Magyar lány inspirálta az egyik legsikeresebb gyerekkönyv-sorozatot

Magyar lány inspirálta az egyik legsikeresebb gyerekkönyv-sorozatot

Könyves Magazin | 2020. június 18. |

25 éve jelent meg először a Tashi című gyerekkönyv-sorozat első darabja, a széria könyveiből azóta világszerte egymillió példányt adtak el. Írója, az ausztrál Anna Fienberg most a Guardian Australiának mesélt a kezdetekről: felelevenítette, hogy az anyját, Barbarát, mindig arra tanították a szülei, ha új gyerek jön az osztályukba, barátkozzon össze vele, hiszen bizonyára magányosnak érzi magát. Barbara Fienberg így ismerkedett össze egy magyar zsidó menekülttel, Mary Ronaival.

Sok-sok évvel később, az akkor már tanárként és könyvtárosként dolgozó Barbara adta az ötletet a lányának, hogy írjon egy könyvet egy fiúról, aki régi hazájából menekülve érkezik Ausztráliába, és barátságot köt egy helybéli gyerekkel. Anna Fienbergnek csak évtizedekkel később esett le, hogy édesanyja régi barátja, a náci uralom elől menekülő fiatal lány alakja inspirálta a Tashi-regények hősét.

Ezek a könyvek egyszerre tűnnek modernnek és kortalannak. Tashi egy manószerű lény, aki bár sárkányokkal találkozik és varázscipőt húz, ám a vállára nehezedő gondok mégis a való világból is ismerősek lehetnek. Fienberg nem retten vissza attól sem, hogy időről időre sötétnek mutassa a világot, szerinte ugyanis sokkal egészségesebb, ha nem tartjuk burokban a gyerekeket. Ha beszélgetünk velük mindazokról a dolgokról és jelenségekről, amelyek félelmet kelthetnek bennük, azzal reményt is adhatunk nekik, egy hangot, amelyben megbízhatnak, hogy segít átvezeti őket a nehéz időkben is.

A Tashi-könyveket Anna Fienberg rendszerint az édesanyjával együtt írta, Barbara Fienberg hanyatló egészsége miatt viszont a hamarosan megjelenő új regényt már egyedül jegyezte le. A sorozat illusztrátora, Kim Gamble 2016-ban meghalt, így az új könyv rajzait már Gamble lánya készítette, amihez nagyban merített édesapja archívumából.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Kalózos gyerekkönyvet írt Neil Gaiman

A kalandregény ötletét tíz éve egy papírfecnire írta le Neil Gaiman, most végre könyv lett belőle. Októberben jelenik meg Amerikában.

...
Gyerekirodalom

Itt van 20 gyerekkönyv a hosszú, lusta nyári napokra!

Ha nem lenne a koronavírus-járvány, akkor most lenne az Ünnepi Könyvhét, amely egyúttal a gyerekkönyvek ünnepe is. Ám a kiadók így sem hagyják olvasnivaló nélkül a gyerekeket. Húsz újdonságot mutatunk a friss, nyári megjelenések közül.

...
Gyerekirodalom

Visszakerültek a családhoz a klasszikus meseregény jogai

Hosszú ideje húzódó szerzői jogvita végére került pont, amikor egy bíróság úgy döntött, hogy Richard Adams nyuszis kalandregényének jogai az elhunyt író családját illetik.

Hírek
...
Hírek

Végre saját nevük alatt jelennek meg a női szerzők klasszikusai

...
Hírek

Krusovszky megírta az Index végét, ezért is generációs a regénye

...
Hírek

Szabó T. Anna mindig költőnek készült, mármint tényleg mindig

...
Hírek

Lenyűgöző gengsztereposzban elevenedik meg Varsó királya

...
Hírek

Intim levelekben kérték Beauvoir tanácsait az olvasók

...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
Nagy

Salman Rushdie: Olyan korban élünk, amelyben az igazság támadás alatt áll

Salman Rushdie-val a világvégéről, a bevándorlás pozitív hatásairól és a történelem váratlan fordulatairól beszélgettünk Skype-on, de azt is elárulta, milyen, amikor egy könyv bizonyos elemei valósággá válnak. Interjú.

Szerzőink

...
Ott Anna

Nádas testábrázolásának nincs a magyar irodalomban hagyománya- #olvassnádast

...
Ruff Orsolya

Elena Ferrante hőse hazugsággal lázad a felnőttek képmutató világa ellen

...
Szeder Kata

20 ezer ízlelőbimbó elvesztéséről [zsebró]

Még több olvasnivaló
...
Hírek

Durica Katarina: Több, mint száz nő mesélt arról, mit tett velük a dunaszerdahelyi maffia

Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című regényének adaptációját Paczolay Béla rendezésében a Vígszínházban mutatják be. A maffia romantizálásáról, az áldozatokról és azokról a nőkről beszélgettünk, akik nem kaptak eddig hangot ebben a maszkulin világban. 

...
Nagy

Radnóti dedikációiból kibomlik a teljes kapcsolathálózata

Egy író vagy költő dedikációja önmagában is érdekes lehet, de összegyűjtve felskiccelik azt a közeget, amelyben az adott szerző élt és alkotott – meséli Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, aki most új kötetbe rendezte az elmúlt években fellelt Radnóti-ajánlásokat és -leveleket.

...
Nagy

Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.