Erőss Zsolt, a Hópárduc

Rostás Eni | 2013. február 02. |

B
Földes András: Erőss Zsolt - A Himalajánál magasabbra

Libri, 300 oldal, 2012, 2993 HUF

ELSŐ MONDAT: „A kisfiú egy havas lejtő alján állt, és sírt.”

Interjúnk Erőss Zsolttal 

A kisfiúból férfi lett, a férfiből hópárduc, a havas lejtőből sziklafal, a sziklafalból meg a világ legmagasabb hegycsúcsa, írnám, ha egy mondatban akarnám összefoglalni a Mount Everest első magyar állampolgárságú meghódítójának, Erőss Zsoltnak az életútját. Földes András már a második könyvet írja barátjáról, és ezúttal a hegyre is elkísérte. Azzal, hogy épp a tragikus végkimenetelű Annapurna-túrához csatlakozott, nemcsak a kívülálló szubjektív drámaiságát adta hozzá a történethez, de egy hosszú évek óta lappangó konfliktust is kirobbantott a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítói között. Mivel a hegymászó élete nem csak játék és mese, senki se számítson diadalittas csúcshódításokra vagy hangos ünneplésekre a világ tetején. Sokkal inkább ember- és hóhatár feletti teljesítményre, és egy nagy adag megszállottságra. Az ország első hegymászócelebéről szóló portrékötet leginkább önsegélyező könyvként válik be, különösen azokon a napokon, amikor elhisszük, hogy nincs nálunk szerencsétlenebb ember az univerzumban. Elfagyott ujjakról és a természet testet, lelket és barátságokat nem kímélő erejéről olvasva rájövünk majd, hogy nekünk nem is olyan rossz. A könyvben felsorakoztatott szakkifejezésekkel bármelyik sítúrán sikert arathatunk, kiderül, hogy mi a legjobb módszer a szenzációra vágyó újságírók lenyugtatására és az is, hogy hiába mászott meg Erőss kilencet a világ 14 nyolcezres csúcsából, ismerkedni csak az interneten képes. 

A cikk a Könyves magazin 5. számában jelent meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.