A világ egy nagy csődtömeg, Isten teljesen maga alatt van

Kiss Orsi | 2016. augusztus 17. |

1882 óta tudjuk, hogy Nietzsche szerint Isten halott, Hans Rath szerint ugyanakkor nagyon is él, csak éppen szorong, feszeng, problémázik, és semmi másra nem vágyik, minthogy jól kibeszélje magát. Istent amúgy Abel Baumann-nak hívják, foglalkozására nézve cirkuszi bohóc, néhanapján pedig orvos vagy építész. Mikor mire van igény.

Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Fordította: Torma Péter, Animus, 2016, 240 oldal, 3290 HUF

 

Nagy szerencse, hogy a vakvéletlen útjába sodorja Jakob Jakobi pszichoterapeutát, aki talán még Istennél is nagyobb bajban van: nem elég, hogy a klientúrája szépen lassan lemorzsolódott, nincs egy vasa sem, a neje elhagyta, mindennek tetejébe a nő újdonsült féltékeny férje egy éjszaka még jól orrba is vágja. Jakobinak tehát nincs vesztenivalója: Isten/Baumann készpénzzel fizet, ideje meg annyi, mint a tenger, így elvállalja a látszólag narcisztikus személyiségzavarban szenvedő férfi kezelését. A különös jelekkel nem foglalkozik: Baumann hiába jósol meg előre esküvői perpatvart vagy vasúti síneket szétfeszítő robbanást, hiába szaporít egyetlen szempillantás alatt kávét a poharában, Jakobi csak azt lesi, hol a trükk, a stikli, hiszen nem lehet, hogy ez a félnótás tényleg a Mindenható lenne. A kétely azonban már beférkőzött a tudatába.

Hans Rath nem markol túl sokat, még csak kísérletet sem tesz a nagy létkérdések megválaszolására. Ezt azonban legalább viccesen teszi. Antropomorf istene még az emberek között is kicsit lúzernek számít, olyannak, aki időről időre saját mindenhatóságát, létjogosultságát vonja kétségbe. A világteremtés szerinte a végeredmény szempontjából egy óriási bukta, nem csoda, ha az emberek egyre kevésbé hisznek benne, ezzel egyenes arányban pedig az ő ereje is csökken.

„Na. Szóval ez a helyzet: végigkepesztettem a világtörténelmen, és igyekeztem mindent jobbra fordítani. És mi lett az eredménye? Semmi! Nulla! Csőd minden vonalon. Nézd csak meg a világot! Éhezés, háború, katasztrófák, elnyomás, igazságtalanság és környezetszennyezés, ameddig a szem ellát. Kihagytam valamit?”

A filozófiai mélységek helyett Rath inkább az iróniát választotta, tartózkodott ugyanakkor attól, hogy akár csak egy pillanatig nevetségessé tegye szereplőit. A végére viszont mintha kifulladt volna a humor, és helyenként érthetetlen, másutt negédes lezárást választott. Pedig a legjobban éppen a két társadalmi számkivetett, Baumann és Jakobi kettőse működött, emiatt nagy kár, hogy Rath a végére egyiküket szinte totálisan háttérbe szorította a történetben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!