5 szuper segítő könyv a 2019-es célok megvalósításához

.konyvesblog. | 2019. január 09. |

silhouette-3333895_640.png

Kép forrása

Az újévi fogadalmak az idő múlásával sokszor feledésbe merülnek, de ennek nem kell szükségszerűen így lennie. Szeretnél kevesebbet mobilozni és több időt tölteni a barátaiddal? Megfogadtad, hogy jobban fogsz figyelni a környezetvédelemre? Elhatároztad, hogy többet fogsz sportolni? Mutatunk 5 könyvet, amik segítenek abban, hogy 2019-ben boldogabb, egészségesebb és tudatosabb lehess. 

1. William Pullen: Fuss önmagadért – Önismeret, stresszkezelés és mindfulness

William Pullen: Fuss önmagadért - Önismeret, stresszkezelés és mindfulness

Fordította: Sződy Judit, HVG Könyvek kiadó, 2018, 247 oldal, 3900 HUF

 

A futás már rengeteg embernek segített megváltoztatni az életét, köztudott, hogy számos pozitív fizikai és lelki hatása van. William Pullen pszichoterapeuta az utóbbira helyezte a hangsúlyt Fuss önmagadért című könyvében. Ötvözte a testmozgást, a pszichoterápia egyes elemeit, valamint a mindfulnesst, és ezáltal létrehozott egy új módszert, amelynek a dinamikus futásterápia nevet adta. A program abban segít, hogy csökkenteni tudjuk a stresszt és a szorongást, valamint, hogy újra rátaláljunk a motiváltság érzésére. A könyv nemcsak elméleti útmutatót nyújt a testi és mentális egészség eléréséhez, hanem mozgáson alapuló, meditatív gyakorlatokat is bemutat. 

2. Bea Johnson: Zero waste otthon – Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet 

Bea Johnson: Zero waste otthon - Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Fordította: Molnár Kata, Tericum Kiadó, 2018, 372 oldal, 3970 HUF

 

Mostanában egyre többen ébrednek rá, hogy a környezetvédelem terén sok mindent megtehetnek az egyes emberek is. Például, ha mindenki megpróbálna kevesebb szemetet termelni, azzal nagyban csökkenteni lehetne a Föld terhelését. Bea Johnson 2008 óta él zero waste, azaz hulladékmentes életet, és mindezt olyan sikeresen teszi, hogy mára már mindössze csak egy befőttes üvegnyi szemetet termel családjával évente. Könyvében bemutatja a tapasztalatait a témával kapcsolatban, és gyakorlati tippeket, kipróbált megoldásokat is mutat arra, hogy milyen módszerekkel (pl. újrahasznosítás, szelektálás, komposztálás) csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. 

3. Sarah Ivens: Erdőterápia – Sinrin-joku, avagy zöld út a boldogsághoz 

Sarah Ivens: Erdőterápia - Sinrin-joku, avagy zöld út a boldogsághoz

Fordította: Bakonyi Berta, Libri Kiadó, 2018, 257 oldal, 3499 HUF

 

Vissza a természetbe: a felvetés elég régi, de mit sem vesztett aktualitásából az évszázadok alatt, sőt! A városi ember mostanában annyi időt tölt a négy fal között, illetve a monitor előtt, hogy már szinte nem is találkozik növényekkel. Pedig Sarah Ivens elmélete szerint a zöldben eltöltött idő segít feltöltődni és oldani a szorongásokat. Az író-újságíró kötete éppen ezért ahhoz ad praktikus ötleteket, hogy a mindennapjaink részévé tudjuk tenni a természet csodáit. 

4. Corinne Sweet: Nyugalomnapló – Szorongásoldó gyakorlatok - bárhol, bármikor 

Corinne Sweet: Nyugalomnapló - Szorongásoldó gyakorlatok - bárhol, bármikor

Fordította: Garamvölgyi Andrea, HVG Könyvek kiadó, 2018, 200 oldal, 2900 HUF

 

A szorongás és az aggódás sok ember életét megkeseríti. A Nyugalom-napló fülszövege szerint minden negyedik ember küzd a szorongás tüneteivel, például a heves szívdobogással, a gyakori álmatlansággal, vagy a légszomjjal. Ennek kordában tartásához ad útmutatót ez a könyv, amely elsősorban azokhoz szól, akik már beismerték önmaguknak, hogy problémákkal küzdenek és elhatározták, hogy változtatni fognak. A könyv egyrészt azért hasznos, mert gyakorlatokat mutat, amelyek segítenek a szorongás leküzdésében, másrészt pedig azért, mert rámutat arra, hogy mikor érdemes külső segítséget kérni. 

5. Catherine Price: Digitális detox - Győzd le a mobilfüggőséget 

Catherine Price: Digitális detox - Győzd le a mobilfüggőséget

Fordította: Gyárfás Vera, Libri Könyvkiadó, 2018, 192 oldal, 3499 HUF

 

Ha mindig elhatározod, hogy kevesebbet fogsz mobilozni, de sosem sikerül megvalósítani, akkor ez a könyv neked szól. A mobil- és a netfüggőség ma már szinte mindenkit érint, mégis tehetetlenül nézzük, ahogy kifolyik az idő a kezünkből. Számos kísérlettel bizonyították, hogy ha állandóan elérhetők vagyunk, és ha folyamatosan ömlenek ránk az információk, az befolyásolja az elmélyült gondolkodást, a koncentrációt, illetve az új emlékek kialakításának képességét, arról nem is beszélve, hogy ingerültté, stresszessé is tesz. A Digitális Detox 30 nap alatt segíthet leszokni a mobilozásról, ehhez ad praktikus tanácsokat, hétről hétre követendő gyakorlatokat. Catherine Price azonban már a könyv elején tisztázza, hogy a cél nem az, hogy mindenki a kukába hajítsa a telefonját, hanem, hogy megtanuljunk sokkal tudatosabban bánni vele.