A Dan Brown-báboknál szimpatikusabb szereplők

Wostry Ferenc | 2010. október 30. |

B

Andy McDermott: Hajsza Atlantiszért

Partvonal Kiadó, 2008, 480 oldal, 2542 Ft

 

Sem az összeesküvés-elméleteknek, sem a régmúlttal kapcsolatos, a valóságtól túlságosan elrugaszkodott teóriáknak nem vagyok hívője, úgyhogy némi szkepticizmussal álltam neki elolvasni McDermott könyvét. Annak, ami - gyorsan olvasható, izgalmas ám különösebben nem mély ponyvának - viszont teljesen jó.

A főszereplő páros, egy archeológusnő és egy egykori kommandós a maguk mediális őseit meglehetősen nyilvánvaló módon a filmekben kereshetik, kettősük olyan kalandozós csaj-csávó duókra hasonlít, mint pl. a Smaragd románca hősei. Akár a Da Vinci kód hasonló figurakonstellációját is felhozhatnám példaként, de szerencsére ez a páros szimpatikusabb mint Dan Brown bábjai.

Az archeológusnő, szülei kutatását folytatva Atlantisz koordinátái után nyomoz, és ebben anyagilag egy milliárdos és a lánya segíti, akik meg vannak győződve arról, hogy Atlantisz népének leszármazottai a mai napig köztünk élnek. Az exkommandós feladata az archeológusnő testi épségét megóvni, és a pénzéért rendesen megdolgoztatja az a titkos társaság, amely nem szeretné, hogy az elveszett földrész tizenegyezer éves titka napvilágra kerüljön.

A könyv külföldön meglehetősen nagy sikernek bizonyult (a magyar bevételi adatokról gőzöm sincs), 20 nyelvre fordították le és már négy folytatása is készült - nálunk egyelőre még csak ez az első rész jött ki. Fordulatos, egzotikus, dramaturgiájában képregény-szerű kalandregény.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.