőnek kell felvásárolnia a könyveket). A legtöbb helyről nem kapott választ, míg mások a válságra hivatkozva akkor adták volna ki a könyvet, ha ő fizet, vagy legalábbis a kiadónak nem kell kifizetnie a jogdíjat a szerzőnek – legfeljebb nyereség elérése esetén.

Görgey Etelka – aki az írás mellett lelkészként és az Agave Kiadó fordítójaként dolgozik – ugyan ekkor sem akart végleg lemondani a kiadásról, mégis közel járt hozzá, hogy átmenetileg legalábbis feladja a harmadik kötet megjelenésének terveit: „Nem érdekelt annyira, hogy ezzel ennyit foglalkozzak. Itt van a fordítás, itt van a fiam, hamarosan itt lesz a következő gyerek – ezek egész jól kitöltik az életemet. Meg persze a lelkészkedés... meg a teológiai munka – mert ezeket sem hagytam abba. És soha nem is reménykedtem írói karrierben. Amikor az első részt kiadták, már akkor is tudtam, hogy a magyar piacon legfeljebb néhány ember tud írásból megélni: például Lőrincz László, Molnár Éva (Vavyan Fable), Nemere István. Nem hittem, hogy sikerül betörnöm ebbe az igen szűk körbe.”

Csakhogy az olvasók egy kis csoportja, akik elsősorban internetes fórumon, gyakran személyes ismeretség nélkül, vagy csak egy-két, a korábbi könyvek megjelenésekor rendezett találkozás révén ismerték Görgey Etelkát, kitartóan faggatóztak, reménykedtek. Így a szerző 2009 májusában a Csodaidők hivatalos honlapján szavazás útján kérdezte meg az olvasókat, hogy vállalnák-e azt, hogy megrendelik (akár előre fizetéssel is) a harmadik kötetet. A rajongók 300.000 Ft-t „ígértek be” a szavazás során, ami megadta a lökést, hogy Görgey Etelka és Pohl László megalapítsa a Shremeya Kft.-t (a cég a Csodaidők egyik helyszíne, egy bolygó után kapta nevét), és kiadják a könyvet.

Az előzetes számítások alapján a könyv kiadásának megtérülését ősz végére várták – és megegyeztek, hogy addig nem lépnek kapcsolatban könyvnagykereskedésekkel, amíg legalábbis a nullszaldót el nem érik –, azonban az olvasók végül 600.000 Ft-ot fizettek be előlegként, így a Kft. mostanra már túl is lépett a nullszaldón – amelyhez Görgeyék a negyedik kötet tavaszi megjelentetését is kötötték –, és jelenleg a Shremeya Kft. csekély nyereséget ért el. A siker, amelyet az Animus Kiadó nem tudott elérni, még akkor is szokatlan, ha a kisebb költségvetésű, puhafedeles, vékonyabb lapokra, kisebb betűtípussal készített, mindössze 1000 példányszámban kiadott könyv nyomdaköltsége jóval alacsonyabb, mint az előző köteteké. Ráadásul a szerkesztési munkálatokat Görgey Etelka ezúttal maga végezte – több korábbi változatot is felhasználva –, és a korábbi könyvek szerkesztője, Sz. Molnár Szilvia ingyen segített neki. Kis nyereség a Kft. számára az is, hogy a Csodaidők webboltján keresztül nem csak a harmadik kötet vásárolható meg, hanem kedvezményes áron az első és a második könyvet is meg lehet rendelni – ezeket a Shremeya Kft. az Animus Kiadótól vásárolta meg. Az olvasók lelkesedése mellett pedig a siker talán annak is betudható, hogy az egyik munkatárs ajánlására az egyébként igen nagy cégeknek (pl. Magyar Telekom Nyrt, E.ON Hungária, Deloitte) dolgozó Privy Council Communications PR-ügynökség felvette Görgey Etelkát és a Csodaidőket az ügyfelei közé – mivel belefért a cég ingyenkeretébe. Így a Csodaidők és a magánkiadás híre több újsághoz, rádióhoz, televízióhoz is eljutott már.

Mindeközben pedig a könyv saját honlapján és a Csodaidők indexes fórumán ádáz találgatások folynak arról, hogy mi fog történni a negyedik (záró)kötetben, hány szereplő éli túl a könyvekben dúló háborút, és mi lesz a három főszereplő sorsa. Illetve találgatások és helyenként idézetekkel alátámasztott viták tárgya az is, hogy a történet sokszor több nevet is viselő szereplői közül melyek azok, amelyek valójában megegyeznek, s kiről fog kiderülni, hogy él, miközben halottnak hisszük. Habár a Csodaidők műfaja nagyon eltér a Harry Potter könyvekétől, mégis tény, hogy utoljára ilyen izgatott viták és teória-gyártások a Harry Potter sorozat hetedik kötetének megjelenése előtt folytak az Index hasonló fórumain. Görgey Etelka szerint a találgatásokat olvasni furcsa és vicces egyben. „Nagyon sok a jó tipp, és nagyon sok a mellélövés. Szerintem egy-két dolognak már nyilvánvalónak kellene lennie az olvasó számára, tehát nem rossz, ha rájönnek erre-arra. És van pár olyan – szerintem – fontos kérdés, amit fel sem tesznek, így arrafelé nem találgatnak, mert eszükbe sem jut, az a kérdés. Van egy olvasóm, akit azért szerettem meg nagyon, mert észreveszi azokat az apró részleteket, amiket én is fontosnak tartok.”

Mindenesetre az biztos, hogy a harmadik kötet ősztől bekerül a Merhávia Könyvkereskedésen keresztül a boltokba, és nem csak postai szállítással lehet megrendelni a kiadótól. Remélhetőleg ez még jobban elősegíti azt, hogy a Csodaidők eljusson az olvasókhoz – és a negyedik könyv 2010 tavaszára tervezett megjelenését ezúttal semmi sem fogja megakadályozni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.