Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

A francia Marie Pavlenko azt írja az Én vagyok a napod utószavában, hogy tíz éve vágott bele a regény írásába, többször félbehagyta, majd újrakezdte, ami akár egyfajta szaggatottságot is feltételezhetne, Déborah története ugyanakkor egyszerre hömpölygő és magával ragadó, miközben mélysége van és humora – az elmúlt időszak egyik legemlékezetesebb ifjúsági regénye.

Ruff Orsolya | 2021. április 16. |

A 18 éves Déborah feje fölött Damoklész kardjaként lebeg az érettségi réme. Végzős gimnazista amúgy, aki most új osztálytársakat is kapott: az iskola alfanőjét, mellette egy kiálló fogú fura fazont meg egy jóképű másikat. Ráadásul otthon is feszült a légkör: az anyja visszavonhatatlanul kezd elmerülni a saját világában, miközben napestig képeket vagdos a színes magazinjaiból, az apja pedig egészen biztosan félrelép. Déborah élete olyan, mint egy gyorsvonat, amelyen elromlott a fék és megállás nélkül robog a szakadék felé. Az Én vagyok a napod lehetne akár egy sötét, borongós kamaszregény is, de szerencsére mindenen átsüt Déborah (és Marie Pavlenko) humora, ami a legszerencsétlenebb, legabszurdabb, legképtelenebb helyzeteken is átsegít.

Marie Pavlenko
Én vagyok a napod
Ford.: Tótfalusi Ágnes, Menő Könyvek, 2020, 380 oldal
-

Például akkor, amikor az utcáról befogadott, büdös labradorja elrágja az utolsó ép cipőjét is, vagy amikor a legjobb barátnője az iskola ostobájába szeret bele, vagy amikor az érettségi évében egymás után írja a pocsék dolgozatokat. Déborah nem veszi könnyedén az akadályokat, rengeteget szenved miattuk, de közben egészen egyedi a humora, a világlátása, és az a szög, ahonnan az osztálytársait, a tanárait, a szüleit és saját magát szemléli.

Déborah életében hamarosan a két Victor lesz a legfontosabb – az egyik Hugo és klasszikusa, A nyomorultak, amelyet mindenhová magával visz, a másik pedig a jóképű osztálytárs, aki a kiálló fogú Jamallal egykettőre Déborah legjobb barátai lesznek. Egy hibrid három muskétás-csapatot alkotnak így együtt, akik szórakoztatják és inspirálják egymást, és elnézik a másik hóbortjait (például a pókok túlzott imádatát). A felszín alatt viszont a hármas belső viszonyrendszere örökösen változik, hiszen mindenki mást akar (elfogadást? barátságot? szerelmet?), és nagy bátorság kell ahhoz, hogy ezek az érzelmek végül a felszínre bukkanhassanak. Az Én vagyok a napod nem szűkölködik tragikus részletekben is – innentől spoileresek leszünk, aki szeretné, nyugodtan ugorja át a következő bekezdést!

A lány világa az év végén hullik darabokra, amikor kiderül, hogy a szülei már nem tudnak családként funkcionálni. Az anyja végül kétségbeesett lépésre szánja el magát, az életét pedig kizárólag a váratlanul hazatoppanó lányának köszönheti. Déborah egyetlen statikus pillanatra joggal érezheti úgy, hogy mindent elveszített: az apja elköltözött, az anyja öngyilkosságot követett el, a legjobb barátnője tudomást sem vesz róla. A gödör aljáról Victor és Jamal rántja ki, és olyan erős érzelmi hálót fonnak köré, ami nem engedi, hogy ismét lezuhanjon.

A lány hosszú utat tesz meg, mire eljön az érettségi napja, de ugyanez elmondható a körülötte élő emberekről is – ez alól nem kivétel a legjobb barátnője sem, aki szintén egy súlyos, az egész életére meghatározó döntést kénytelen meghozni. A fókusz ugyanakkor végig Déborah-n van; mindent egybevetve az Én vagyok a napod egy tipikus fejlődésregénynek is tekinthető, ugyanakkor egy nagyon erős sztori is az anya-lánya kapcsolatok dinamikájáról, az alkotás művészi és gyógyító erejéről. Marie Pavlenko pontosan és magabiztosan navigál abban a sötét érzelmi dzsungelben, ami maga a nagybetűs kamaszkor – vagy nagyon érzékenyek a radarjai, vagy sosem hagyta, hogy elhalkuljon a benne élő kamasz. A végeredmény szempontjából mindegy is, az Én vagyok a napod mindenesetre olyan hangon szól, amelyet nem lehet könnyen elfelejteni.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

...
Gyerekirodalom

100 éve született a zseniális Rímhányó [Romhányi100]

Száz éve született Romhányi József, akit elsősorban verses humoráról ismer mindenki. Nyelvi leleményben tobzódó szövegei ikonikus rajzilmek révén váltak szállóigévé, de fordított musicaleket is, versei pedig a mai napig nagyon népszerűek.

...
Gyerekirodalom

Októberben érkezik J.K. Rowling új gyerekkönyve

2021. október 12-én több mint 20 országban egyszerre jelenik meg J. K. Rowling legújabb, gyerekeknek szóló regénye, a The Christmas Pig.

Hírek
...
Podcast

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...
Könyves Advent

Ezekkel a pszichológiai könyvekkel ajándékozd meg magadat és másokat karácsonykor

...
Hírek

Mario Vargas Llosa új regényében az 1954-es guatemalai puccsról ír

...
Szórakozás

Nicolas Cage játssza Drakulát a Universal új feldolgozásában

...
Szórakozás

December 9-én dupla epizóddal érkezik a Szex és New York folytatása

...
Hírek

Ridley Scott elsimerte, jön a Szárnyas fejvadász-sorozat

...
Nagy

Versterápia: „Hogy mennyire szeretlek,/ arra gondoltam, s hogy együtt leszünk/ az ünnepen”

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

...
Nagy

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

Hervé Le Tellier matematikus-író, a legendás Oulipo műhely elnöke Anomália című regényével elnyerte a legfontosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t, az eladási adatok alapján pedig ez lett minden idők második legsikeresebb Goncourt-díjas regénye. Az új francia sztárszerzővel beszélgettünk.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

...
Valuska László

A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat

...
Czakó Zsófia

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

...

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

A hét könyve
Kritika
A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat
...
Kritika

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

Száz évvel ezelőtt született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. A centenáriumra megjelent életének egyik legérdekesebb irodalmi kísérlete, az Önéletrajzaim, amelyet ő „vertikális regényként” emlegetett, és amelyben nem a saját életének konkrét történéseit, hanem „figyelme önéletrajzát” akarta megírni.