Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Naphegy Kiadó]

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Naphegy Kiadó]

A kötelező olvasmányok kiválasztása a mindenkori irodalomtanítás egyik legvitatottabb területe, ezt az új NAT összeállítása ismételten bebizonyította. Kik kerülnek fel az olvasmánylistára és kik a kimaradók? Melyik klasszikusunkat olvassuk évtizedek óta, és ki az a kortárs szerzőnk, aki egy vagy több művével bekerült az iskolai kánonba? Idén ősszel kiemelten foglalkozunk a kötelező olvasmányokkal, és természetesen kíváncsiak voltunk a gyerekkönyvkiadók véleményére is - éppen ezért arra kértük őket, válasszanak ki három olyan könyvet a portfoliójukból, amelyeket szívesen ajánlanának a magyartanárok figyelmébe. Ezúttal Tóth Emese, a Naphegy Kiadó ügyvezetője és szerkesztője mutat alternatívákat.

Könyves Magazin | 2020. október 02. |

Lackfi János
Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva
Ill.: Rátkai Kornél, Naphegy, 2019, 96 oldal

Örök és megosztó kérdés, hogy szabad-e klasszikus szövegeket átírni, újrafogalmazni. A választ csak az adhatja meg, hogy az eredmény, az adaptáció milyen esztétikai minőséget képvisel, és mennyire használható az irodalomórákon. Lackfi János pontosan tudja, mi az, amit egy mai gyerek nem ért meg a klasszikus Móra Ferenc-regényből: körtemuzsika, torokgyík, sarkantyú stb. Az ő átdolgozásában a könyv eredeti nyelvezete gyerekbarát lett, mai gyereknyelvre újragombolt. Olvasmányossá, maivá vált a regény, és miközben az üzenete változatlan maradt – hogyan lehet kitartani az embertelen szegénységben, fedi-e olyan ködmön a testünket, amely jelzi a jót, a rosszat –, nagyon finom és léleksimogató humor jellemzi minden egyes fejezetét. Nagyobb és kisebb iskolásoknak is remek olvasmány.

Katharina Neuschaefer
A világ legszebb mondái
Ill.: Bölecz Lilla, ford.: Nádori Lídia, Naphegy, 2018, 205 oldal

Ebben a hiánypótló gyűjteményben északi, germán, kelta, görög-római, egyiptomi és sumer regék, mondák, mítoszok olvashatók. Az általános iskolai tananyag részét képezi néhány mitológiai történet, de az már nagyon is tanárfüggő, hogy a gyerekek meglátják-e ezekben mindazt, ami az ő életükben is jelen van: a Harry Pottertől A Gyűrűk Urán át a Trónok harcáig számos ismert hőst a mitológia kölcsönöz. Hogy ősi népek regéi, monda- és hitvilága egy gyerek számára is befogadható élmény legyen, ahhoz az ősrégi meséket olyan izgalmasan, letisztult nyelvezettel és jól érthetően kell elmesélni, ahogy azt a német szerző teszi. A könyvet minden felsősnek olvasnia kellene.

Bán Mór
A Csillagösvény lovasai
Naphegy, 2020, 240 oldal

A magyarság elveszett őseposzának újraalkotására tesz egyedülálló kísérletet Bán Mór az Ezer rege könyve című sorozatában. A sorozat első kötete, A Csillagösvény lovasai a szkíta ősidőkbe vezet vissza. Őstörténetünk hajdani regéi, mondái csak töredékekben élték túl a történelmünket. A sorozat e töredékek – feljegyzések, krónikarészletek, mesemotívumok – segítségével újrameséli az ősök örökségét. Felidézi az elfeledett és jól ismert történeteket, melyek egy részét nagy íróink már átdolgozták. Ezekkel találkozhattak már a felsős gyerekek, de a kötetben azok a regék a legérdekesebbek, amelyekről eddig még senki sem olvashatott. A magyar- és a történelemórákon kihagyhatatlan, újszerű segédanyagot jelenthet a könyvsorozat, mely 12 éves kortól ajánlott, általános és középiskolásoknak egyaránt.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Az ősi mondák nélkül Tolkien és George R.R. Martin a fasorban sem lenne

...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan történeteket ajánlunk, amelyeknek a szerzői és/vagy főszereplői lányok, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Gimnazista koromban nagy hatással volt rám, hogy az irodalomórán gyakran olvastunk a kötelezőkhöz kapcsolódó kortárs szövegeket, parafrázisokat. A módszert követve ebben az összeállításban tíz olyan mai könyvet ajánlok, ami felkeltheti az érdeklődést a kötelezők iránt, vagy csak egyszerűen jó kiegészítő olvasmány. 

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

A hét könyve
Kritika
Egy karambol miatt négy sors csúszik ki a megszokott útról Kiss Tibor Noé regényében
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Kritika

Szabad szavak: reklámfilm a múzsához

Steven Soderbergh kísérletező kedvében összezárt egy csapat remek színészt egy luxus óceánjáró fedélzetén. Hadd beszéljenek kedvükre!

Szerzőink

...
Rezek Bori

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Jakobovits Kitti

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

...
Ruff Orsolya

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

Hírek
...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Hírek

Meghalt Móricz Zsigmond fia, aki sosem akart irodalmi pályára lépni

...
Hírek

Egy harvardi prof szerint 2017-ben idegenek látogattak meg bennünket

...
Hírek

Sorozat lesz Az igazság ára-könyvekből

...
Hírek

Így illusztrálták ötszáz éve a könyveket

...
Hírek

Bookline top50: Kepes vitte a decembert

...
Hírek

Szeptemberben jelenik meg Sally Rooney harmadik regénye

...
Hírek

Az évtized könyvét keresi a Merítés-díj

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben