Amerikai roadmovie időhurkokkal

Amerikai roadmovie időhurkokkal

aprobuba | 2019. május 17. |

Ransom Riggs a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regényével robbant be a bestsellerek világába 2011-ben, a most megjelenő Napok térképe pedig a sorozat negyedik kötete, és Riggs ötödik könyve magyarul.

A 2011-es év egyik nagy könyves meglepetése volt a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című ifjúsági regény diadalmenete, melyet a Harry Potter óta az egyik legeredetibb gyerekkönyvként tartanak számon a világon. Riggs mint forgatókönyvíró és vintage fotógyűjtő az elképesztően izgalmas, megfejthetetlen, nagyon erős atmoszférájú, sokszor freakshow-kat idéző fényképekből indul ki a karakterek és a helyszínek megalkotásakor. „A képek valószínűleg Amerikában, valamikor a 19. század második felétől az 1940-es évekig tartó időszakban készülhettek. Engem főképp azok a rejtélyes képek vonzanak, amelyeknek nincs történelmi hátterük. Ezek köré könnyen tudok történetet formálni, és úgy tenni, mintha bárhonnan és bármely korból származhatnának”— nyilatkozta a szerző interjúnkban még 2011-ben.

Ransom Riggs: Napok térképe

Fordította: Gálvölgyi Judit, Kossuth Kiadó, 2019, 496 oldal, 4990 HUF

 

Mikor a kép helye megvan a történetben, a szerző képzeletbeli kamerával pásztázza a megteremtett teret, időt és szereplőket, ezzel Riggs szövegei nagyon dinamikusak és filmszerűek lesznek. Nem véletlen, hogy a különleges és bizarr nagymestere, a regények atmoszférájához nagyon közel álló Tim Burton filmesítette meg a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeit.

A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei, az Üresek városa és a Lelkek könyvtára után jelent meg magyarul a Kossuth Kiadó gondozásában a regényciklus negyedik, de egészen biztosan nem lezáró kötete, a Napok térképe.

Vándorsólyom kisasszony gyermekei az elmegyógyintézettől mentenek meg

A legizgalmasabb gyerekkönyv a Harry Potter óta - írtuk Ransom Riggs legelső regényéről még 2011-ben, amely kritikánk szerint akkor olyasmivel próbálkozott, ami jóformán lehetetlennek tűnt: hogy egy olyan újfajta fantasy-univerzumot teremtsen, ami minden addigitól különbözik. A könyvből azóta filmet rendezett Tim Burton, és persze sorban jöttek a folytatások, most pedig itt a negyedik történet, a Napok térképe.

A fantasy-ciklusban Riggs biztos kézzel használja a műfaj kliséit, az erős atmoszféra és a valóban különleges karakterek pedig átlendítik az olvasót a kevésbé kidolgozott történetszálakon is. A sorozat folytatásában ott vesszük fel a fonalat, hogy a fantasztikus képességeit épp csak felfedező, de a különlegesek világát egyszer már megmentő 16 éves Jacobot szülei épp elmegyógyintézetbe zárnák, mikor megjelennek Floridában Vándorsólyom asszony és különleges gyermekei, akik az időhurok szorításából szabadulva a hirtelen előreöregedés veszélye nélkül mozoghatnak térben és időben, és megakadályozzák a zárt intézetbe kerülést.

Jacob „normális” életébe egy hurkon át betüremkednek tehát a „muglik”, a korábbi regények fő dilemmája pedig, miszerint a tinédzsernek választania kell a profán és a különlegesek világa között, egyre sürgetőbbé válik. Ráadásul a kortársai közül kilógó, a normális világban barátok nélküli Jacob feladata lenne a különleges barátait bevezetni a normalitásba, hogy feltűnés nélkül mozoghassanak az emberek világában. A szintén különleges apai nagyapa halálát feldolgozó gyászfolyamat még nem zárult le a két főhősben, Jacobban és a tűzzel manipulálni tudó, gyönyörű Emmában, a kettős életet élő Abe Portman szelleme pedig minden eddiginél erősebben jelen van a fiatalok között.

Mi az U18? Új rovatot indítottunk, amely kimondottan a 18 év alattiakra fókuszál. A rovatban elsősorban gyerek- és ifjúsági irodalmi könyveket fogunk bemutatni, de tervezzük, hogy időről időre olyan könyveket is beemelünk, melyeket a kiadójuk alapvetően a felnőtt olvasóközönségnek szánt, az adott kötet témája, érzékenysége miatt azonban a fiatalabb olvasók is bátran a kezükbe vehetik. A rovat eddigi cikkeit itt találjátok!

A regény fő mozgatórugója épp ez a bonyolult, korokon és kontinenseken átívelő szerelmi háromszög lesz, hiszen Emma korábbi szerelme Jacob nagyapja volt, aki a fiúnak egyszerre a legszeretettebb személy, a legnagyobb példakép és a titkait a sírba vivő, őt elhagyó nagypapa és féltékenysége tárgya. Jacob minden szinten szeretne Abe Portman helyébe lépni, még a küldetéseinek fonalát is felveszi anélkül, hogy képességei kontrolljának birtokában volna, vagy mélyebb tudása lenne bármiről, ami a különlegesek vad, ymbrynék nélküli, klánharcoktól és üresrémektől hemzsegő Amerikájában zajlik. A coming of age sztoriban a különleges tinédzserek úgy döntenek, nem gyermekek többé, a Vándorsólyom asszonytól való függetlenedés során viszont életüket és a világbékét teszik kockára. A „szabadságharc” egy hangulatos amerikai roadmovie egy 1979-es Aston Martin V8 Vantage volánja mögött, ahol a jelen mellett a különböző időhurkokban megismerhetjük az amerikai különlegesek történelmét, a rasszizmus és kirekesztés, valamint üldöztetés történeteit az ő szemszögükből elmesélve. Az idealista és naiv, a világ újbóli megmentésére készülő, de egyre nagyobb bajba kerülő gyermekek története nem zárul le a kötet végén, így egészen biztosan várhatjuk a folytatást.