A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

Ruff Orsolya | 2021. január 14. |

A Cerkabella Kiadó 8 év felett ajánlja a tavalyi év végén megjelent A kék madár című könyvet (olvass bele ITT), viszont fontos elmondani, hogy ez esetben is egy olyan, most már régi-új klasszikussal van dolgunk, ami rengeteg regiszteren tud megszólalni. Egy 8 év feletti gyereknek tökéletesen értelmezhetőek lesznek a testvérpár, Tiltil és Mitil kalandjai, akik felkerekednek, hogy egy alakváltoztató tündér beteg kislányának megkeressék a kék madarat, de egészen biztos, hogy a történetnek vannak/lesznek olyan rétegei, amelyek csak nagyobb korban fejthetők fel. Maeterlinck (és így Gimesi is) nagyon erős szimbólumokkal dolgozik, melyek többsége ugyanakkor egy kisgyerek primer befogadói szintjén is működik.

Gimesi Dóra
A kék madár
Ill.: Rofusz Kinga, Cerkabella, 2020, 112 oldal
-

Ezek közé tartozik például, amikor a testvérek kísérőikkel, a Fénnyel, a Kutyával, a Tűzzel, a Vízzel, a Cukorral, a Kenyérrel és a Tejjel ellátogatnak az Éjszaka birodalmába, ami lényegében egy hatalmas ház, tele lezárt ajtókkal. A gyerekek a kék madár után kutatva sorra nyitják ki az ajtókat, az első mögött viszont szörnyeket, a második mögött betegségeket, a harmadik mögött háborúkat találnak. Az Éjszaka palotája a legelemibb félelmeinket szimbolizálja, viszont már kiskorban egytől egyig könnyen dekódolhatóak, hiszen az ágy alatt megbújó kísértetektől való félelem vagy a betegségekkel járó fájdalmak és kellemetlenségek gondolati vagy tapasztalati szinten egy kisgyerek mindennapjainak is a részei lehetnek, a háború pedig az emberiség legősibb fenyegetettségei közé tartozik, ami már gyerekkorban is könnyen érthető.

-

A történet ugyanakkor a legszorongatóbb részeknél sem lesz nyomasztó, mindig van egy szereplő vagy egy-egy szinte mellékesen odavetett mondat, ami oldani tudja a feszültséget; a karakterek közül is a legemlékezetesebbek a minden helyzetben hűséges Kutya vagy a kedves nagybácsiként megjelenő Kenyér alakja:

„Koromnál és tapasztalatomnál fogva, úgy is mint a két gyerek védelmezője és fogadott bácsikája… Le kell szögeznem, hogy bár én magam nem félek senkitől, mégis kötelességem megkérdezni: merre van a vészkijárat?”

A kék madár egy olyan vándorlástörténet, amely a felszínen egy sokszínű meseország különböző stációit érinti, és a szereplők deklarált célja a kék madár elfogása, de közben egy fontos önismereti út, amelyen a gyerekek saját erejükkel, adott esetben korlátaikkal, félelmeikkel is szembesülnek.

A kék madár fesztelenül és kendőzetlenül beszél a halálról, az emlékezés fontosságáról,

magáról az életről, és persze arról, hogy valójában nem a cél, hanem mindvégig az út a fontos. Egy tanmese, amely csak egy-egy ponton akar igazán, telibe tanítani (például amikor az életre kelt fák arra panaszkodnak, hogy az emberek kisajátítják maguknak az egész világot), de közben mindvégig megmarad a mese regiszterében, a szorongatóbb pillanatokat pedig mindig feloldja egy-egy megnyugtatóbb rész. Ebben szerepet játszhat az is, hogy az allegorikus alakok igazi mesefigurákká válnak, akik maguk is egy belső utat járnak be, így az olyan kezdetben ellenséges karakterek is, mint a Tűz és a Víz, menet közben bensőséges kapcsolatot tudnak kialakítani egymással.

-

Gimesi Dóra úgy írta újra Maeterlinck történetét, hogy

nem feltétlenül akarta aktualizálni azt.

Bár a mese gördülékeny, mai nyelven szól a gyerekekhez, de a cselekmény végig megmarad egy elemelt, közelebbről meg nem határozható idejű és helyszínű közegben. Magyar olvasóként pedig külön öröm, hogy a mese szövetébe belefértek olyan József Attilát idéző allúziók is, mint az

„És aludt a kosárban a kenyér, a poharakban a tej, a lámpában a fény, a csapban a víz, a kandallóban a tűz. Aludtak a könyvben az indiánok, a faliórában az órák, a fiókban a dugicukrok. Aludt a ház, a város, a világ.”

Az álomszerű, útkeresős történetet Rofusz Kinga sejtelmes képei teszik teljessé. A piros és kék színekben tobzódó illusztrációk tökéletes kísérői Gimesi Dóra prózájának, és meseolvasás után érdemes csak a képekre koncentrálva újra végiglapozni a kötetet, mert a finom, részletgazdag grafikák önmagukban nézegetve is kiadnak egy teljes történetet.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Nézegess otthonról Rofusz Kinga-képeket!

Az esztergomi könyvtár a korlátozások miatt az interneten rendezi meg a meseillusztrátorok hetét, amelynek ezúttal Rofusz Kinga a meghívottja. Nézegessetek képeket az Otthonból vagy a Kapitány és Narancshalból.

...
Gyerekirodalom

Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

Varró Dániel verses mesében dolgozta fel az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikust, melyhez Szegedi Katalin gondolta újra a Diótörő figuráját.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Cerkabella]

Az irodalomtanítás egyik örökös neuralgikus pontja a kötelező olvasmányok listája, és végtelen vitákat lehet folytatni az arra felkerülő (vagy épp lemaradó) könyvekről. Hetek óta keressük az alternatívákat, ezúttal pedig a Cerkabella Kiadó mutat be három lehetséges közös olvasmányt.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Hírek
...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Nem kerülhet be a párizsi Panthéonba Rimbaud és Verlaine

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

Amanda Gorman a legfiatalabb költő valaha, aki verset mondhat amerikai elnök beiktatásán

...
Hírek

Kormányhivatal: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseországot kiadó Labrisz

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Nagy

Versterápia: „Minden fehér, csakhogy törékeny,/ kemény fehér ez, nem puha.”

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

A hét könyve
Kritika
Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

Száz éve, 1921. január 19-én született Mészöly Miklós, akiről Esterházy Péter azt mondta, hogy mindannyian az ő köpönyegéből bújtak ki. Mészöly 1954-től szabadfoglalkozású íróként dolgozott, életművének gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, ezzel együtt több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet szerzője. Életét sokféleképpen be lehet mutatni, mi most tíz jellegzetes és emlékezetes fényképet választottunk ki.

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Mészöly Miklós nem szeretett interjút adni – erről ő maga mesélt egyik interjújában. A magyar prózairodalom egyik legnagyobbjaként ugyanakkor sokszor volt kénytelen nyilatkozni, születésének századik évfordulója pedig jó alkalmat kínál arra, hogy az Arcanum segítségével megnézzük, milyen kép is kerekedik ki Mészölyről az interjúi alapján.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

10+1 érdekes tény a 100 éve született Mészöly Miklós életéről

...
Ruff Orsolya

Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias

...
Bányász Attila

Szabad szavak: reklámfilm a múzsához

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.