A veterán útja

Wostry Ferenc | 2010. szeptember 01. |

B

Lee Child: Rögös út

General Press Kiadó, 2007, 347 oldal, 2125 Ft

 

Az olvasó biztos lehet benne, hogy ha Jack Reacher, Lee Child sorozatának hőse még a legmindennaposabb tevékenységet végzi is, abból nemsokára szarvihar kerekedik. Ezúttal sem lesz másképp: Reacher nyugodtan figyeli, ahogy egy férfi beszáll egy kocsiba és elhajt - nem sokkal később ebből a mindennapos semmiségből emberrablási ügy bimbadzik.

Reachert - a Rögös út a tizedik Lee Child-regény, amelynek ez a harcedzett, öntörvényű veterán a főszereplője - másnap már egy kétes hírű milliomos vallatja arról, amit látott. Lane, a gazdagember érthetően ideges: feleségét és mostohalányát elrabolták - eszmecseréjük bevégeztével egymillió dollárt ajánl fel Reachernek, hogy szeretteit visszahozza. Reacher egy Lauren nevű - és természetesen bombázó külsejű - FBI-ügynök csajjal szövetkezve az emberrablók nyomába szegődik, ám meglehetősen hamar nyilvánvalóvá válik számára, hogy a szituáció messze nem annyira egyszerű, mint amilyennek gondolta.

Reacher a modern amerikai szórakoztatóirodalom Jack Bauerje, szinte egy az egyben ugyanaz a személyiségük - felméri a szituációt, nem szarakodik, odacsap... hatékonyság, profizmus mindenek felett, és a cél elérése érdekében gyakran a saját testi épsége sem számít -, csak éppen Reacher teljesen a törvényen kívül áll.

Child stílusa lényegre törő, pattogós, nélkülözi a stilisztikai firlefrancokat. Néha annyira minimalista, hogy az zavaróan hathat, ha az ember nincs hozzászokva - mondjuk Ellroy géppuskanyelvének zakatolásáig nem megy el, de megközelíti - ez egyébként jellemző a mostani amerikai ponyvaprózára. Ez a stílusfogás rendkívüli erővel lendíti előre a cselekményt, mintha a segge alá gyújtanának az amúgy is fordulatos sztorinak. A spártai csupaszság igazán csak a dialógusoknál ejtheti csapdába az olvasót, néha az ember elveszíti a fonalat és nem lehet tudni bizonyos mondatok melyik beszélgető szájából hangzottak el.

A Rögös út könnyű olvasmány és a thrillerek rajongóinak - ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a krimi az az ún. whodunit, akkor kénytelen vagyok a Rögös úthoz hasonló könyvet thrillernek nevezni - kötelező. Őrült módon olvasatja magát, és annak ellenére, hogy tizedik a Reacher-széria sorában, nyugodtan lehet ezzel a regénnyel kezdeni a figurával való ismerkedést.