Visszakerültek a családhoz a klasszikus meseregény jogai

Visszakerültek a családhoz a klasszikus meseregény jogai

Hosszú ideje húzódó szerzői jogvita végére került pont, amikor egy bíróság úgy döntött, hogy Richard Adams nyuszis kalandregényének jogai az elhunyt író családját illetik.

Könyves Magazin | 2020. június 02. |

A Gesztenye, a honalapító (angolul: Watership Down) egy 1972-es, mára klasszikussá vált kalandregény, amely világszerte több tízmillió példányban kelt el: a 2016-ban elhunyt Richard Adams meséje olyan nyulakról szól, akik elvándorolnak kotorékuktól, hogy új otthont alapítsanak. Adams saját kultúrát talált ki hőseinek, hiszen a mesebeli nyulaknak van nyelvük, mitológiájuk, költészetük, közmondásaik és törvényeik. A regényre legnagyobb hatást az ókori irodalom gyakorolt, így több párhuzamot is mutat az Aeneisszel és az Odüsszeiával. A történetből 1978-ban készült egész estés rajzfilm, amelyet az amerikai Martin Rosen rendezett.

A jogvita pontosan a rendező, valamint Richard Adams jogörökösei között zajlott - előbbi ugyanis azt állította, hogy nemcsak a megfilmesítás joga, de a könyvjogok is nála vannak. Egy friss bírósági ítélet viszont nem a rendezőnek adott igazat, ez pedig súlyos dollárszázezrekbe fog neki kerülni. Martin Rosen ugyanis eddig több mint félmillió dollár értékű szerződéseket kötött arra hivatkozva, hogy a könyv jogai is nála vannak, de jogtalanul adott engedélyt a hangoskönyv-készítésre is (amiért 85 ezer dollárt zsebelt be), és a jogörökösöknek nem fizette ki a 2018-as BBC/Netflix-feldolgozás után járó pénzt, és a merchandising-termékek után őket megillető bevételt sem.

A friss bírósági ítélet szerint a rendező első körben kénytelen lesz 100 ezer dollárt kifizetni a szerzői jogok megsértése, valamint az engedély nélkül kötött licenszszerződések miatt. Ezzel viszont még nem zárult le az ügy, a további kifizetésekről a későbbi meghallgatásokon fognak dönteni. Rosennek különösen fájdalmas lehet, hogy a bíróság felbontotta azt az eredeti szerződést is, amellyel a rendezőhöz kerültek a filmjogok. Az író lánya és a szerzői hagyaték kezelője, Juliet Johnson ugyanakkor azt mondta, a család rendkívül boldog az ítélettől.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

"Kegyetlen egy világ ez az állatoknak"

...
Hírek

Rowling lazít a szerzői jogokon a koronavírus idejére

A tanároknak akar segíteni, hogy könnyebben tudják tanítani a Harry Pottert.

...
Hírek

Szerzői jogi háború dúl Anne Frank naplója körül

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

A hét könyve
Kritika
Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban
...
Kritika

A Lovecraft földjén a horror és a rasszizmus határait mossa össze

A Lovecraft földjén címének többszörös áthallása egyszerre utal a népszerű horroríró, H. P. Lovecraft szülőföldjére, rasszizmusára és műveinek mítoszteremtő szörnyuniverzumára. Matt Ruff e két utóbbit mosta össze, megadva történetének sava-borsát.