Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Naphegy Kiadó]

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Naphegy Kiadó]

A kötelező olvasmányok kiválasztása a mindenkori irodalomtanítás egyik legvitatottabb területe, ezt az új NAT összeállítása ismételten bebizonyította. Kik kerülnek fel az olvasmánylistára és kik a kimaradók? Melyik klasszikusunkat olvassuk évtizedek óta, és ki az a kortárs szerzőnk, aki egy vagy több művével bekerült az iskolai kánonba? Idén ősszel kiemelten foglalkozunk a kötelező olvasmányokkal, és természetesen kíváncsiak voltunk a gyerekkönyvkiadók véleményére is - éppen ezért arra kértük őket, válasszanak ki három olyan könyvet a portfoliójukból, amelyeket szívesen ajánlanának a magyartanárok figyelmébe. Ezúttal Tóth Emese, a Naphegy Kiadó ügyvezetője és szerkesztője mutat alternatívákat.

Könyves Magazin | 2020. október 02. |

Lackfi János
Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva
Ill.: Rátkai Kornél, Naphegy, 2019, 96 oldal
-

Örök és megosztó kérdés, hogy szabad-e klasszikus szövegeket átírni, újrafogalmazni. A választ csak az adhatja meg, hogy az eredmény, az adaptáció milyen esztétikai minőséget képvisel, és mennyire használható az irodalomórákon. Lackfi János pontosan tudja, mi az, amit egy mai gyerek nem ért meg a klasszikus Móra Ferenc-regényből: körtemuzsika, torokgyík, sarkantyú stb. Az ő átdolgozásában a könyv eredeti nyelvezete gyerekbarát lett, mai gyereknyelvre újragombolt. Olvasmányossá, maivá vált a regény, és miközben az üzenete változatlan maradt – hogyan lehet kitartani az embertelen szegénységben, fedi-e olyan ködmön a testünket, amely jelzi a jót, a rosszat –, nagyon finom és léleksimogató humor jellemzi minden egyes fejezetét. Nagyobb és kisebb iskolásoknak is remek olvasmány.

Katharina Neuschaefer
A világ legszebb mondái
Ill.: Bölecz Lilla, ford.: Nádori Lídia, Naphegy, 2018, 205 oldal
-

Ebben a hiánypótló gyűjteményben északi, germán, kelta, görög-római, egyiptomi és sumer regék, mondák, mítoszok olvashatók. Az általános iskolai tananyag részét képezi néhány mitológiai történet, de az már nagyon is tanárfüggő, hogy a gyerekek meglátják-e ezekben mindazt, ami az ő életükben is jelen van: a Harry Pottertől A Gyűrűk Urán át a Trónok harcáig számos ismert hőst a mitológia kölcsönöz. Hogy ősi népek regéi, monda- és hitvilága egy gyerek számára is befogadható élmény legyen, ahhoz az ősrégi meséket olyan izgalmasan, letisztult nyelvezettel és jól érthetően kell elmesélni, ahogy azt a német szerző teszi. A könyvet minden felsősnek olvasnia kellene.

Bán Mór
A Csillagösvény lovasai
Naphegy, 2020, 240 oldal
-

A magyarság elveszett őseposzának újraalkotására tesz egyedülálló kísérletet Bán Mór az Ezer rege könyve című sorozatában. A sorozat első kötete, A Csillagösvény lovasai a szkíta ősidőkbe vezet vissza. Őstörténetünk hajdani regéi, mondái csak töredékekben élték túl a történelmünket. A sorozat e töredékek – feljegyzések, krónikarészletek, mesemotívumok – segítségével újrameséli az ősök örökségét. Felidézi az elfeledett és jól ismert történeteket, melyek egy részét nagy íróink már átdolgozták. Ezekkel találkozhattak már a felsős gyerekek, de a kötetben azok a regék a legérdekesebbek, amelyekről eddig még senki sem olvashatott. A magyar- és a történelemórákon kihagyhatatlan, újszerű segédanyagot jelenthet a könyvsorozat, mely 12 éves kortól ajánlott, általános és középiskolásoknak egyaránt.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Az ősi mondák nélkül Tolkien és George R.R. Martin a fasorban sem lenne

...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan történeteket ajánlunk, amelyeknek a szerzői és/vagy főszereplői lányok, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Gimnazista koromban nagy hatással volt rám, hogy az irodalomórán gyakran olvastunk a kötelezőkhöz kapcsolódó kortárs szövegeket, parafrázisokat. A módszert követve ebben az összeállításban tíz olyan mai könyvet ajánlok, ami felkeltheti az érdeklődést a kötelezők iránt, vagy csak egyszerűen jó kiegészítő olvasmány. 

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

A hét könyve
Kritika
Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei
...
Nagy

Sofi Oksanen: A disztópia már itt van és nagyon is valóságos

Sofi Oksanen új könyve a női test kihasználásának nagyregénye. A kutyafuttató egy thrillerszerűen megírt történet kizsigerelt modellekről, megvett feleségekről, végletekig dehumanizált ukrán petesejt donorokról és béranyákról. Az íróval az Ukrajnában zajló kutatómunkáról, a meddőségi iparról, valamint a Kelet- és Nyugat-Európa közti gazdasági szakadékról beszélgettünk. 

...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

Szerzőink

...
Valuska László

Hogyan kokainozik a magyar?

...
Bányász Attila

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Ruff Orsolya

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Hírek
...
Hírek

Dragomán egypercesben írta meg az SZFE körüli helyzetet

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

...
Hírek

Nem jelenhetett meg a Péterfy-Novák Évával készült interjú a 168 órában

...
Hírek

Jövőre két Philip Roth-életrajz jön Amerikában

...
Hírek

A cyberpunktól a Dűnéig - Hétfőtől ismét Világok Találkozása