Erőss Zsolt, a Hópárduc

Rostás Eni | 2013. február 02. |

B
Földes András: Erőss Zsolt - A Himalajánál magasabbra

Libri, 300 oldal, 2012, 2993 HUF

ELSŐ MONDAT: „A kisfiú egy havas lejtő alján állt, és sírt.”

Interjúnk Erőss Zsolttal 

A kisfiúból férfi lett, a férfiből hópárduc, a havas lejtőből sziklafal, a sziklafalból meg a világ legmagasabb hegycsúcsa, írnám, ha egy mondatban akarnám összefoglalni a Mount Everest első magyar állampolgárságú meghódítójának, Erőss Zsoltnak az életútját. Földes András már a második könyvet írja barátjáról, és ezúttal a hegyre is elkísérte. Azzal, hogy épp a tragikus végkimenetelű Annapurna-túrához csatlakozott, nemcsak a kívülálló szubjektív drámaiságát adta hozzá a történethez, de egy hosszú évek óta lappangó konfliktust is kirobbantott a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítói között. Mivel a hegymászó élete nem csak játék és mese, senki se számítson diadalittas csúcshódításokra vagy hangos ünneplésekre a világ tetején. Sokkal inkább ember- és hóhatár feletti teljesítményre, és egy nagy adag megszállottságra. Az ország első hegymászócelebéről szóló portrékötet leginkább önsegélyező könyvként válik be, különösen azokon a napokon, amikor elhisszük, hogy nincs nálunk szerencsétlenebb ember az univerzumban. Elfagyott ujjakról és a természet testet, lelket és barátságokat nem kímélő erejéről olvasva rájövünk majd, hogy nekünk nem is olyan rossz. A könyvben felsorakoztatott szakkifejezésekkel bármelyik sítúrán sikert arathatunk, kiderül, hogy mi a legjobb módszer a szenzációra vágyó újságírók lenyugtatására és az is, hogy hiába mászott meg Erőss kilencet a világ 14 nyolcezres csúcsából, ismerkedni csak az interneten képes. 

A cikk a Könyves magazin 5. számában jelent meg.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!