A scifi-horror mérföldköve

Wostry Ferenc | 2010. január 05. |

A-
John Wyndham: Szemünk fényei

Metropolis Média, 2009, 240 old., 2270 Ft

 

A Metropolis/Galaktika újabb klasszikust ad elénk a Fehér féreg fészke után. Wyndham 1957-es regénye korának letagadhatatlan, gyönyörű gyermeke: a harmincas-negyvenes évek ponyvafolyóiratai szülték, a hidegháborús paranoia szoptatta.

Scifi-horror területen mérföldkő (és számomra kimondott megkönnyebbülés, hogy nem kell lehúznom, mint a Stoker-könyvet.) Kitűnő példája annak, hogy az ötvenes évek xenofób őrülete nem csak Amerikában volt termékeny táptalaja az űrből jött invázió témájának, bár Nagy-Britanniában Wyndham előtt már Nigel Kneale is írt ilyesmi szenzációsat, persze utóbbiról ehelyütt hallgatok, mivel nem könyv, hanem tévésorozat (Quatermass, 1953.)

Wyndham amúgy is szerelmese volt az emberiség kozmikus rosszakarói által való elpusztításának, lásd másik, korábbi klasszikusát, a Triffidek napját, amelyben először teljes civilizációnk megvakul, aztán meg emberevő óriásfák kezdenek vadászni a túlélőkre. Csókoltatom a botanikusokat.

A Szemünk fényei jóval kevésbé epikus. A történet helyszíne Midwich, egy apró, cizellált falucska. Mértani módszerekkel nyírt kertek, tejesember és dögunalom jellemzi. Egy éjjel azonban valami megmagyarázhatatlan történik Midwich-csel: láthatatlan, dómszerű erőtér jelenik meg felette-körülötte, és alatta a falusiak egytől-egyig álomba merülnek. A külvilági behatolók, ha átlépik a dóm láthatatlan határvonalát, szintén ájultan esnek össze.

A jelenség egyetlen nap alatt elenyészik, csakhogy van egy apró utóhatása. A falu összes nemzőképes asszonya terhes lett tőle! Na, ez aztán teljesítmény, valljuk meg, férfitársak. Ebből a meglehetősen steril úton lezajlott tömeges kettyintésből furcsa gyerekek születnek: mintha nem szimpatizálnának igazán embertársaikkal, sőt, gonosz agyparancsaiknak a humánok engedelmeskedni kénytelenek. Egyesekben felmerül: lehet hogy ezek a földijeim nem is Földiek?

A Szemünk fényei igazi alaprajz-regény, elkészülte óta szerkezetét milliószor lekoppintották, elég csak például Stephen King kisvárosi miliőben játszódó munkáira gondolni, sőt! A 2009-es Under the Dome egy dómszerű képződmény alatt sínylődő falucskáról szól. Szóval erről ennyit. A zárt, feszültség alá helyezett közösség problematikája máig töretlenül népszerű a fantasztikus irodalomban.

Wyndham villámgyorsan bonyolít, és jó érzékkel tartja fenn a történet lendületét. Ami probléma van a regénnyel, az a szerző angolságából adódik: sosem sikerül annyira ijesztőre formálnia a hangulatot, mint azt a szituáció megkövetelné, hol mórikál, hol pedig túlságosan, britesen száraz. Ettől függetlenül a műfaj szerelmesei ne hagyják ki. Kétségtelen klasszikus.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.