Hogyan válhat szét egy gyerek?

Raposa Renáta | 2018. április 04. |

Az utóbbi időben egyre több olyan gyerek- és ifjúsági könyv jelent meg, melyek a gyerekeknek segítenek a traumák feldolgozásában. Bartos Erika idén például az elmúlásról írt, és Kolozsi László szintén a gyász feldolgozásával foglalkozik Apufa című könyvében, ahol az apuka “egy hideg áprilisi reggelen diófává változott”. Szintén tabutéma az iskolai zaklatás, melyet Wéber Anikó Az osztály vesztese című novelláskötetében vázol fel, de Kalapos Éva Massza című regényében is előtérbe kerül a zaklatás internetes formája. Egy gyerek életében a szülei válása is komoly trauma, ezt a témát járja körül közelmúltban megjelent könyvében Rigó Kata.

A válás minden család életében hatalmas törést okoz. Az egész folyamatot először a szülők szenvedik meg, mivel a legtöbb esetben a fő ellenérv a gyerekek védelme, és emiatt sokáig halogatják a döntéshozatalt. Utóbbit viszont sokszor épp a gyerekek sínylik meg, hiszen a veszekedések száma és a családon belüli feszültség egyre nő. A trauma feldolgozása pedig a gyerekeknek lesz a legnehezebb, főleg kisiskolás korban. 

Rigó Kata: Azt mondták, válnak

Betűtészta Kiadó, 2018, 40 oldal, 2350 HUF

 

Rigó Kata, aki 2015-ben a Litera A szobor titka című nyílt pályázatának megosztott harmadik díját kapta, első könyvében ebben segíti olvasóit, mivel a könyvet a fiatalabbak és a szülők is bátran kezükbe vehetik. A történetet Barni meséli el a TV zaja által tompított vitáktól egészen a válás következtében kialakult, új családi helyzetig. A felmerülő problémákat tehát a gyerek szemszögéből ismerhetjük meg: az önhibáztatás szomorú és dühös érzését, apa új lakását és a szülők még a válás után is tartó telefonbeszélgetéseit, természetesen a másik hibáztatásával megfűszerezve. A könyvet Holló Kati kollázstechnikával készült képei díszítik, melyeket kedves emlékeket idéző ruhadarabokból varrt össze; a különleges illusztráció pedig ellensúlyozza a kisgyerekek életében bekövetkező szomorú eseményt.  

Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista 2015-ben a gyermekközpontú válásról szóló Rám is gondoljatok című könyvében leírta, hogy a válás alatt abszolút tilos „rosszat mondani a másik szülőre, szidni őt a gyerek előtt. Állásfoglalásra használni a gyereket, azt kérni tőle, hogy álljon mellénk. Elidegeníteni a gyereket a másik szülőtől, faggatni a gyereket, miután visszatért tőle, minősíteni, ami ott zajlott”. (Gyurkó Szilviával készült interjúnkat ITT olvashatjátok.) Rigó Kata könyvében Barni ezzel kapcsolatos érzései is megjelennek. A történet pedig megerősítheti az olvasóban, hogy a koncentráció hiánya és a hirtelen harag természetes érzések a válás hosszú és fájdalmas időszakában, és a legtöbb esetben egy hasonló korú barát az, aki a legnagyobb támogatást tudja nyújtani.

Gyurkó könyvének alapüzenete az volt, hogy „szülőként nem a gyerektől válik el valaki, hanem a másiktól, és fontos tudatosítani, hogy ő akkor is a szülője marad a gyereknek, amikor ez a házasság már egy nem létező dolog lesz”. Egy pár életében a gyermekek hozzák az első nagyobb változást, a boldog időszakban pedig ezáltal ők, a gyerekek kerülnek a figyelem középpontjába, de nem szabad őket kizárni a szomorú folyamatokból sem. Érdemes velük leülni és megbeszélni, hogy mi történik körülöttük. Idősebb gyerekek ezt könnyebben megérthetik, de a fiatalabbaknak nehezére eshet. Szülőként, tiniként végigolvashatjuk az összes szakkönyvet és weblapot ebben a témában, de Rigó Kata könyvében a kisebbek találhatják meg maguknak Barni személyében azt, aki segít nekik átvészelni ezt az időszakot.