Amerikai roadmovie időhurkokkal

Amerikai roadmovie időhurkokkal

aprobuba | 2019. május 17. |

Ransom Riggs a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regényével robbant be a bestsellerek világába 2011-ben, a most megjelenő Napok térképe pedig a sorozat negyedik kötete, és Riggs ötödik könyve magyarul.

A 2011-es év egyik nagy könyves meglepetése volt a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című ifjúsági regény diadalmenete, melyet a Harry Potter óta az egyik legeredetibb gyerekkönyvként tartanak számon a világon. Riggs mint forgatókönyvíró és vintage fotógyűjtő az elképesztően izgalmas, megfejthetetlen, nagyon erős atmoszférájú, sokszor freakshow-kat idéző fényképekből indul ki a karakterek és a helyszínek megalkotásakor. „A képek valószínűleg Amerikában, valamikor a 19. század második felétől az 1940-es évekig tartó időszakban készülhettek. Engem főképp azok a rejtélyes képek vonzanak, amelyeknek nincs történelmi hátterük. Ezek köré könnyen tudok történetet formálni, és úgy tenni, mintha bárhonnan és bármely korból származhatnának”— nyilatkozta a szerző interjúnkban még 2011-ben.

Ransom Riggs: Napok térképe

Fordította: Gálvölgyi Judit, Kossuth Kiadó, 2019, 496 oldal, 4990 HUF

 

Mikor a kép helye megvan a történetben, a szerző képzeletbeli kamerával pásztázza a megteremtett teret, időt és szereplőket, ezzel Riggs szövegei nagyon dinamikusak és filmszerűek lesznek. Nem véletlen, hogy a különleges és bizarr nagymestere, a regények atmoszférájához nagyon közel álló Tim Burton filmesítette meg a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeit.

A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei, az Üresek városa és a Lelkek könyvtára után jelent meg magyarul a Kossuth Kiadó gondozásában a regényciklus negyedik, de egészen biztosan nem lezáró kötete, a Napok térképe.

Vándorsólyom kisasszony gyermekei az elmegyógyintézettől mentenek meg

A legizgalmasabb gyerekkönyv a Harry Potter óta - írtuk Ransom Riggs legelső regényéről még 2011-ben, amely kritikánk szerint akkor olyasmivel próbálkozott, ami jóformán lehetetlennek tűnt: hogy egy olyan újfajta fantasy-univerzumot teremtsen, ami minden addigitól különbözik. A könyvből azóta filmet rendezett Tim Burton, és persze sorban jöttek a folytatások, most pedig itt a negyedik történet, a Napok térképe.

A fantasy-ciklusban Riggs biztos kézzel használja a műfaj kliséit, az erős atmoszféra és a valóban különleges karakterek pedig átlendítik az olvasót a kevésbé kidolgozott történetszálakon is. A sorozat folytatásában ott vesszük fel a fonalat, hogy a fantasztikus képességeit épp csak felfedező, de a különlegesek világát egyszer már megmentő 16 éves Jacobot szülei épp elmegyógyintézetbe zárnák, mikor megjelennek Floridában Vándorsólyom asszony és különleges gyermekei, akik az időhurok szorításából szabadulva a hirtelen előreöregedés veszélye nélkül mozoghatnak térben és időben, és megakadályozzák a zárt intézetbe kerülést.

Jacob „normális” életébe egy hurkon át betüremkednek tehát a „muglik”, a korábbi regények fő dilemmája pedig, miszerint a tinédzsernek választania kell a profán és a különlegesek világa között, egyre sürgetőbbé válik. Ráadásul a kortársai közül kilógó, a normális világban barátok nélküli Jacob feladata lenne a különleges barátait bevezetni a normalitásba, hogy feltűnés nélkül mozoghassanak az emberek világában. A szintén különleges apai nagyapa halálát feldolgozó gyászfolyamat még nem zárult le a két főhősben, Jacobban és a tűzzel manipulálni tudó, gyönyörű Emmában, a kettős életet élő Abe Portman szelleme pedig minden eddiginél erősebben jelen van a fiatalok között.

Mi az U18? Új rovatot indítottunk, amely kimondottan a 18 év alattiakra fókuszál. A rovatban elsősorban gyerek- és ifjúsági irodalmi könyveket fogunk bemutatni, de tervezzük, hogy időről időre olyan könyveket is beemelünk, melyeket a kiadójuk alapvetően a felnőtt olvasóközönségnek szánt, az adott kötet témája, érzékenysége miatt azonban a fiatalabb olvasók is bátran a kezükbe vehetik. A rovat eddigi cikkeit itt találjátok!

A regény fő mozgatórugója épp ez a bonyolult, korokon és kontinenseken átívelő szerelmi háromszög lesz, hiszen Emma korábbi szerelme Jacob nagyapja volt, aki a fiúnak egyszerre a legszeretettebb személy, a legnagyobb példakép és a titkait a sírba vivő, őt elhagyó nagypapa és féltékenysége tárgya. Jacob minden szinten szeretne Abe Portman helyébe lépni, még a küldetéseinek fonalát is felveszi anélkül, hogy képességei kontrolljának birtokában volna, vagy mélyebb tudása lenne bármiről, ami a különlegesek vad, ymbrynék nélküli, klánharcoktól és üresrémektől hemzsegő Amerikájában zajlik. A coming of age sztoriban a különleges tinédzserek úgy döntenek, nem gyermekek többé, a Vándorsólyom asszonytól való függetlenedés során viszont életüket és a világbékét teszik kockára. A „szabadságharc” egy hangulatos amerikai roadmovie egy 1979-es Aston Martin V8 Vantage volánja mögött, ahol a jelen mellett a különböző időhurkokban megismerhetjük az amerikai különlegesek történelmét, a rasszizmus és kirekesztés, valamint üldöztetés történeteit az ő szemszögükből elmesélve. Az idealista és naiv, a világ újbóli megmentésére készülő, de egyre nagyobb bajba kerülő gyermekek története nem zárul le a kötet végén, így egészen biztosan várhatjuk a folytatást.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.