"Azok az írók, akik a nők problémáit írják meg, mintha nem is léteznének" - Európa női szemmel

"Azok az írók, akik a nők problémáit írják meg, mintha nem is léteznének" - Európa női szemmel

.konyvesblog. | 2017. október 23. |

noiszemmel1.jpg

Fotó: Kis Norbert/Margó Irodalmi Fesztivál

A Margó Európa női szemmel című programján négy írónő – Dora Csehova (Nem akartam Lenin lenni, Csehország), Hatice Meryem (Törökország), Rosa Liksom (Ideglenes, Finnország) és Hidas Judit – beszélgetett többek között arról, hogy hazájukban milyen a nőirodalom, a női írók megítélése és helyzete, milyen nehézségekkel kell szembenézniük és megküzdeniük, illetve közösen gondolkodtak arról a kérdésről, melyet a beszélgetés moderátora, Artner Sisso szegezett nekik: mi az, amit egy női író másként lát, mint egy férfi író?

Az írónők bár más-más országból érkeztek, vagyis más-más kultúrát képviselnek, mégis egy problémára fókuszálnak, a periférián való létre. Természetesen a nézőpontjuk is más, Rosa Liksom az európai nagyvárosok peremén élő emberek életének problémáiról ír; azok életét meséli el, akik a globalizáció és a pénzügyi válság áldozataiként kénytelenek a periférián létezni, akik törvényen kívüliek, harmadik generációs alkoholisták, narkósok, és egyáltalán nincs lehetőségük arra, hogy elmeséljék életüket. Ezzel szemben Hidas Judit Seb című regényében a gazdag, külvárosi környezetben élő családban kialakított női szerep nehézségeiről, zártságáról és kiúttalanságáról beszél:

Rengeteg nő beleregad ebbe a szerepbe, nincs más lehetőségük, mint a gyereknevelés. Tíz év után, pedig rájönnek, hogy nagy szarban vannak.

– fogalmazott Hidas.

Hatice Meryem Kozluk című regényének hősnője, a nagyváros perifériájára szorult szegény család sarja, Elmas történetével egyfelől a szegénységről mint létproblémáról, másfelől a török nők életéről és helyzetéről akart mesélni. Törökországban ugyanis leküzdhetetlennek tűnő akadályokkal kell szembenéznie annak, aki nőnek születik: a társadalmi gondolkodás, berendezkedés egyik alappillére a hagyománytisztelet, ebből következően a nők a háttérbe kényszerülnek, és úgy kezelik őket, mintha az anyaság lenne az egyetlen, szent feladatuk. A szegénységről Meryem a következőket mondta:

Az emberiségnek arra lenne szüksége, hogy az alapvető szükségleteken túl elmondjuk, mik vagyunk.

Hősnője, Elmas, ahogy a török nők többsége abból a pozícióból, melybe bele van kényszerítve, képtelen megfogalmazni, elmondani önmagát.

Elmas nyelvtelensége szomorú.

noiszemmel2.jpg

Azzal pedig nagy rizikót vállalt, hogy Törökországban a nők problémáiról írt. Amire egyébként a kritika a fenti zárt hagyománykövetés miatt nem igazán fogékony. Bár Meryemet elfogadták hazájában, általában érvényes a megállapítás, mely szerint

azok az írók, akik a nők problémáit írják meg, mintha nem is léteznének.

Rosa Liksom ezzel szemben más tapasztalatokat fogalmazott meg:

Nem érzem bonyolultnak, hogy női író vagyok. Otthon bárkiből lehet bármi. A skandináv kultúrkörben 150-200 éve kitaposták az utamat – sokan harcoltak előttem a jogokért.

noiszemmel3.jpg

De hozzátette azt is, hogy bár az elmúlt ötven évben a nők helyzete jó volt, most, a 2010-es évek második felében, ahogy a politikai helyzet változik, mindez meginogni látszik.

Feladatunk, hogy tisztában legyünk a valós helyzettel a világban, amitől személy szerint félek. Harcolnunk kell nap mint nap a jogainkért, különben elvesznek.

A beszélgetés végén az Artner Sisso által feltett kérdésre, mi az, amit egy női író másként lát, mint egy férfi író, mindannyian más választ adtak: Csehova szerint a női lelket csak egy nő tudja igazán leírni, egy férfi legfeljebb csak elképzelni tudja, ezzel szemben Hidas úgy fogalmazott:

Nem vagyunk mások, mint a férfi írók, és nem vagyunk érzékenyebbek a társadalmi problémákra.

Hatice Meryem pedig tömören csak ennyit mondott:

Fogalmam sincs... Nem tudom, hogy mi az igazi különbség.

Szerző: Szmerka Dániel

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.