Magyar lány inspirálta az egyik legsikeresebb gyerekkönyv-sorozatot

Magyar lány inspirálta az egyik legsikeresebb gyerekkönyv-sorozatot

Könyves Magazin | 2020. június 18. |

25 éve jelent meg először a Tashi című gyerekkönyv-sorozat első darabja, a széria könyveiből azóta világszerte egymillió példányt adtak el. Írója, az ausztrál Anna Fienberg most a Guardian Australiának mesélt a kezdetekről: felelevenítette, hogy az anyját, Barbarát, mindig arra tanították a szülei, ha új gyerek jön az osztályukba, barátkozzon össze vele, hiszen bizonyára magányosnak érzi magát. Barbara Fienberg így ismerkedett össze egy magyar zsidó menekülttel, Mary Ronaival.

Sok-sok évvel később, az akkor már tanárként és könyvtárosként dolgozó Barbara adta az ötletet a lányának, hogy írjon egy könyvet egy fiúról, aki régi hazájából menekülve érkezik Ausztráliába, és barátságot köt egy helybéli gyerekkel. Anna Fienbergnek csak évtizedekkel később esett le, hogy édesanyja régi barátja, a náci uralom elől menekülő fiatal lány alakja inspirálta a Tashi-regények hősét.

Ezek a könyvek egyszerre tűnnek modernnek és kortalannak. Tashi egy manószerű lény, aki bár sárkányokkal találkozik és varázscipőt húz, ám a vállára nehezedő gondok mégis a való világból is ismerősek lehetnek. Fienberg nem retten vissza attól sem, hogy időről időre sötétnek mutassa a világot, szerinte ugyanis sokkal egészségesebb, ha nem tartjuk burokban a gyerekeket. Ha beszélgetünk velük mindazokról a dolgokról és jelenségekről, amelyek félelmet kelthetnek bennük, azzal reményt is adhatunk nekik, egy hangot, amelyben megbízhatnak, hogy segít átvezeti őket a nehéz időkben is.

A Tashi-könyveket Anna Fienberg rendszerint az édesanyjával együtt írta, Barbara Fienberg hanyatló egészsége miatt viszont a hamarosan megjelenő új regényt már egyedül jegyezte le. A sorozat illusztrátora, Kim Gamble 2016-ban meghalt, így az új könyv rajzait már Gamble lánya készítette, amihez nagyban merített édesapja archívumából.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Kalózos gyerekkönyvet írt Neil Gaiman

A kalandregény ötletét tíz éve egy papírfecnire írta le Neil Gaiman, most végre könyv lett belőle. Októberben jelenik meg Amerikában.

...
Gyerekirodalom

Itt van 20 gyerekkönyv a hosszú, lusta nyári napokra!

Ha nem lenne a koronavírus-járvány, akkor most lenne az Ünnepi Könyvhét, amely egyúttal a gyerekkönyvek ünnepe is. Ám a kiadók így sem hagyják olvasnivaló nélkül a gyerekeket. Húsz újdonságot mutatunk a friss, nyári megjelenések közül.

...
Gyerekirodalom

Visszakerültek a családhoz a klasszikus meseregény jogai

Hosszú ideje húzódó szerzői jogvita végére került pont, amikor egy bíróság úgy döntött, hogy Richard Adams nyuszis kalandregényének jogai az elhunyt író családját illetik.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Hírek
...
Hírek

Dragomán egypercesben írta meg az SZFE körüli helyzetet

...
Hírek

Pszichológusok a Meseországról: Nem létezik olyan, hogy túl korai érzékenyítés

...
Hírek

Támogasd te is az Irodalmi Diszkót!

...
Hírek

Száz éve az életünk része az Agatha Christie-krimi

...
Hírek

Jövőre két Philip Roth-életrajz jön Amerikában

...
Hírek

A cyberpunktól a Dűnéig - Hétfőtől ismét Világok Találkozása

...
Nagy

Sofi Oksanen: A disztópia már itt van és nagyon is valóságos

Sofi Oksanen új könyve a női test kihasználásának nagyregénye. A kutyafuttató egy thrillerszerűen megírt történet kizsigerelt modellekről, megvett feleségekről, végletekig dehumanizált ukrán petesejt donorokról és béranyákról. Az íróval az Ukrajnában zajló kutatómunkáról, a meddőségi iparról, valamint a Kelet- és Nyugat-Európa közti gazdasági szakadékról beszélgettünk. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Susanna Clarke az elmúlt tizenöt évét írta bele a Piranesibe

...
Ruff Orsolya

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

...
Kolozsi Orsolya

McCarthy első regénye olyan, mint egy szakadozott némafilm

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.