Morális talapzatok repedése (Falvai: Allegro Barbaro)

vl | 2007. április 13. |
 C+

A szerelmi történet helyett moralizálós magyarságféltéssé alakul át Falvai Mátyás kisregénye, ami Allegro Barbaro című első kötetének gerincét adja.

Az 1984-es születésű győri író magabiztosan épíi fel szerelmi történetét egy kocsmai beszélgetésből és egy nő naplójából, még akkor is, ha ezek az elbeszélői szerkezetek egymáshoz fűződő viszonya rendkívül problémás.

Ráadásul az egész elbeszélést áthatja valami kényszeres kötődés a jazzhez. Jó, nem vagyunk hülyék, értjük mi a képes beszédet: a jazz a legszabadabb műfaj versus élet az átkosban. De ezt ne kelljen így benyelnünk.

A hetvenes évek elején Kati és Balázs grazi komolyzenei táborba mennek, ahol szembe találják magukat az addig kevésbé ismert nyugattal, illetve az addigra már jól ismert másikkal. Balázst döntési helyzetbe kényszeríti az élet: Grazban tanárkodik a továbbiakban vagy visszatér a szocializmus által kivirágoztatott Magyarországra a szerelmével. 

Falvai kisregénye nagyon sokat akar, legalábbis a történetet lezáró, általa Zárótémának nevezett viszzatekintés ezt mutatja. Ekkor lép be az értelmezésünk terébe a magyarságot féltő idős férfi visszaemlékezése, aki utólagosan keres morális támaszokat tetteihez. Addig  elolvasgattam a mondatokat, volt benne egy nagyon erős, lüktető erejű jazz-jelenet, ami megmutatta, Falvai képes nagyon erősen is írni, és a szerelmi történet sem volt béna, de hogy utólagosan egy erkölcsi szószba mártogassák az egészet, az idegesítő.

Mert hiába a sok explicit mondat erkölcsről, magyarságról, tartásról, büszkeségről, ha ez az előtte lévő történetben nem jelent meg. Felesleges nagy mítoszokat kreálni egy szerethető kisregényből. A szerző ne legyen proféta saját szövegterében.

Kapcsolódó anyagok:

Részlet a kötetből

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.