A szülők mesenagykövetként segíthetik gyerekeik fejlődését

A szülők mesenagykövetként segíthetik gyerekeik fejlődését

Becz Dorottya, a #mesenagykövet kezdeményezés megálmodója arra szeretné motiválni a szülőket, hogy minden nap olvassanak mesét a gyerekeiknek, hiszen ez a közös program nemcsak összekovácsolja a családokat, hanem a kicsik fejlődésében is nagy szerepet játszik.

ro | 2021. október 12. |

A történetmesélés varázslat, s a mágia nem működik szeretet nélkül – vallja Becz Dorottya, aki a mesét nagy kincsként értékeli. Ezer új kalandot élnek át, ezer új világot fedeznek fel a gyerekek a meséken keresztül. Ezer csoda várja őket a mesék világában, azonban egyedül nem tudják ezeket megélni – szükség van egy #mesenagykövetre, aki biztonságosan végigkalauzolhatja őket, és ki más is lehetne a mesenagykövet, mint a szülő, a nagyszülő.

Becz Dorottya a novellái mellett Süti kalandjai címmel ír mesekönyveket. Készül a sorozat következő kötetével, célja pedig az, hogy a szülők #mesenagykövetként hirdessék egymásnak, milyen sokat tehetnek gyermekeik lelki és szellemi növekedéséért.

A #mesenagykövet program fő célja, hogy köszönetet mondjunk a szülőknek, elismerjük a mindennapi erőfeszítéseiket, a pozitív visszacsatolással ösztönözzük őket a folytatásra. Biztatjuk őket, hogy ne adják fel – olvassanak a gyermekeiknek, és még tudatosabban figyeljenek a meseolvasásra, már a kezdetektől. Tapasztalják meg a meseolvasás minden előnyét. A hosszútávú cél pedig az, hogy minden szülő #mesenagykövetnek érezze magát.

Kreil Melinda meseterapeuta szerint a mesék elraktározódnak bennünk, és a meséhez kapcsolódó érzéseinkkel együtt akár évtizedek múltán is előhívhatók. A gyerekek elsajátítják a mesehallgatás által a teremtő képzelet elvét. A mese az, ami megalapozza a gyermek értelmi, érzelmi, lelki, társas fejlődését. Gazdagítja a fantáziavilágát, segít abban, hogy merjen elrugaszkodni a valóságtól. A gyermeki léleknek megfelelő mese segít kialakítani a mesetudatot. Képes lesz a gyermek elválasztani egymástól a mesét és a valóságot, ugyanakkor képes magát beleélni a mesébe, át tudja élni a mese szereplőinek helyzetét.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az olvasás megoldást jelenthet az alvászavarra

Naoise Dolan, az Exciting Times című regény írója a Guardianben megjelent cikkében arról írt, hogy miként segített neki az olvasás az alvásproblémáin.

...
Nagy

A szépirodalom olvasása szociálisabbá tesz és segíti a szociális érzékenyítést

Az utóbbi időben számos cikkel, tanulmánnyal találkozhatunk, amelyek az olvasás jótékony hatásait mutatják be. Ha eleget, és persze megfelelő irodalmat olvasunk, jobb vállalkozóvá, szülővé válhatunk, csökkenhet a stressz, boldogabbak lehetünk, sőt a szociális érzékenyítésben is sokat segít.

...
Hírek

Így fejleszti az olvasás az empátiát

Az olvasás fejleszti az empátiát és az érzelmi intelligenciát, éppen ezért hasznosabb, mint az sokan hiszik – erről beszélt TED-előadásában Beth Ann Fennelly költő, kreatív írás professzor. 

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Kritika

Sosem szabadul a háborútól, aki valaha részt vett benne

Adam Foulds A farkas szájában című kötete háborús regény és részben maffiaregény, amelyben két katona történetét követhetjük nyomon.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

A 97 éves, magyar származású Lily Ebert az egyik utolsó holokauszt-túlélő, akinek a történetét még személyesen tőle hallgathatjuk meg. A dédunokájával, Dov Formannal közösen írt Lily fogadalma nemcsak Auschwitz borzalmairól, hanem az újrakezdésről is szól. Lily Eberttel, Dov Formannal és Lily lányával, a pszichoterapeuta Bilhával beszélgettünk. 

...
Nagy

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

Csíkszentmihályi Mihály egész életében kutatta a flow-élményt. Hitt abban, hogy  a flow-t nem kell tanulni és minden ember képes rá. Ahogy abban is, hogy a boldogság olyan állapot, amelyet mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. 

...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Szécsi Noémi

Az író is elsősorban olvasó. A Könyves Magazin sorozatában írókat kérdezünk olvasási szokásokról, az éjjeli szekrényen heverő könyvekről, és arról, milyen regény határozta meg az életüket. Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Szécsi Noémi válaszolt.

...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Irene Solà balladisztikus szépségű Énekelek, s táncot jár a hegy című regényében megszólalnak a hegyek, az ott élő emberek, állatok, de a szellemek, vízitündérek és a viharfelhők is. A szerzőt a sokféle szereplőjéről, a történelem és történetmondás kapcsolatáról, a nők történeteiről és a néphagyományról is kérdeztük. Interjú.

Hírek
...
Hírek

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

...
Nagy

Versterápia: „barát? / igen / de/ nem ér rá”

...
Szórakozás

Nézz körül Adele könyvespolcán!

...
Hírek

Még lehet jelentkezni a Szépírók workshopjaira

...
Hírek

Egy brit könyves magazin nem ír a mega-bestsellerekről

...
Hírek

4 nap irodalom, 70 program, 7000 látogató az őszi Margón

...
Hírek

Dezső Andrást akarta beszervezni a titkosszolgálat

...
Hírek

Egyre kevesebb magyar olvas rendszeresen könyvet

...
Beleolvasó

Csányi Vilmost már gyerekként beszippantotta a kémia csodavilága