A szülők mesenagykövetként segíthetik gyerekeik fejlődését
ro

A szülők mesenagykövetként segíthetik gyerekeik fejlődését

Becz Dorottya, a #mesenagykövet kezdeményezés megálmodója arra szeretné motiválni a szülőket, hogy minden nap olvassanak mesét a gyerekeiknek, hiszen ez a közös program nemcsak összekovácsolja a családokat, hanem a kicsik fejlődésében is nagy szerepet játszik.

A történetmesélés varázslat, s a mágia nem működik szeretet nélkül – vallja Becz Dorottya, aki a mesét nagy kincsként értékeli. Ezer új kalandot élnek át, ezer új világot fedeznek fel a gyerekek a meséken keresztül. Ezer csoda várja őket a mesék világában, azonban egyedül nem tudják ezeket megélni – szükség van egy #mesenagykövetre, aki biztonságosan végigkalauzolhatja őket, és ki más is lehetne a mesenagykövet, mint a szülő, a nagyszülő.

Becz Dorottya a novellái mellett Süti kalandjai címmel ír mesekönyveket. Készül a sorozat következő kötetével, célja pedig az, hogy a szülők #mesenagykövetként hirdessék egymásnak, milyen sokat tehetnek gyermekeik lelki és szellemi növekedéséért.

A #mesenagykövet program fő célja, hogy köszönetet mondjunk a szülőknek, elismerjük a mindennapi erőfeszítéseiket, a pozitív visszacsatolással ösztönözzük őket a folytatásra. Biztatjuk őket, hogy ne adják fel – olvassanak a gyermekeiknek, és még tudatosabban figyeljenek a meseolvasásra, már a kezdetektől. Tapasztalják meg a meseolvasás minden előnyét. A hosszútávú cél pedig az, hogy minden szülő #mesenagykövetnek érezze magát.

Kreil Melinda meseterapeuta szerint a mesék elraktározódnak bennünk, és a meséhez kapcsolódó érzéseinkkel együtt akár évtizedek múltán is előhívhatók. A gyerekek elsajátítják a mesehallgatás által a teremtő képzelet elvét. A mese az, ami megalapozza a gyermek értelmi, érzelmi, lelki, társas fejlődését. Gazdagítja a fantáziavilágát, segít abban, hogy merjen elrugaszkodni a valóságtól. A gyermeki léleknek megfelelő mese segít kialakítani a mesetudatot. Képes lesz a gyermek elválasztani egymástól a mesét és a valóságot, ugyanakkor képes magát beleélni a mesébe, át tudja élni a mese szereplőinek helyzetét.

Hírlevél feliratkozás