10+1 gyerekkönyv izgalmas, meghitt, vicces vagy rejtélyes karácsonyokról

10+1 gyerekkönyv izgalmas, meghitt, vicces vagy rejtélyes karácsonyokról

A non-fictionök után ezúttal gyerekkönyveket ajánlunk, nem is akármilyeneket. Gyűjtésünkben ezúttal olyan könyveket találtok, amelyek kimondottan a karácsonyról szólnak. Az idei megjelenések közül válogattunk, és vannak köztük lapozók éppúgy, mint az ünnepvárásról vagy a hagyományokról szóló könyvek. A kisebbektől haladunk a nagyobbak felé.

ro | 2020. december 03. |

Ég a gyertya, ég

Ég a gyertya, ég
Ill.: Rippl Renáta, Kolibri, 2020, 10 oldal
-

A legkisebbeknek szól ez a karácsonyi lapozó, ami olyan, mindenki által ismert karácsonyi énekeket gyűjtött egybe, mint a Süssünk, süssünk valamit vagy a Kiskarácsony, nagykarácsony. A keménylapos sorozat könyvei kimondottan a bölcsődés korosztálynak készültek, bátran gyűrhetik a gyerekek, a lekerekített sarkok megóvják őket a sérülésektől. Első karácsonyra ideális ajándék lehet. A kötet énekeit és mondókáit Rippl Renáta illusztrálta.

Friederun Reichenstetter: Mesék karácsonyig

Friederun Reichenstetter
Mesék karácsonyig
Ford.: Benkő Gitta, Manó Könyvek, 2020, 104 oldal
-

A karácsonyra való készülés maga a várakozás, amit csak még vidámabbá tesz, ha minden napra jut egy mese. A német Friederun Reichenstetter könyve lényegében olyan, mint egy adventi naptár: persze elmesélhetjük egyszerre az összes mesét, de a legjobb, ha beosztjuk, és a karácsonyig hátralévő napok mindegyikén elolvasunk belőle egyet-egyet. A kötet érdekessége, hogy a meséket rejtő lapokat a gyerekek (vagy a szüleik) vághatják fel.

Cally Stronk: Tarkabarka karácsony

Cally Stronk és Christian Friedrich
Tarkabarka karácsony
Ford.: Dávid Ádám, Móra, 2020, 128 oldal
-

A legkisebbeknek szólnak a német Cally Stronk 1-2-3 perces meséi, amelyek hősei mégis nagy utat járnak be: a gyerekek a történeteket hallgatva elutazhatnak az óceán mélyére, összefuthatnak a náthás rénszarvassal, átélhetnek egy sivatagi hóesést, és még azt a jégkorongmérkőzést is megnézhetik, amit a pingvinek és a jegesmedvék vívnak. A kötetbe ITT bele is tudtok olvasni!

3-5-8 perces téli mesék

3-5-8 perces téli mesék
Ill.: Szimonidesz Hajnalka, Pagony, 2020, 118 oldal
-

Új résszel bővült a Pagony 3-5-8 perces mesék sorozata, méghozzá egy igazi téli kötettel: ebben 16 kortárs magyar szerző meséjét olvashatjuk, a meséket pedig Szimonidesz Hajnalka varázslatos illusztrációi teszik teljessé. A kötetben vannak kimondottan ünnepváró és karácsonyi történetek, és persze olyanok is, amelyeket, ha ügyesen elosztjuk, az ünneptől függetlenül egész télen olvasgathatunk. A kötet szerzői: Adamik Zsolt, Bendl Vera, Berg Judit, Csepregi János, Dániel András, Gimesi Dóra, Igaz Dóra, Kertész Edina, Kiss Judit Ágnes, Majoros Nóra, Marék Veronika, Molnár T. Eszter, Mészöly Ágnes, Szabó Borbála, Szabó T. Anna, Stiglincz Milán, Vadadi Adrienn, Wéber Anikó, Zágoni Balázs.

Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

Corinne Giampaglia
Ella és a téli varázs
Ford.: Todero Anna, Manó Könyvek, 2020, 40 oldal
-

Olaszul tavaly jelent meg Corinne Giampaglia mesekönyve, amelyet kézbe fogva mégis olyan érzése lehet az embernek, mintha egy igazi klasszikussal lenne dolga. Varázslatos illusztrációk és egy nagyon hangulatos történet vár azokra, akik ezt a mesekönyvet választják. A főhőse egy Ella nevű kislány, aki északon él a családjával, és hiába tudja, hogy éppen az év legszebb időszakát éli, egyszerűen borús a hangulata. Egy este a kertben bóklászva megpihen egy dombon, amelyről hamarosan kiderül, hogy nem egy sima domborulat - hanem egy medve.

Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Lackfi János
Igaz mese a karácsonyról
Ill.: Horváth Ildi, Cerkabella, 2020, 28 oldal
-

Jézus születésének történetét meséli újra könyvében Lackfi János, aki hozza a megszokott könnyedséget, ugyanakkor ügyesen vegyíti a meghitt és a vicces részeket. A gyerekek a mese révén ellátogathatnak Betlehembe, megismerkedhetnek Máriával és Józseffel, elkísérhetik a három királyokat, és beléphetnek a jászolba is. A mesét Horváth Ildi illusztrálta, ITT bele is tudtok olvasni.

Takács Viktória: Betlehemi mese

Takács Viktória
Betlehemi mese
Scolar, 2020, 21 oldal
-

A betlehemezés történetét, hagyományait mutatja be Takács Viktória új kötete, amely most decemberben a Szívünk rajta program kiemelt könyve lett. Az értékelő, Bánfi Csilla azt írta róla, hogy a kötet a gyerekek számára is érthetően, meseszerűen, mai történetbe helyezve mutatja be a betlehemezést: "Az együtt készülődés családdal, barátokkal, közelivé hozza a karácsonyi hagyományt. Akár a könyvet olvassuk, vagy esetleg Bethlehemet készítünk, családi hagyománnyá válhat."

Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Mauri Kunnas
Mikulás és a varázsdob
Ford.: Kovács Ottília, Kolibri, 2020, 56 oldal
-

Mauri Kunnas könyvének hőse lehetne akár Joulupukki, de nekünk csak szimplán Mikulás, aki ezúttal karácsonyi nyomozónak áll, miután egy csomó érthetetlen és rejtélyes dolog történik a környezetében, például bors kerül a mézeskalácsba, eltűnik az északi fény, és még a számítógépe is meghibásodik. Mindennek tetejébe a Mikulás manói egy különös levelet is találnak a zsák alján. Elhatározzák, hogy a dolog végére járnak, és megpróbálják felgöngyölíteni a rejtélyes ügyeket.

Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott

Harcos Bálint
A medve, aki a karácsonyfában lakott
Ill.: Agócs Írisz, Pagony, 2020, 40 oldal
-

Néhány hete bejárta a világsajtót a New York-i Rockefeller Center karácsonyfájában meglapuló kisbagoly története (és még ennél is frissebb a karácsonyi égősorba gabalyodott koala sztorija), Harcos Bálint meséjében pedig valami nagyon hasonló történik - azzal a különbséggel, hogy itt a tűlevelű ágak között valami sokkal nehezebb és nagyobb bújik meg. A mese tele van meglepetéssel és titokkal, egyszerre izgalmas és meghitt. A hamisítatlan karácsonyi hangulatról ezúttal Agócs Írisz illusztrációi gondoskodnak.

Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Wéber Anikó
Hanga régi karácsonyai
Ill.: Keszeg Ágnes, Pagony, 2020, 79 oldal
-

Wéber Anikónak az év első felében jelent meg Az ellenállók vezére című ifjúsági regénye, amelynek hősei a kiegyezés korába utaztak vissza. Karácsonyi mesekönyvének történetei is nagyjából ebbe a századba repítenek: a képzeletbeli időgépen a 19. század második fele a cél, így megismerkedhetünk Sissivel és a kislányával, ellátogathatunk Szendrey Júlia otthonába, de betoppanhatunk Andrássy Gyula intézőjének kisfiához éppúgy, mint egy régi magyar faluba. A békebeli mesés történeteket Keszeg Ágnes illusztrálta.

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája - Behavazva

Margit Auer
Mágikus állatok iskolája - Behavazva
Ford.: Nádori Lídia, Babilon, 2020, 240 oldal
-

A Mágikus állatok iskolája a mai napig nagyon népszerű a kisiskolások körében, a sorozat magyarul már a tizedik kötetnél jár, de vannak különálló kötetek is - utóbbiak közé tartozik ez a téli történet is, amelyben a gyerekek természetesen már a karácsonyra készülődnek. A hőseink és mágikus állataik a téli szünet előtti utolsó napon karácsonyi sütit sütnek a tanárnőjükkel, amikor egyszer csak arra figyelnek fel, hogy az iskolájuk a hó fogságába esett - ezzel pedig kalandok egész sora veszi kezdetét. ITT beleolvashattok a könyvbe!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5+1 nonfiction, ami szuper karácsonyi ajándék lehet

Közeleg a karácsony, mi pedig szeretnénk megkönnyíteni a döntést, hogy milyen könyveket rakjatok a fa alá. Elsőként 5+1 friss nonfictont ajánlunk. 

...
Gyerekirodalom

HUBBY: Ajándékozzatok gyerekkönyvet karácsonyra!

A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum frissen megalakult kiadói tagozata kampányt hirdet, és könyvvásárlásra buzdítja azokat, akik még karácsonyi ajándékot keresnek.

...
Hírek

Poketben is olvasható Molnár Ferenc karácsonyi története 

Egy különleges karácsonyi klasszikust hozott az ünnepekre a POKET Zsebkönyvek: a sorozat legújabb kötete Molnár Ferenc: A kékszemű című műve, ami Reich Károly eredeti rajzaival kerül az automatákba. 

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

...
Könyves Advent

Archetipikus szereplők, modern családi dinamikák és identitáskeresés Tasnádi István Héraklész regényében

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a díjnyertes Mourlevat gyerekregénye lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: novemberben Jean-Claude Mourlevat Putifár tanár úr visszavág című kötete lett a hónap könyve.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

...
Kritika

A Termőtestek gombái a horror valódi természetét leplezik le

Sepsi László új regényében a drogpiacért folytatott küzdelem mögött olyan erők mozdulnak meg, amik túlmutatnak ez embercentrikus valóságunkon. Sepsi nyomasztó víziójában a horror nagyon is aktuális kérdéseket feszeget. A Termőtestek a hét könyve.