A mágikus varázsrókákat szörnyű veszély fenyegeti

Pippa összebarátkozik a parkban élő varázslatos skarlátrókacsaláddal. Kismancs a kedvence. Ám az elbűvölő lényeket szörnyű veszély fenyegeti! Pippa szert tesz egy varázskőre, amellyel beszélni tud a mágikus lényekkel. Vajon sikerül megmentenie kis barátait az álnok, gonosz Sir Kokas mesterkedéseitől?

Paula Harrison
Titkos jótevők – A kis varázsróka
Ford.: Fenyvesi Orsolya, Babilon, 2021, 112 oldal
-

Tarts velünk egy fantasztikus világba, ahol viharsárkányok fodrozzák az eget, égrefutó unikornisok vágtatnak az éji ösvényeken, tűzmadarak őrzik a Csodák Barlangjának titkát, fellegmedvék lehelnek ködöt a hegycsúcsokra, és a csillagfarkasok éneke csalogat fényt a sötétségbe, varázsrókák rejtőznek a park mélyén. A Titkos jótevők kalandjai folytatódnak! Mágikus kövek, színváltó varázsrókák, segítőkész sárkányok és unikornisok világa tárul elénk. Pippa érti a varázsállatok nyelvét. Elhatározza, hogy megmenti őket a rájuk leselkedő veszélytől.

Paula Harrison: Titkos jótevők – A kis varázsróka (részlet)

A skarlátrókák mágikus lények voltak. Zöld szemük bölcsen ragyogott, bronzvörös bundájuk még Pippa hajánál is fényesebben szikrázott. De a legkülönösebb az volt bennük, hogy mindnek több farka volt. A kölyköknek három, a nagy rókáknak öt. Az a hír járta, hogy a farkukban rejlik a varázserő. 

A skarlátrókák ugyanis meg tudták változtatni színüket, hogy

beleolvadjanak környezetükbe.

Akár egy hirtelen hangra átfutott rajtuk a varázs, s bundájuk zöldre és barnára változott, majdnem láthatatlanná téve őket a levelek, ágak sűrűjében. Pippa többször láthatta már csodás átalakulásukat, de minden alkalommal megigézte a látvány. 

Elmosolyodott magában a gondolatra: mi lenne, ha ő is meg tudná változtatni a színeit?

Vajon ő is álcázásra használná a mágikus képességet, mint a rókák? Vagy ragyogó színekbe öltözne inkább, mint a gyertyái? Úgy belemerült a gondolataiba, hogy nekiütközött egy lánynak, aki szembejött vele az utcán. 

– Jaj, Pippa! – csattant fel Natasa, megrázva fekete haját. – Elég már az álmodozásból! Nézd meg, a kosaraddal milyen csúnyán megkarcoltad a karom! 

– Ne haragudj! – szabadkozott Pippa, és sietett tovább. Natasa is kilencéves volt, akárcsak ő. A suszternél segédkezett. Pippa eltűnődött azon, vajon miért ilyen mogorva vele. 

Pedig Pippa akármerre járt, mosolyogva köszöntötték. Mióta a nénikéje és a bácsikája úgy ítélték, elég erős már, hogy elbírja a kosarat, ő árulta a gyertyákat. Pippa szüleit még csecsemőkorában elragadta egy betegség, nénikéje és bácsikája nevelte azóta. Takaros kis házikójuk Holdkő határában állt. Emeleti szobája ablakából Pippa mindennap megcsodálhatta a városka mellett kanyargó, sebes vizű, ezüstösen csillogó folyót. 

Pippa nénikéje és bácsikája voltak az egyedüli gyertyakészítők a városban. A házuk mögött, a kert végében rendezték be a műhelyüket. Ott formázták a gyertyákat meleg viaszból, és ott szárították őket. 

Különféle bűvös gyertyákat alkottak.

A Lángnyelvek hosszú vörös lánggal égtek, a Kék Suttogók világoskék színben ragyogtak. Az Arany Csillámlók fénylő szikrákat eregettek, így a szülinapi torták ékei lehettek. Pippa nénikéje olykor különleges viaszszobrokat is készített: elefántokat, kastélyokat, unikornisokat. 

Pippa nagyon szerette nézni a gyertyák születését. Egy vitrinben apró üvegcsék sorakoztak, a nénikéje azokból hintett port a lágy viaszba. Pippa nem nyúlhatott ezekhez a titkos hozzávalókhoz, de nénikéje és bácsikája megígérték neki, hogy egy nap beavatják őt is a gyertyakészítés művészetébe. A kanyargó szűk utcákon át Pippa elhaladt a suszter és a teabolt mellett. Épp befordult volna a következő sarkon, amikor szemet szúrt neki a csoportosulás a templomkapu előtt. A kapura papirost szögeztek. Sokan a fejüket csóválták, miközben olvasták. Pippa is közelebb lépett. A papiroson ez állt: 

A MÁGIKUS LÉNYEK VESZÉLYESEK. HOZZÁJUK KÖZELÍTENI, VAGY VELÜK BÁRMILYEN EGYÉB MÓDON KAPCSOLATBA LÉPNI SZIGORÚAN TILOS! A SZABÁLYSZEGŐKET MEGBÜNTETJÜK. 

ELRENDELTE VIOLA KIRÁLYNŐ, ARRÁMIA TÖRVÉNYES URALKODÓJÁNAK NEVÉBEN ELJÁRVA SIR KOKAS 

Pippa háromszor is elolvasta, biztosan nem értett-e félre valamit.

Miért lennének veszélyesek a mágikus lények?

A skarlátrókák soha senkit nem bántanának! Vicces, aranyos, okos állatok, ráadásul nagyon szelídek. 

A királyságban élő többi mágikus lény, a sárkányok, a csillagfarkasok, az égrefutó unikornisok is félénk természetükről voltak ismertek. Kerülték az embereket. Olyanról nem is hallott még Pippa, hogy megtámadtak volna valakit. 

– Sir Kokasról hallottam már ezt-azt – szólalt meg a virágárus, Mrs. Allen. – A királyi kastély lovagja. Aszongyák, hogy a királynő issza minden szavát! 

– Badarság ez az egész! – felelte Mr. Denton, a suszter. – Különben mifelénk ünnepnapokon se látni mágikus lényeket. 

Pippa folytatta útját. Minél tovább gondolkodott, aggodalma egyre nőtt. Mr. Dentonnak igaza volt, de ő nem tudott a skarlátrókákról. A parknak azt a részét sűrűn benőtték a fák és a bokrok. Valószínűleg csak Pippa tudott a rókalyukról.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A kuflik világában az abszurd a hétköznapi

Lehet, hogy még Dániel András sem sejtette, de 2013-ban egy folyamatosan építkező és táguló univerzum alapjait fektette le az Egy kupac kufli című könyvvel: a sorozat jelenleg a 17. kötetnél tart, és a héten mutatták be a harmadik mozifilmet, A kuflik és az Akármit.

...
Gyerekirodalom

Nézz bele az Édes mostoha filmváltozatába!

Dobó Kata filmet forgatott Lakner Artúr gyerekklasszikusából: ez lett az El a kezekkel a Papámtól!, ma pedig kijött az első előzetes.

...
Gyerekirodalom

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

Legújabb könyvében huszonöt magyar költő versét hívta segítségül Fenyő D. György, és útikalauzba rendezve őket a líra birodalmába invitálja az olvasót. A válogatás nehézségeiről, a versolvasás ciklikusságáról, és a versek egymás közötti viszonyáról is beszélgettünk a szerzővel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Csütörtökön kezdetét vette a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amire rengeteg újdonsággal készültek a kiadók. A friss gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]