A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

Ruff Orsolya | 2021. január 14. |

A Cerkabella Kiadó 8 év felett ajánlja a tavalyi év végén megjelent A kék madár című könyvet (olvass bele ITT), viszont fontos elmondani, hogy ez esetben is egy olyan, most már régi-új klasszikussal van dolgunk, ami rengeteg regiszteren tud megszólalni. Egy 8 év feletti gyereknek tökéletesen értelmezhetőek lesznek a testvérpár, Tiltil és Mitil kalandjai, akik felkerekednek, hogy egy alakváltoztató tündér beteg kislányának megkeressék a kék madarat, de egészen biztos, hogy a történetnek vannak/lesznek olyan rétegei, amelyek csak nagyobb korban fejthetők fel. Maeterlinck (és így Gimesi is) nagyon erős szimbólumokkal dolgozik, melyek többsége ugyanakkor egy kisgyerek primer befogadói szintjén is működik.

Gimesi Dóra
A kék madár
Ill.: Rofusz Kinga, Cerkabella, 2020, 112 oldal
-

Ezek közé tartozik például, amikor a testvérek kísérőikkel, a Fénnyel, a Kutyával, a Tűzzel, a Vízzel, a Cukorral, a Kenyérrel és a Tejjel ellátogatnak az Éjszaka birodalmába, ami lényegében egy hatalmas ház, tele lezárt ajtókkal. A gyerekek a kék madár után kutatva sorra nyitják ki az ajtókat, az első mögött viszont szörnyeket, a második mögött betegségeket, a harmadik mögött háborúkat találnak. Az Éjszaka palotája a legelemibb félelmeinket szimbolizálja, viszont már kiskorban egytől egyig könnyen dekódolhatóak, hiszen az ágy alatt megbújó kísértetektől való félelem vagy a betegségekkel járó fájdalmak és kellemetlenségek gondolati vagy tapasztalati szinten egy kisgyerek mindennapjainak is a részei lehetnek, a háború pedig az emberiség legősibb fenyegetettségei közé tartozik, ami már gyerekkorban is könnyen érthető.

-

A történet ugyanakkor a legszorongatóbb részeknél sem lesz nyomasztó, mindig van egy szereplő vagy egy-egy szinte mellékesen odavetett mondat, ami oldani tudja a feszültséget; a karakterek közül is a legemlékezetesebbek a minden helyzetben hűséges Kutya vagy a kedves nagybácsiként megjelenő Kenyér alakja:

„Koromnál és tapasztalatomnál fogva, úgy is mint a két gyerek védelmezője és fogadott bácsikája… Le kell szögeznem, hogy bár én magam nem félek senkitől, mégis kötelességem megkérdezni: merre van a vészkijárat?”

A kék madár egy olyan vándorlástörténet, amely a felszínen egy sokszínű meseország különböző stációit érinti, és a szereplők deklarált célja a kék madár elfogása, de közben egy fontos önismereti út, amelyen a gyerekek saját erejükkel, adott esetben korlátaikkal, félelmeikkel is szembesülnek.

A kék madár fesztelenül és kendőzetlenül beszél a halálról, az emlékezés fontosságáról,

magáról az életről, és persze arról, hogy valójában nem a cél, hanem mindvégig az út a fontos. Egy tanmese, amely csak egy-egy ponton akar igazán, telibe tanítani (például amikor az életre kelt fák arra panaszkodnak, hogy az emberek kisajátítják maguknak az egész világot), de közben mindvégig megmarad a mese regiszterében, a szorongatóbb pillanatokat pedig mindig feloldja egy-egy megnyugtatóbb rész. Ebben szerepet játszhat az is, hogy az allegorikus alakok igazi mesefigurákká válnak, akik maguk is egy belső utat járnak be, így az olyan kezdetben ellenséges karakterek is, mint a Tűz és a Víz, menet közben bensőséges kapcsolatot tudnak kialakítani egymással.

-

Gimesi Dóra úgy írta újra Maeterlinck történetét, hogy

nem feltétlenül akarta aktualizálni azt.

Bár a mese gördülékeny, mai nyelven szól a gyerekekhez, de a cselekmény végig megmarad egy elemelt, közelebbről meg nem határozható idejű és helyszínű közegben. Magyar olvasóként pedig külön öröm, hogy a mese szövetébe belefértek olyan József Attilát idéző allúziók is, mint az

„És aludt a kosárban a kenyér, a poharakban a tej, a lámpában a fény, a csapban a víz, a kandallóban a tűz. Aludtak a könyvben az indiánok, a faliórában az órák, a fiókban a dugicukrok. Aludt a ház, a város, a világ.”

Az álomszerű, útkeresős történetet Rofusz Kinga sejtelmes képei teszik teljessé. A piros és kék színekben tobzódó illusztrációk tökéletes kísérői Gimesi Dóra prózájának, és meseolvasás után érdemes csak a képekre koncentrálva újra végiglapozni a kötetet, mert a finom, részletgazdag grafikák önmagukban nézegetve is kiadnak egy teljes történetet.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Nézegess otthonról Rofusz Kinga-képeket!

Az esztergomi könyvtár a korlátozások miatt az interneten rendezi meg a meseillusztrátorok hetét, amelynek ezúttal Rofusz Kinga a meghívottja. Nézegessetek képeket az Otthonból vagy a Kapitány és Narancshalból.

...
Gyerekirodalom

Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

Varró Dániel verses mesében dolgozta fel az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikust, melyhez Szegedi Katalin gondolta újra a Diótörő figuráját.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Cerkabella]

Az irodalomtanítás egyik örökös neuralgikus pontja a kötelező olvasmányok listája, és végtelen vitákat lehet folytatni az arra felkerülő (vagy épp lemaradó) könyvekről. Hetek óta keressük az alternatívákat, ezúttal pedig a Cerkabella Kiadó mutat be három lehetséges közös olvasmányt.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

...
Hírek

Bookline: Orvos-Tóth, Kepes és Matthew McConaughey a top3-ban

...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

...
Hírek

Egy felmérés szerint a többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Halász Rita

Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Halász Rita (Mély levegő) válaszolt.

...
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

A háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésző,  érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt. Nyolcvanöt évesen, egy hónapja került kórházba.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Szabó T. Anna: Ady tanított meg arra, mennyire változhatatlan a halál

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

...
Nagy

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.