Paulon Viktória: Most kellenek nagyon a széltében-hosszában teret adó könyvek

Mihez kezdenek a gyerekkönyv-írók a karantén alatt - mit olvasnak és mit ajánlanak másoknak? Paulon Viktóriát (Kisrigók, A topolai mozi titka) még a karantén kezdetén kérdeztük, most az ő válaszát olvashatjátok.

Ruff Orsolya | 2020. május 04. |

-

Fotó: Valuska Gábor

Be és össze vagyunk zárva, egyáltalán nem olyan könnyű olvasni, mint hittük, vagy színházi közvetítést megnézni, meg az online jógát is csak tervezgetni egyszerű, nekihajolni már nem. Lett egy csomó időnk, gyerekek mellett is lett, ha mást nem számolunk, akkor is megnyertük a közlekedés napi több óráját, és mégsem érünk rá. És, pedig ezt nem is reméltük, a gyerekek nem lettek se csendesebbek, se jobbszívübbek, és folyton éhesek.

Addig kisrigó egy gyerek, amíg a világban nincs meg a helye - Könyves magazin

Fotó: Valuska Gábor Januárban Paulon Viktória Kisrigók - Három gyerek hazatalál című kötete lett a Szívünk rajta program kiemelt könyve. Az Agócs Írisz által illusztrált meseregény három, egymás létezéséről tudó, de egymást nem ismerő testvér története: Csabó, Szaszka és Gigi nem élnek egy fedél alatt, egyikük gyerekotthonban, a két lány pedig nevelőszülőknél éldegél, de semmi mást nem kívánnak, minthogy végre megtalálják a szüleiket és egy családot alkothassanak.

De ha mégis úgy van, hogy lassan beletörődtünk az összezártságba, és már olvasni is képesek vagyunk, mert nem mászkálunk ingerülten a lakásunkban, és már nem akarunk senkit se felhívni, felcsetelni, felvideózni, akkor most kellenek nagyon a széltében-hosszában teret adó könyvek:

Felnőttnek:

Émile Ajar/Romain Gary
Előttem az élet
Ford.: Bognár Róbert, Park, 2016, 202 oldal
-

Kamasznak:

Christelle Dabos
Tükörjáró-trilógia
Ford.: Molnár Zsófia, Kolibri, 2019
-

Gyerekeknek pedig olvassuk fel a Trapitit, és akkor azonnal nekünk is jobb lesz!

Darvasi László
Trapiti
Magvető, 2017, 306 oldal
-

És akkor is, ha nyígnak, hogy olyan fakó, akkor is ha grimaszolnak, hogy miért hallatszik közben angolul, ha magyarul van, akkor is, ha a fejüket ingatják, hogy “Neked tényleg ez volt a kedvenced gyerekkorodban?!”, akkor is nézessük meg velük az Amatőr természetbúvárt, soha nem lesz ennél jobb alkalom (remélem).

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Gyerekirodalom

Mészöly Ágnes: Minél nagyobb a zűrzavar, annál nagyobb az igényem a rendre

Hogyan viselik a karantént a gyerekkönyv-szerzők, mivel töltik az idejüket, és milyen könyveket ajánlanak a gyerekes családoknak? Mészöly Ágnes válaszait olvashatjátok.

...
Gyerekirodalom

Finy Petra: Zárkózz be, de nyílj ki!

Mit csinálnak a gyerekkönyv-szerzők karantén idején, mit olvasnak és milyen könyveket ajánlanak másoknak? Ezúttal Finy Petra javasolt könyveket.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

A hét könyve
Kritika
Mégis minden félbemaradt - Térey János 50
...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Kritika

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

Megfoghatatlan, sűrű, mindent átitató feszültség telepedik az új Szöllősi-könyv hőseinek életére, ami csak néha-néha engedi, hogy lélegzethez jussanak. Az Illegál a hét könyve.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

...
Valuska László

Mégis minden félbemaradt - Térey János 50

...
Kolozsi Orsolya

A boldogtalanság nemzedékről nemzedékre öröklődik