Nagy angol 2009

2009 legjobb angol nyelvű könyvei

.:Benedek:. | 2010. január 04. |

A nemzetközi lapok irodalmi mellékletei idén is megválasztották az év legjobb könyveit. A listákban egyaránt szerepelnek nagy nevek és fordítások híján itthon kevésbé ismert szerzők, szenzációk és biztos befutók. Új Hornby, Munro és James Ellroy, megbolondult Manhattan és Tudor-korabeli Anglia, különleges újrakiadás - avagy miket szerettek a Washington Postnál, a New York Times-nál és a Guardiannál az idén?

A Washington Post kritikusai 2009 legjobb szépirodalmi munkáit összegezve egy több mint harminc tételes listát állítottak össze. Ezen többek között szerepel a Szigorúan bizalmas és a Fekete Dália szerzőjének, James Ellroynak az idei könyve, a Blood’s A Rover. A feszes krimiben a korrupciót, a rasszizmust, az ideológiai hadviselést, a kapzsiságot és a féktelen fanatizmust lengi körül az ellroyi atmoszféra. A szemlében helyet kapott Nick Hornby már magyarul is olvasható Juliet, Naked (A meztelen Juliet): a titokzatosan visszavonult Tucker Crowe rockzenésszel, Anglia sivár keleti tengerpartjával és egy kicsavart szerelmi történettel. Az összegzésben feltűnnek továbbá Philip Roth, Thomas Pynchon és Paul Aster idei művei is, míg a Washington Post munkatársai Steve Hely könyvét, a How I Became a Famous Novelistet találták a legszórakoztatóbbnak, és olyan érdekességekre is kitértek, mint pl. Daniyal Mueenuddin történetfüzére, az In Other Rooms, Other Wonders, ami egyaránt bemutatja a gazdag és a reménytelenül szegény pakisztániak életét.

A New York Times év végi szépirodalmi top5-jéből nem maradhatott ki Jonathan Lethem nyolcadik regénye, a Chronic City. Az alternatív manhattani világban a kegyetlen szürke köd borította Wall Streeten egy szeszélyes, szökött tigris kószál, a NY Times-nak „háborúmentes” változata jelenik meg, a sajtburgerek kolosszális méretűek, mindehhez pedig rendkívül ütős marihuána is társul.

A lap a kiemelt kötetek közé sorolta Lorrie Moore több mint tíz év után megjelent új regényét, a Gate at the Stairst is, ami egy wisconsini főiskolás történetét meséli el egyes szám első személyben. A diáklány egy bohém családnál vállal gyerekfelügyelést, szerelembe is esik, közben pedig nyomasztják a szülei, akik inkább a 9/11 után bevonult öccséért aggódnak.

A New York Times kritikusai által a rövidpróza szempontjából kiugróan erősnek ítélt 2009-es év miatt felsorolásukból nem hiányozhatott Maile Meloy kötete, a Both Ways Is the Only Way I Want It. A helyszín lehet Montana, Argentína vagy egy hetvenes évekbeli nukleáris atomerőmű, a főszereplőkben mindig hibázik valami: elárulják azokat, akik törődnek velük, olyan helyzetekbe kerülnek, amikről tudják, hogy el kell kerülni, és így tovább.

A New York Times szépirodalmi listájában a fentiek mellett helyett kapott Jeannette Walls családregénye, a Half Broke Horses: A True-Life Novel, és Kate Walbert angliai szüfrazsettek és tengerentúli utódaik életéről beszámoló könyve, a Short History of Women.

A Guardian egyenesen a novellák évének nevezte 2009-et. Joggal tehették ezt és hivatkozhattak többek között az idei nemzetközi Booker-díjas Alice Munróra. A kanadai író idén jelentette meg tizennegyedik novellagyűjteményét, a Too Much Happiness-t, amiben erőszakosabb az átlagosnál, még a kilencven felé közeledve is új energiákat mozgósítva.

Akárcsak más fórumok, a Guardian is kiemelten foglalkozik az amerikai minimalista próza mesterének tartott amerikai Raymond Carver 1981-es alapműve, a What We Talk About When We Talk About Love című gyűjtemény újrakiadásával (ebből készült a Robert Altman-féle Rövidre vágva című film). Az eredetileg Beginners címen készült kötetet Carver szerkesztője Gordon Lish jócskán meghúzta és átírta, de idén végre legyőzte a kiadói akadályokat Carver özvegye, Tess Gallagher, és a rövid történetek végre eredeti formájukban is olvashatóvá váltak. (Carvertől 1997-ben jelent meg egy novellagyűtemény Nem ők a te férjed címmel a Kalligramnál.)

A Guardian szokásos év végi kvízében az angol nyelvű irodalomban való jártasságunkat is lemérhetjük, csupán negyven kérdésre kell válaszolni, itt.

A Virginia Quarterly Review év végi, különböző kritikák alapján számított összesítésébe a fentiek közül belekerült Lorrie Moore, Jonathan Lethem és Alice Munro is, de a pálmát az idei Booker-díjas Hilary Mantel vitte. Az 57 éves brit írónő (aki a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka címet is viseli) idei, Wolf Hall című könyvéért érdemelte ki az angol nyelvű regényirodalom legrangosabb elismerését. A Wolf Hall a XVI. században játszódik, VIII. Henrik korábban, főhőse pedig Thomas Cromwell, a Tudorok politikai tanácsadója és bizalmasa, ráadásul a könyv még a korabeli London alvilági életét is feltérképezi.

A külföldi lapok áttekintése után hamarosan azt is megmutatjuk, mik voltak szerintünk 2009 legjobb magyar és magyarul olvasható külföldi könyvei.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.