Nem mindegy, hogy fiú vagy lány?

Tweek | 2010. július 24. |

B+
Li Jong-Hi: Annyira király vagy! 4.

Vad Virágok Könyvműhely, 2010, 196 oldal, 2150 Ft.

 

Nanu és Szung-Ha egész szépen összemelegedtek a manhwa negyedik kötetére. Már nem egyoldalú, Nanu szívatásán és kihasználásán alapuló látszat-viszonyról, hanem alakuló kapcsolatról beszélhetünk, valamint Szung-Ha családjáról is kiderült ez-az, többek között, hogy apja balkézről származó gyereke – ne szépítsünk, zabigyerek -, akit az anyja magára hagyott, így megtűrt személy a gazdag családban. Ja, így már értem, kaptam a fejemhez, sejtettem én, hogy a férfi főhős nem egyszerűen zakkant, hanem sérült, méghozzá nem is kicsit. Miért bízna a nőkben, ha az első legfontosabb is elhagyta, ugyebár. Nanu ragaszkodása és rendíthetetlen odaadása segített neki feloldódni; a negyedik kötet eseményeiben elsősorban az a feladata, hogy a családtagjaival való kapcsolatát rendezze. Felbukkan ugyanis egy gyönyörű, titokzatos nő - Szung-Ha anyja.

Dzsei, Nanu bátyja és Hjon-Ho, a szívdöglesztő pizzafutár viszonya azonban már nem olyan idilli (vagy inkább idillihez közelítő), mint Nanué és Szung-Háé. Az események kezdetétől nyilvánvaló, hogy kettejük kapcsolata több, mint barátság, csak a coming out-tal vannak komoly problémák. Dzsei, bár nem túl sok sikerrel, de sokat csajozott, úgy ismertük meg, mint aki mindig az épp aktuális nője lábai előtt hever, és azok dobják. Más színben láttatja Dzseit és a nőkhöz fűződő viszonyát, hogy Dzsei összefut az egyik excsajával, aki kedvesen, ám annál kíméletlenebbül emlékszik vissza az együtt töltött időre – és tessék, kiderül, hogy mint mindennek, ennek a sztorinak is két oldala van : a nő sosem érezte, hogy Dzsei igazán szeretné. De Hjon-Ho mellett sem tudja letenni a voksát: amikor az egyértelműen közeledne, Dzsei olyan agresszívan reagál, amennyire ki sem néztem volna belőle. Szerencse, hogy Dzsei vagány és határozott anyja felvilágosítja, hogy a fiacskája nem könnyű eset, szóval nem árt a türelem.

És mert így kerek, megtudjuk, hogy Dzseit és Nanut meg az apjuk hagyta magukra, azaz lelépett, azt sem tudják, kicsoda; talán ezért sem véletlen, hogy Szung-Hával egymásra találnak. Hjon-Ho is magányos, a családjának semmi nyoma, de feltűnően gyakran nézeget egy fényképet egy gyönyörű nőről – van egy olyan sanda gyanúm, hogy ez lesz a következő slusszpoén, mármint a nő személyazonossága, azaz azonossága, vagyis, hogy ennek a képregénynek a cselekményszálai és szereplői úgy gubancolódnak majd össze, amire a belterj a legjobb szó.

Szétzilált, csonka családok, identitásukkal, érzelmeikkel, sebeikkel küzdő tizen- és huszonéves fiatalok, akik megtölthetnék egy iskolai pszichológus rendelőjét. Ami szembetűnő, hogy a nem hagyományos családmodell szerepkonfliktusokat eredményez, elsősorban a genderrel kapcsolatban. Dzsei fiú, de lányos, Nanu lány, de fiús, az anyjuk mögött egy tucat férfi elbújhatna helytállást és határozottságot tekintve, még a karaktere is férfias, csak lágy vonásokkal megrajzolt, szép és fiatalos arca jelzi, hogy nő, egyébként – kapaszkodjatok meg – nincs melle, ami meglehetősen ritka az ázsiai képregény nőalakjainál (a D kosár ugyanis kötelező). A nemi szerepek és a szexuális hovatartozás átjárhatóvá vált, ez az átalakulás pedig nem kevés konfliktust szül, a szereplők lelkében és a külvilágban, a másokhoz való viszonyulásban egyaránt, ez pedig a karakterrajzokon is látható; majd minden szereplő karaktere kérdéses, a szövegbuborékok, a kontextus nélkül nem lehetne eldönteni, mil0yen neműek. Az ázsiai képregény esetében persze sok esetben jelzik az olvasók ezt a problémát, ebben a történetben ráadásul a rajzoló a végletekig kihasználja a karakterrajz stílusának ezt a vonását, rájátszik erre. A mangaka, Li Jong-Hi nem kicsit lehet érintett a témában, a jegyzetei, a kötet végén a miniképregények a stúdióban zajló életből egyértelműsítik, hogy ő maga nyíltan vállalja homoszexualitását – és felvázolt egy lehetséges tolaranciatréninget mangának álcázva, de a gender studies szerelmesei is lecsaphatnának rá.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.