Hogyan éljünk túl egy terrortámadást?

.konyvesblog. | 2016. szeptember 21. |

A 100 halálos technika - a túléléshez leginkább a Bear Grylls-féle túlélő módszereket bemutató művekhez hasonlít, azonban itt a vadont járó extrém túrázók kalandjai helyett a különleges ügynökök és kommandósok világába kapunk betekintést. A könyv szándéka, hogy a túlélést elősegítő praktikákat mutasson be terrortámadások, emberrablások, üldözések és egyéb vészhelyzetek esetére.

Clint Emerson: 100 halálos technika - a túléléshez

Fordította: Farkas Veronika, 21. század Kiadó, 2016, 308 oldal, 2990 HUF

 

Clint Emerson kétségtelenül olyan szerzőnek tűnik, aki jól ismerheti a magasan képzett ügynökök munkáját. A szerző korábban 20 évet töltött a Navy SEAL, illetve az NSA kötelékében, majd leszerelése után krízismenedzsment trénerként kezdett el oktatni. A 100 halálos technika című első könyvét idén októberben fogja követni második műve, amely szintúgy 100 fogást fog bemutatni, de ezúttal nem a titkosügynökök repertoárjából, hanem a vadonbeli túlélésre és katasztrófák esetére kapunk majd fogódzókat.

A 100 halálos technikában az író a kommandós technikákat az úgynevezett Erőszakos Nomád alakján keresztül mutatja be. Az Erőszakos Nomád egyszerre ötvözi egy titkosügynök ravaszságát és egy tengerészgyalogos szívósságát. Ő az, aki ha kell, könnyűszerrel rázza le üldözőit, vagy éppen képes beosonni a legvédettebb épületekbe is, és nem esik nehezére lehallgatni a legfelkészültebb célpontot sem. Emellett képes felvenni a harcot bármely terroristával, míg kezében fegyverré válnak a leghétköznapibb tárgyak is. A könyv az ő tevékenységén keresztül mutatja be a technikákat és lényegében az ő útmutatójának részleteit tárja az olvasó elé. Azonban a könyvben nem csak száraz leírásokban ismerjük meg az Erőszakos Nomád módszereit, hanem minden technika bemutatásához tartozik egy-egy oldalnyi illusztráció, amely egyszerre kiegészíti és össze is foglalja a technikákat. A könyv igyekszik visszaadni a tévéhíradókból ismert, rendőrségi szóvivők által használt szenvtelen és tárgyilagos szóhasználatot, amely jól illik a könyv útmutató jellegéhez.

A témaválasztásban és a módszerek kiválasztásában a szerző a titkosügynöki lét széles spektrumából szemezget. Van itt többek között célszemélyek megfigyelése és lehallgatása, járművek eltulajdonítása, közel- illetve fegyveres harc, álöltözet készítése, menekülés fogságból és mások üldözése. De olyan egészen specifikus ismeretekre is szert tehetünk, mint a zárak feltörése, golyóstoll fegyverré alakítása, anonim e-mailek küldése, járműből való tüzelés, gránáttámadás túlélése, csomagtartóból való szabadulás vagy akár egy emberi holttest eltüntetése.

A sokrétű technikák kellően kreatívak és informatívak ahhoz, hogy fenntartsák az olvasók érdeklődését, ráadásul olvasás közben többször rácsodálkozhatunk az Erőszakos Nomád találékonyságra. Ötletek terén pedig nagyon jól teljesít a könyv: teljesen hihető, hogy a könyvben leírtak szerint tüzelnek autóból az ügynökök is, vagy hogy az ismertetett praktikákkal magunk is készíthetünk sokkolót a régi fényképezőgépünkből. Ugyanakkor pont ezek a túlságosan kémfilmekbe illő szituációk váltak a koncepció hátrányára is, hisz azért sokunknak ezekre a praktikákra vajmi kevés szüksége van a hétköznapokban. Bár a könyv állítása szerint, „modern világunkban a fenyegetettség egyre gyakoribb élethelyzet – olyan világban élünk, ahol a veszélyes a norma részévé vált”. Sőt, „olyan jövő előtt állunk, amelyben bármely idegen ember veszélyes lehet”, mégis a könyvben ismertetett gyakorlatok nagy része távol áll a „civil” emberek mindennapjaitól. S mivel a kötetnek bevallott célja a szórakoztatás mellett az önvédelemre tanítás, ezért több life-hack jellegű ötlet és hétköznapi praktikum javára vált volna a kötetnek.

Ugyanakkor a könyv nem akar a bűnözők kiskátéjává válni, vagy olvasóiból elit kommandósokat faragni. Inkább olyasfajta gondolkodás átadására törekszik, amely a helyzetek felismerésére, a hidegvérre és a kellő tudatosságra támaszkodik. Mindezt pedig változatos szituációkon keresztül, érdekfeszítően és szórakoztatóan teszi.

Szerző: Sas Csaba

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.