Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Kolibri]

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Kolibri]

A kötelező olvasmányok kiválasztása a mindenkori irodalomtanítás egyik legvitatottabb területe, ezt az új NAT összeállítása ismételten bebizonyította. Kik kerülnek fel az olvasmánylistára és kik a kimaradók? Melyik klasszikusunkat olvassuk évtizedek óta, és ki az a kortárs szerzőnk, aki egy vagy több művével bekerült az iskolai kánonba? Idén ősszel kiemelten foglalkozunk a kötelező olvasmányokkal, és természetesen kíváncsiak voltunk a gyerekkönyvkiadók véleményére is - éppen ezért arra kértük őket, válasszanak ki három olyan könyvet a portfoliójukból, amelyeket szívesen ajánlanának a magyartanárok figyelmébe. Most Balázs Eszter Anna, a Kolibri Gyerekkönyvkiadó főszerkesztője mutat fel pár alternatívát.

Könyves Magazin | 2020. október 06. |

Először is nagy köszönet a Könyves Magazinnak, hogy foglalkozik a kérdéssel, hiszen minél többet beszélünk róla, annál több esélye van a pedagógusoknak, hogy végiggondolják, mivel tudnának igazán élvezetes irodalmi élményt nyújtani a mai gyerekeknek. A kötelező olvasmányok fölött ugyanis elszállt az idő, viszont szerencsére sok iskolában szabadabban kezelik a kérdést, mint korábban. Hiszen minden osztály és minden gyerek érdeklődése más. Ha szeretnénk, hogy hasson rájuk egy könyv, akkor az ő igényeikhez alkalmazkodva érdemes javaslatot tenni, vagy épp hagyni, hogy több könyv közül válasszanak. Sok szakértő hisz abban, hogy az irodalmat „visszafelé” volna jó olvasni, a kortársaktól a klasszikus szövegek felé haladva. A gyerekeknek épp elég feladat a gyakran elvont tartalmat lírai hangon előadó, vagy az általuk jól ismert világtól távoleső közegben játszódó történetek megértése akkor is, ha kortársak nyelvén szól. Ha már kellő magabiztossággal közlekednek az irodalom világában, sokkal nagyobb örömforrás lesz számukra felfedezni a mai szövegek gyökereit, irodalomtörténeti utalásait. A kortársak által élővé válnak a századokkal korábban született szövegek is.

Bosnyák Viktória
Tündérboszorkány
Kolibri, 2020, 152 oldal

De van, amikor még ennél is közvetlenebb az átjárás: ha egy mai regényben közvetlenül jelenik meg egy kötelező olvasmány, mint Bosnyák Viktória Tündérboszorkányában A Pál utcai fiúk. Nem véletlen, hogy már sok iskolában olvassák tanóra keretében ezt a népszerű regényt (és van, ahol a trilógiát). A gyerekek hamar ráhangolódnak közvetlen humorára, az iskolai közeg ismerős a számukra, a karakterek élők és cserfesek. Az izgalmas cselekményen az iskolában zajló rejtélyes és varázslatos eseményeken túl számos fogást találhat a szövegen a pedagógus is. Az olvasás „varázserejéről” beszélgetni felső tagozaton már eleve jó kiindulási pont; Laci régies, modoros beszéde remek humorforrás, de egyben stíluselemzésre is lehetőséget ad; a szokatlan szóhasználat a szókincsbővítést, az elbeszélői nyelvi játék pedig a szólások, közmondások és izgalmasabb etimológiai kérdések érintését teszi lehetővé. (A könyv anyagának feldolgozását segítendő készítettünk egy 3-4. és 5-6. osztályosoknak szóló munkafüzetet is.) A varázslat és a valóság átjárhatósága hiszen tündérek és boszorkányok bújnak meg az iskola épületében! műfaji ismeretekre világíthat rá, de a Tündérboszorkány folytatásában (Apolló Akadémia) például képzőművészeti alkotások is felbukkannak, ezzel a felső tagozat vége felé teret engedve a művészeti ágak egymásra hatásának tematizálására is. De mind közül talán a legizgalmasabb, ami a könyvekről való beszélgetésre nyitja meg a kaput: miért kedveli mindenki jobban A Pál utcai fiúkat, miután Laci hepiendesre „olvasta”? Milyen értékeket képvisel ez a verzió, és milyet a Molnár Ferenc-féle lezárás? Ki mit szeret egy könyvben? Ki mit vár tőle? Mi okozhat katarzist?

Lőrinc László
25 szelfi a török korból
Ill.: Rátkai Kornél, Kolibri, 2020, 160 oldal

A különböző művészeti ágak, stiláris határsértések vizsgálatához érdekes lehet Lőrinc László 25 szelfi a török korból című, frissen megjelent könyve, amely a közösségi média eszközeit használva (szelfik, posztok, kommentek, emojik) hozza közelebb a mai gyerekekhez a történelmet. A harcias időszakról beszélve a könyv legfőbb fegyvere a humor. De ajánlhatnám Jeney Zoltán Rév Fülöp-sorozatát is, amely nyelvi bravúrokkal, földrajzi ínyencségekkel tűzdelve (hiszen a Balaton környéke ihleti a könyv helyszíneit és neveit) a lovagregények izgalmas átirataként is olvasható jövőre pedig a várva várt 4. kötet is megérkezik. De ha egy könyvet kell kiemelni az alsóbb osztályok számára, akkor a nagysikerű Zabaszaurusz sorozat frissen megjelent kötetére hívnám fel a figyelmet. M. Kácsor Zoltán vegetáriánus és aranytorkú, szemtelen és vakmerő dinoszauruszai már négykötetnyi izgalmas kalandon keresztül nevettetik meg a gyerekeket és a felnőtteket. Maga a szerző is rendszeresen tart rendhagyó irodalomórát, de a szöveg lehetővé teszi a kreatív írás gyakorlását, a mondat- és regényszerkezetek vizsgálatát, a jelenetalkotás és a dramatizált előadás gyakorlását, a nyelvi és szituációs humorral való játékot. Ráadásul remek lehetőség a földtörténeti ismeretek színesítésére is. De talán az adu ász a pedagógus kezében az, hogy ezt a regényt a néha nehezebben ösztönözhető fiúk is imádni fogják!

Roald Dahl
Matilda
Ill.: Quentin Blake, ford.: Totth Benedek, Kolibri, 2016, 296 oldal

A végére pedig hadd ajánljak egy külföldi klasszikust az 5.-7. osztályosok számára, Roald Dahl Matildáját (Totth Benedek fordításában). Bár a világirodalom legismertebb gyerekkönyvírója Magyarországon messze nem olyan népszerű, ezért talán csak a szerző számunkra kissé szokatlan abszurd humora okolható. Pedig számtalan szempontból érdemes foglalkozni a könyvvel az irodalomóra keretein belül: a kihagyásos szerkezet mesélő ereje, a karakterépítés (micsoda fantasztikus túlzások!), egy-egy szó átalakulásának információs értéke, az akarat ereje, a kívülállóság nehézsége és szépsége, az elfogadás, a bajtársiasság, az emancipáció kérdésköre mind-mind izgalmas beszélgetések kiindulópontja lehet. Matilda után pedig egyenesen mennék tovább a 7.-8. évfolyamosokkal egy másik kiváló, Astrid Lindgren-díjas szerző alkotásával, a Minden dolgok könyvével (Wekerle Szabolcs fordításában). A fiú főszereplő kíváncsi és okos tekintetén keresztül láthatják benne a vallási bigottsággal és a családon belüli fesztültségekkel terhelt helyzeteket, és bizonyosodhatnak meg az elfogadás és az erőszakot legyőző szeretet erejéről egy szinte költői én-elbeszélésben.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Elővettük minden idők legnép-szerűbb kötelező olvasmá-nyát

Ha van Magyarországon nagybetűs kötelező olvasmány, akkor az az Egri csillagok. Tizenöt éve a Nagy Könyvet is megnyerte. A regénynek és a belőle készült filmnek kétségtelenül elég masszív olvasói-nézői bázisa van. Újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

A Légy jó mindhaláligot a tanároknak kellene kötelezően elolvasniuk

Légy jó mindhalálig nem ifjúsági regény, Nyilas Misi története a felnőtteknek szól. Miért? Mert erős kritikája az iskolarendszernek, a tanároknak, a tanítási módszereknek és általában a felnőttek világának.

...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

Elindult a tanév, visszatérnek a kötelező olvasmányok. A tudás átadása vagy az olvasás megszerettetése a cél? Az biztos, hogy az olvasóvá válás, az irodalomhoz való viszonyunk az érettségiig eldől. Mi a viszonyunk a kötelezőkhöz? 

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Kritika

Szabad szavak: reklámfilm a múzsához

Steven Soderbergh kísérletező kedvében összezárt egy csapat remek színészt egy luxus óceánjáró fedélzetén. Hadd beszéljenek kedvükre!

Szerzőink

...
Rezek Bori

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Jakobovits Kitti

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

...
Ruff Orsolya

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.

Hírek
...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Hírek

Meghalt Móricz Zsigmond fia, aki sosem akart irodalmi pályára lépni

...
Hírek

Egy harvardi prof szerint 2017-ben idegenek látogattak meg bennünket

...
Hírek

Sorozat lesz Az igazság ára-könyvekből

...
Hírek

Így illusztrálták ötszáz éve a könyveket

...
Hírek

Bookline top50: Kepes vitte a decembert

...
Hírek

Szeptemberben jelenik meg Sally Rooney harmadik regénye

...
Hírek

Az évtized könyvét keresi a Merítés-díj

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben