Visszakerültek a családhoz a klasszikus meseregény jogai

Visszakerültek a családhoz a klasszikus meseregény jogai

Hosszú ideje húzódó szerzői jogvita végére került pont, amikor egy bíróság úgy döntött, hogy Richard Adams nyuszis kalandregényének jogai az elhunyt író családját illetik.

Könyves Magazin | 2020. június 02. |

A Gesztenye, a honalapító (angolul: Watership Down) egy 1972-es, mára klasszikussá vált kalandregény, amely világszerte több tízmillió példányban kelt el: a 2016-ban elhunyt Richard Adams meséje olyan nyulakról szól, akik elvándorolnak kotorékuktól, hogy új otthont alapítsanak. Adams saját kultúrát talált ki hőseinek, hiszen a mesebeli nyulaknak van nyelvük, mitológiájuk, költészetük, közmondásaik és törvényeik. A regényre legnagyobb hatást az ókori irodalom gyakorolt, így több párhuzamot is mutat az Aeneisszel és az Odüsszeiával. A történetből 1978-ban készült egész estés rajzfilm, amelyet az amerikai Martin Rosen rendezett.

A jogvita pontosan a rendező, valamint Richard Adams jogörökösei között zajlott - előbbi ugyanis azt állította, hogy nemcsak a megfilmesítás joga, de a könyvjogok is nála vannak. Egy friss bírósági ítélet viszont nem a rendezőnek adott igazat, ez pedig súlyos dollárszázezrekbe fog neki kerülni. Martin Rosen ugyanis eddig több mint félmillió dollár értékű szerződéseket kötött arra hivatkozva, hogy a könyv jogai is nála vannak, de jogtalanul adott engedélyt a hangoskönyv-készítésre is (amiért 85 ezer dollárt zsebelt be), és a jogörökösöknek nem fizette ki a 2018-as BBC/Netflix-feldolgozás után járó pénzt, és a merchandising-termékek után őket megillető bevételt sem.

A friss bírósági ítélet szerint a rendező első körben kénytelen lesz 100 ezer dollárt kifizetni a szerzői jogok megsértése, valamint az engedély nélkül kötött licenszszerződések miatt. Ezzel viszont még nem zárult le az ügy, a további kifizetésekről a későbbi meghallgatásokon fognak dönteni. Rosennek különösen fájdalmas lehet, hogy a bíróság felbontotta azt az eredeti szerződést is, amellyel a rendezőhöz kerültek a filmjogok. Az író lánya és a szerzői hagyaték kezelője, Juliet Johnson ugyanakkor azt mondta, a család rendkívül boldog az ítélettől.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

"Kegyetlen egy világ ez az állatoknak"

...
Hírek

Rowling lazít a szerzői jogokon a koronavírus idejére

A tanároknak akar segíteni, hogy könnyebben tudják tanítani a Harry Pottert.

...
Hírek

Szerzői jogi háború dúl Anne Frank naplója körül

Hírek
...
Hírek

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

...
Nagy

Versterápia: „barát? / igen / de/ nem ér rá”

...
Szórakozás

Nézz körül Adele könyvespolcán!

...
Gyerekirodalom

Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében

...
Hírek

Még lehet jelentkezni a Szépírók workshopjaira

...
Hírek

Egy brit könyves magazin nem ír a mega-bestsellerekről

...
Hírek

4 nap irodalom, 70 program, 7000 látogató az őszi Margón

...
Hírek

Dezső Andrást akarta beszervezni a titkosszolgálat

...
Hírek

Egyre kevesebb magyar olvas rendszeresen könyvet

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

A 97 éves, magyar származású Lily Ebert az egyik utolsó holokauszt-túlélő, akinek a történetét még személyesen tőle hallgathatjuk meg. A dédunokájával, Dov Formannal közösen írt Lily fogadalma nemcsak Auschwitz borzalmairól, hanem az újrakezdésről is szól. Lily Eberttel, Dov Formannal és Lily lányával, a pszichoterapeuta Bilhával beszélgettünk. 

...
Nagy

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

Csíkszentmihályi Mihály egész életében kutatta a flow-élményt. Hitt abban, hogy  a flow-t nem kell tanulni és minden ember képes rá. Ahogy abban is, hogy a boldogság olyan állapot, amelyet mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. 

...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Szécsi Noémi

Az író is elsősorban olvasó. A Könyves Magazin sorozatában írókat kérdezünk olvasási szokásokról, az éjjeli szekrényen heverő könyvekről, és arról, milyen regény határozta meg az életüket. Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Szécsi Noémi válaszolt.

...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Irene Solà balladisztikus szépségű Énekelek, s táncot jár a hegy című regényében megszólalnak a hegyek, az ott élő emberek, állatok, de a szellemek, vízitündérek és a viharfelhők is. A szerzőt a sokféle szereplőjéről, a történelem és történetmondás kapcsolatáról, a nők történeteiről és a néphagyományról is kérdeztük. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Kritika

Sosem szabadul a háborútól, aki valaha részt vett benne

Adam Foulds A farkas szájában című kötete háborús regény és részben maffiaregény, amelyben két katona történetét követhetjük nyomon.