Mekkora ereje van a színeknek?

.konyvesblog. | 2016. augusztus 24. |

„Elképzelhető, hogy a következő állításom csalódást fog okozni az olvasónak: a szín nem létezik” - szögezi le Jean-Gabriel Causse. De akkor mégis hogyan lehet általuk manipulálni? Többek között erre is választ kaphatunk A színek hatalma című könnyed, ugyanakkor olvasmányosan ismeretterjesztő kötetből.

Jean-Gabriel Causse: A színek hatalma

Fordította: Schnedarek Réka, Partvonal Könyvkiadó, 2016, 152 oldal, 2990 HUF

 

A könyv szinte a teljes (szín)-spektrumot felöleli és célja, hogy ezeket életünk során tudatosan használjuk, hiszen a Párizsban és Tokióban élő színdizájner a színeket nemcsak esztétikai szempontból közelíti meg, hanem számításba veszi azok ránk, érzékelésünkre, viselkedésünkre gyakorolt hatását is. A negyvenöt éves férfi a Francia Színbizottság tagja, tervezett már színdekorációt egy pszichiátriai klinikának is, szakterülete a belsőépítészet és a csomagolástervezés. A magyar kiadást Gerjeni Mirjam fiatal grafikusművész illusztrációi teszik még élvezetesebbé.

Az első fejezet a színek fizikai jellemzőivel, érzékelésével, tulajdonságaival foglalkozik és rövidsége ellenére olyan adathalmaz tárul elénk, mintha egy szín-(es) bomba robbanna fel az ember fejében. Fontos megemlítenem, hogy teszi ezt mindazzal a céllal, hogy egy tömör összefoglalást és átfogó képet kapjunk az elmúlt 30 év „színes” történéseiről. Néhol hiányoltam a magyarázó-értelmező megjegyzéseket, ugyanakkor ez semmit sem von le az élvezeti értékéből, hála az író lelkesedésének, szenvedélyének, már-már mérnöki precizitásának, melyet sajátos humorával is fűszerez. Azért egy mobilinternet-hozzáférésre esetenként szükség lehet - sőt, ajánlott. Megtudhatjuk, hogy a lila miért energikusabb, mint a vörös; a nők fele miért érzékeli a férfiaknál precízebben a meleg színeket; van olyan sebesség, amelynél a piros lámpa felé száguldva azt zöldnek látnánk.

A könyv nagyobbik felében a szerző a színek ránk gyakorolt hatását fejti ki, amely lazább szerkezetű, ezáltal sokkal jobban érthető és élvezhető. Az élet számos területe említésre kerül, például az ipar, a gyógyászat, az oktatás és természetesen a vásárlás. Talán ez a fejezet az, ahol a legtöbbször fogunk elgondolkodni, illetve a „Jé, tényleg” és a „Valóban” szavak kíséretében állnak össze mindennapjaink színei a könyvbeli magyarázatokkal. Megvilágítja, hogy milyen egyszerűen befolyásolhatóak és naivak az érzékszerveink, elsősorban látásunk és ízlelésünk. A színek hatással vannak fogyasztási kosarunkra is: a termékek csomagolása és színe befolyásolja, hogy melyiket vesszük meg, mert az agy a színeket értelmezi a leghamarabb (főleg, ha sietünk). De például a piros vagy vörös színű nyugtatótabletta élénkítő hatással bír, azaz nem éri el célját, ezért hatásosabb zöld kiszerelésben.

Az utolsó fejezet könnyed hangvételű: a szimbolika és feng sui kölcsönhatása által sarkall minket az író arra, hogy saját megérzéseinkben bízva, bátran használjuk és kísérletezzünk a színekkel, mind egészségünk, mind munkánk megőrzéséhez és hatékonyságunk növeléséhez. Emellett a könyv végén a színekről egy részletes, kategorizált összesítést kapunk, ami segít meghatározni még a hangulatunkat is.

A színek hatalma tudományos gondossággal megírt mű, ami - szokatlan mód - a vége felé válik egyre lazábbá, könnyedebbé. A kutatások és kísérletek pontos forrását megjelölve garantálja a hitelességet; egyes kísérletek és érdekességek talán még otthon is elvégezhetőek. Az önreflexió keretében még az is meghatározható, melyik évszaktípusba tartozunk, ami befolyásolja, milyen színek állnak jól nekünk. A kötet jól jöhet azoknak is, akik házfelújítás, üzletnyitás előtt állnak, vagy akiket egészen egyszerűen érdekelnek környezetünk meghatározó színei.

Szerző: VaGa