Közgazdasági útikalauz stopposoknak

.konyvesblog. | 2014. október 07. |

OLVASONK_SZERINT.JPG

Ismeretterjesztő könyvet írni nem egyszerű feladat. Nehéz megőrizni a szakmai hitelességet és átadni a szakterület ismeretanyagát úgy, hogy az olvasók nagyobb része valószínűleg nem jártas az adott témában. Mindezek mellett olvasmányosnak kell lennie, hogy bárki élvezettel vegye kezébe a könyvet. Kiváltképp igazak ezek a megállapítások a közgazdaságtannal foglalkozó könyvekre. Tim Harford Az oknyomozó közgazdász című könyvével azonban sikerrel vette az akadályokat, egy olyan összetett és elvontnak tűnő terület esetében is, mint a makroökonómia.

A könyv magyar címe némiképp félrevezető. Első látásra akár szólhatna a gazdasági válság okainak feltárásáról is, de valójában abban nyújt segítséget, hogy jobban megérthessük azokat a gazdasági vitákat, amelyek nap mint nap megjelennek. Ez az egyik legfontosabb sajátossága a könyvnek: olyan témákat dolgoz fel, amelyek újra és újra előkerülnek a közbeszédben, és alapjaiban határozzák meg mindennapjainkat. Olvasás során olyan összetett fogalmakat érthetünk meg jobban, mint a GDP, a gazdasági növekedés vagy az infláció. A felvetett problémák és kérdések tehát mindennaposak és ismerősek, de ez önmagában még nem lenne elegendő ahhoz, hogy valóban élvezetes olvasmány legyen bárki számára, aki érdeklődik a makroökonómia iránt.

Tim Harford: Az oknyomozó közgazdász – Hogyan virágoztathatjuk fel vagy tehetjük tönkre egy ország gazdaságát?

Fordította: Bojtár Péter, HVG Kiadó Zrt., 2014, 320 oldal, 3315 HUF A-

 

Harford stílusa az, amely igazán közel hozza a közgazdaságtant a nem szakértő olvasókhoz is. Egyszerű, könnyen érhető példákkal magyarázza el az absztrakt fogalmakat és jól megragadható hasonlatokat alkalmaz. Az pedig külön öröm, hogy többször a Galaxis útikalauz stopposoknak remekműből hoz egy-egy idézetet.

A sajátos szerkesztésnek köszönhetően Harford eléri, hogy az olvasó teljesen beleélhesse magát a könyvébe. A párbeszéd jellegű szerkesztés nyomán valóban úgy érezhetjük, mi szegeztük neki a különböző kérdéseket. Sőt, sok esetben az a benyomásunk alakulhat ki, hogy valódi párbeszéd alakult ki közöttünk és író között. A párbeszéd adja a könyv igazi erejét. Harford a viták bemutatására, azok megértésére törekszik. Kevés alkalomtól eltekintve nem foglal egyértelműen állást az egyes kérdéseket illetően, ezt a jogot meghagyja olvasójának.

Összességében tehát Az oknyomozó közgazdász olyan ismeretterjesztő könyv, amely képes arra, hogy valóban bárki számára érthető módon magyarázza el a makroökonómia alapvető kérdéseit. A fiktív párbeszédes forma lehetővé teszi, hogy abba az olvasó beleélje magát, ugyanakkor személy szerint néhány esetben annyira elmélyültem az „oknyomozásban”, hogy hiányoltam a részletesebb magyarázatokat. Ez az ára a közérthetőségnek: kompromisszumot kell kötni az olvashatóság és a szakmai tartalom között, hiszen csak így lehet a lehető legszélesebb olvasótábor számára elérhetővé tenni az üzeneteket.

A könyvből alaposan megismerhetjük, milyen problémák foglalkoztatják a döntéshozókat, és megérthetjük, hogy ezekre a kérdésekre miért nem adhatók egyszerű és biztos válaszok. Az oknyomozó közgazdász bárki számára hasznos olvasmány lehet, aki érdeklődik a közgazdaságtan iránt. Mindent egybevéve remek ismeretterjesztő könyv született, amelynek irodalmi értéke sem elhanyagolható.

Szerző: T.I.