Esti iskola nőknek és férfiaknak

vl | 2007. május 29. |
A-
(Bán Zsófia: Esti iskola, Kalligram, Bp., 2007, 232p., 2700 Ft)

Olvasmányélmény - mindig erről kellett beszámolni az iskolában, miközben szenvedett az ember a sok szar könyv felett. Az olvasókönyvekbe beválogattak rengeteg szöveget, amin úgy rohantunk át az évek során, hogy semmire nem emlékszünk belőlük.

Bán Zsófia olvasókönyvvé (novellafüzérré) szerkesztette első, novelláskötetét, és nemcsak címében, hanem egész felépítésében követi a címből adódó koncepcióját. A szövegek mellett futó képek vicces illusztrációkként teremtenek új kontextust a novelláknak, míg a novellákat lezáró kérdések újragondolásra ösztönöznek. Egy nagy játék ez a kedves, szerény és szórakoztató kötet, amilyennel már régen lehetett találkozni.

Először az Éjszakai állatkert című antológiában olvastam azonos címen futó egzotikus-erotikus novelláját, amihez kapcsolódik Berill felvetése, miszerint a leszbikusságot ne egzotikumában ragadják meg az irodalomban (filmben, pornóban etc.).

A 21 novellából álló Esti iskola mérlege: néhány nagyon erős (Holvan Anya, Gustave és Maxime Egyiptomban, Éjszakai állatkert, A két Frida), sok jó (Egy doboz fénykép, Mrs. Longfellow leég, Self-help, Madame de Merteuil megrázza magát) és több közepes.

Bán Zsófia szövegeiben színes társadalom és kultúraleírások, intertextusok és átírások, valamint minden történet középpontjában a nőt helyezi, közülük sok leszbikus sztori van.

Ezeket a nézőpontokat a tudományos munkáiból (az ÉS-vitából) ismerhetjük, a Mindentudás Egyetemén előadott a feminizmus és irodalom kapcsolatáról, most ezt a gyakorlatba is átültette. És ennek nem győzünk eléggé örülni!


Kapcsolódó anyagok:
Beszámoló a Literán a könyvbemutatóról