A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

Ruff Orsolya | 2021. január 14. |

A Cerkabella Kiadó 8 év felett ajánlja a tavalyi év végén megjelent A kék madár című könyvet (olvass bele ITT), viszont fontos elmondani, hogy ez esetben is egy olyan, most már régi-új klasszikussal van dolgunk, ami rengeteg regiszteren tud megszólalni. Egy 8 év feletti gyereknek tökéletesen értelmezhetőek lesznek a testvérpár, Tiltil és Mitil kalandjai, akik felkerekednek, hogy egy alakváltoztató tündér beteg kislányának megkeressék a kék madarat, de egészen biztos, hogy a történetnek vannak/lesznek olyan rétegei, amelyek csak nagyobb korban fejthetők fel. Maeterlinck (és így Gimesi is) nagyon erős szimbólumokkal dolgozik, melyek többsége ugyanakkor egy kisgyerek primer befogadói szintjén is működik.

Gimesi Dóra
A kék madár
Ill.: Rofusz Kinga, Cerkabella, 2020, 112 oldal
-

Ezek közé tartozik például, amikor a testvérek kísérőikkel, a Fénnyel, a Kutyával, a Tűzzel, a Vízzel, a Cukorral, a Kenyérrel és a Tejjel ellátogatnak az Éjszaka birodalmába, ami lényegében egy hatalmas ház, tele lezárt ajtókkal. A gyerekek a kék madár után kutatva sorra nyitják ki az ajtókat, az első mögött viszont szörnyeket, a második mögött betegségeket, a harmadik mögött háborúkat találnak. Az Éjszaka palotája a legelemibb félelmeinket szimbolizálja, viszont már kiskorban egytől egyig könnyen dekódolhatóak, hiszen az ágy alatt megbújó kísértetektől való félelem vagy a betegségekkel járó fájdalmak és kellemetlenségek gondolati vagy tapasztalati szinten egy kisgyerek mindennapjainak is a részei lehetnek, a háború pedig az emberiség legősibb fenyegetettségei közé tartozik, ami már gyerekkorban is könnyen érthető.

-

A történet ugyanakkor a legszorongatóbb részeknél sem lesz nyomasztó, mindig van egy szereplő vagy egy-egy szinte mellékesen odavetett mondat, ami oldani tudja a feszültséget; a karakterek közül is a legemlékezetesebbek a minden helyzetben hűséges Kutya vagy a kedves nagybácsiként megjelenő Kenyér alakja:

„Koromnál és tapasztalatomnál fogva, úgy is mint a két gyerek védelmezője és fogadott bácsikája… Le kell szögeznem, hogy bár én magam nem félek senkitől, mégis kötelességem megkérdezni: merre van a vészkijárat?”

A kék madár egy olyan vándorlástörténet, amely a felszínen egy sokszínű meseország különböző stációit érinti, és a szereplők deklarált célja a kék madár elfogása, de közben egy fontos önismereti út, amelyen a gyerekek saját erejükkel, adott esetben korlátaikkal, félelmeikkel is szembesülnek.

A kék madár fesztelenül és kendőzetlenül beszél a halálról, az emlékezés fontosságáról,

magáról az életről, és persze arról, hogy valójában nem a cél, hanem mindvégig az út a fontos. Egy tanmese, amely csak egy-egy ponton akar igazán, telibe tanítani (például amikor az életre kelt fák arra panaszkodnak, hogy az emberek kisajátítják maguknak az egész világot), de közben mindvégig megmarad a mese regiszterében, a szorongatóbb pillanatokat pedig mindig feloldja egy-egy megnyugtatóbb rész. Ebben szerepet játszhat az is, hogy az allegorikus alakok igazi mesefigurákká válnak, akik maguk is egy belső utat járnak be, így az olyan kezdetben ellenséges karakterek is, mint a Tűz és a Víz, menet közben bensőséges kapcsolatot tudnak kialakítani egymással.

-

Gimesi Dóra úgy írta újra Maeterlinck történetét, hogy

nem feltétlenül akarta aktualizálni azt.

Bár a mese gördülékeny, mai nyelven szól a gyerekekhez, de a cselekmény végig megmarad egy elemelt, közelebbről meg nem határozható idejű és helyszínű közegben. Magyar olvasóként pedig külön öröm, hogy a mese szövetébe belefértek olyan József Attilát idéző allúziók is, mint az

„És aludt a kosárban a kenyér, a poharakban a tej, a lámpában a fény, a csapban a víz, a kandallóban a tűz. Aludtak a könyvben az indiánok, a faliórában az órák, a fiókban a dugicukrok. Aludt a ház, a város, a világ.”

Az álomszerű, útkeresős történetet Rofusz Kinga sejtelmes képei teszik teljessé. A piros és kék színekben tobzódó illusztrációk tökéletes kísérői Gimesi Dóra prózájának, és meseolvasás után érdemes csak a képekre koncentrálva újra végiglapozni a kötetet, mert a finom, részletgazdag grafikák önmagukban nézegetve is kiadnak egy teljes történetet.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Nézegess otthonról Rofusz Kinga-képeket!

Az esztergomi könyvtár a korlátozások miatt az interneten rendezi meg a meseillusztrátorok hetét, amelynek ezúttal Rofusz Kinga a meghívottja. Nézegessetek képeket az Otthonból vagy a Kapitány és Narancshalból.

...
Gyerekirodalom

Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

Varró Dániel verses mesében dolgozta fel az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikust, melyhez Szegedi Katalin gondolta újra a Diótörő figuráját.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Cerkabella]

Az irodalomtanítás egyik örökös neuralgikus pontja a kötelező olvasmányok listája, és végtelen vitákat lehet folytatni az arra felkerülő (vagy épp lemaradó) könyvekről. Hetek óta keressük az alternatívákat, ezúttal pedig a Cerkabella Kiadó mutat be három lehetséges közös olvasmányt.

Hírek
...
20/21

20/21

...
Nagy

„A világjárvány rákényszerített minket arra, hogy kicsit megálljunk”

...
Szórakozás

Harlan Coben világában a múlt mindenkit utolér

...
Könyves Advent

Dickens levélben panaszkodott egy neki rendezett, karácsonyi előtti vacsoráról

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Hírek

Ők hárman vannak még versenyben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjért

...
Hírek

Mary Shelley otthonában nem találunk sötét romantikát, de így is érdemes beköltözni

...
Szórakozás

Offenbach, West Side Story, PUF, Bálnadal, Volt egy ház [Programajánló]

...
Nagy

5 könyv, amiben van valami japán

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

A hét könyve
Kritika
A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat
...
Szórakozás

Székely Kriszta 8 évesen egy Offenbachban játszott, most rendezett egyet

Több mint 25 év után tűzte ismét műsorra a Magyar Állami Operaház Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. Székely Kriszta rendezővel a próbafolyamat kihívásairól, a kettős szereposztás különlegességéről, és saját Offenbach-kötődéseiről is beszélgettünk.

...
Podcast

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

Az Austen-projekt ötödik adásában az Emmát tárgyaljuk ki, amely az író egyik legkidolgozottabb regénye. Egyben az egyik legtrükkösebb könyve is, amelyet az irodalomtörténészek Flaubert és Virginia Woolf regényeivel soroltak egy ligába.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

...
Apró Annamária

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

...
Kolozsi Orsolya

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

20/21
...
20/21

Háy János: A romániai néni

...
20/21

Mán-Várhegyi Réka: Csak őszintén!

...
20/21

Cserna-Szabó András: Komédia

...
20/21

Molnár T. Eszter: A hiányzás

...
20/21

Zalán Tibor: Sok fehér szalagok

...
20/21

Bartók Imre: A Zöld Istálló

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.