Kalkurva

Wostry Ferenc | 2008. január 11. |
D
Dan Simmons: Káli dala. Delta Vision, 2007.


Simmons az utóbbi húsz évben az amerikai fantasztikus-irodalmi scene egyik érdekes alakjává nőtte ki magát, szokták az "intelligens horror" képviselőjeként is emlegetni, amely jellemzés azonnal fanyalgásra késztet: a nagyképűsködés egy olyan elemi-zsigeri műfajnál, mint a horror, mindenkinek árt.

A Káli dala igazi kultregény, a nyolcvanas évek egyik legjobbjának tartják, így meglehetős elvárásokkal csaptam bele - a Delta Vision Kft. A KÉPZELET MESTEREI sorozatának keretében jelent meg. A szériát csak ajánlani tudom (pl. Gene Wolfe metafantasy-t adnak ki, csak így tovább!). Ezt a Dan Simmons könyvet viszont nem fogom.

Az az igazság, hogy megfelelő helyismeretre lenne szükségem ahhoz, hogy alapos kritikát tudjak írni: Simmons az amerikai értelmiségi pár kalkuttai útját hamisítatlan pokoljárásként ábrázolja. Amennyiben a környezet leírása túlzásokba esik (az összes indiai korrupt, gátlástalan, a nyakadat húsz fillérért felskiccelő, pöceszagú félember), akkor a Káli dala az egyik legpofátlanabb rasszista pamflet, amit életemben olvastam. Igazság szerint hajlok eképpen értelmezni a könyvet - nem létezik, hogy még a világ legdzsuvább helyein se ütközzünk legalább néhány gerinces emberbe.

A környezettanulmányból adódó problematikát félretéve, a Káli dalának a pusztán műfaji olvasata sem taszajt le a lábamról: félelmet, feszültséget nem nagyon képes kelteni (csak xenofób undort, lásd fentebb). A megoldások, amelyeket Simmons használ, kopottak, jobb és izgalmasabb könyvekben már olvashattunk sok hasonlót. A befejező, szörnyűséges blikkfang (ja igen: ki az a fasz, aki a csecsemőkorú gyerekét magával viszi egy közismerten a nyomornegyedeiről hírhedt pokolvárosba?) egyedül az, ami esetleg felrázhatja az embert - persze ilyenkor nem árt átlátni a szitán: a filmeseknél közismert, hogy ha az utolsó öt percet sikerül emlékezetessé tenniük, lett légyen akármekkora szar is a filmjük egészen addig, minden megbocsáttatik. Mi viszont ne felejtkezzünk meg a könyv első 200 oldaláról.

Egyébként nagyon bírom a széria borítóit, egyediek, bár pont a Káli dalánál kicsit elcsúszott az első és hátsó borítóra egyaránt pozicionált kompozíció. Vagy nem, és lehet hogy eleve ilyennek tervezték.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.