10+1 gyerekkönyv izgalmas, meghitt, vicces vagy rejtélyes karácsonyokról

10+1 gyerekkönyv izgalmas, meghitt, vicces vagy rejtélyes karácsonyokról

A non-fictionök után ezúttal gyerekkönyveket ajánlunk, nem is akármilyeneket. Gyűjtésünkben ezúttal olyan könyveket találtok, amelyek kimondottan a karácsonyról szólnak. Az idei megjelenések közül válogattunk, és vannak köztük lapozók éppúgy, mint az ünnepvárásról vagy a hagyományokról szóló könyvek. A kisebbektől haladunk a nagyobbak felé.

ro | 2020. december 03. |

Ég a gyertya, ég

Ég a gyertya, ég
Ill.: Rippl Renáta, Kolibri, 2020, 10 oldal
-

A legkisebbeknek szól ez a karácsonyi lapozó, ami olyan, mindenki által ismert karácsonyi énekeket gyűjtött egybe, mint a Süssünk, süssünk valamit vagy a Kiskarácsony, nagykarácsony. A keménylapos sorozat könyvei kimondottan a bölcsődés korosztálynak készültek, bátran gyűrhetik a gyerekek, a lekerekített sarkok megóvják őket a sérülésektől. Első karácsonyra ideális ajándék lehet. A kötet énekeit és mondókáit Rippl Renáta illusztrálta.

Friederun Reichenstetter: Mesék karácsonyig

Friederun Reichenstetter
Mesék karácsonyig
Ford.: Benkő Gitta, Manó Könyvek, 2020, 104 oldal
-

A karácsonyra való készülés maga a várakozás, amit csak még vidámabbá tesz, ha minden napra jut egy mese. A német Friederun Reichenstetter könyve lényegében olyan, mint egy adventi naptár: persze elmesélhetjük egyszerre az összes mesét, de a legjobb, ha beosztjuk, és a karácsonyig hátralévő napok mindegyikén elolvasunk belőle egyet-egyet. A kötet érdekessége, hogy a meséket rejtő lapokat a gyerekek (vagy a szüleik) vághatják fel.

Cally Stronk: Tarkabarka karácsony

Cally Stronk és Christian Friedrich
Tarkabarka karácsony
Ford.: Dávid Ádám, Móra, 2020, 128 oldal
-

A legkisebbeknek szólnak a német Cally Stronk 1-2-3 perces meséi, amelyek hősei mégis nagy utat járnak be: a gyerekek a történeteket hallgatva elutazhatnak az óceán mélyére, összefuthatnak a náthás rénszarvassal, átélhetnek egy sivatagi hóesést, és még azt a jégkorongmérkőzést is megnézhetik, amit a pingvinek és a jegesmedvék vívnak. A kötetbe ITT bele is tudtok olvasni!

3-5-8 perces téli mesék

3-5-8 perces téli mesék
Ill.: Szimonidesz Hajnalka, Pagony, 2020, 118 oldal
-

Új résszel bővült a Pagony 3-5-8 perces mesék sorozata, méghozzá egy igazi téli kötettel: ebben 16 kortárs magyar szerző meséjét olvashatjuk, a meséket pedig Szimonidesz Hajnalka varázslatos illusztrációi teszik teljessé. A kötetben vannak kimondottan ünnepváró és karácsonyi történetek, és persze olyanok is, amelyeket, ha ügyesen elosztjuk, az ünneptől függetlenül egész télen olvasgathatunk. A kötet szerzői: Adamik Zsolt, Bendl Vera, Berg Judit, Csepregi János, Dániel András, Gimesi Dóra, Igaz Dóra, Kertész Edina, Kiss Judit Ágnes, Majoros Nóra, Marék Veronika, Molnár T. Eszter, Mészöly Ágnes, Szabó Borbála, Szabó T. Anna, Stiglincz Milán, Vadadi Adrienn, Wéber Anikó, Zágoni Balázs.

Corinne Giampaglia: Ella és a téli varázs

Corinne Giampaglia
Ella és a téli varázs
Ford.: Todero Anna, Manó Könyvek, 2020, 40 oldal
-

Olaszul tavaly jelent meg Corinne Giampaglia mesekönyve, amelyet kézbe fogva mégis olyan érzése lehet az embernek, mintha egy igazi klasszikussal lenne dolga. Varázslatos illusztrációk és egy nagyon hangulatos történet vár azokra, akik ezt a mesekönyvet választják. A főhőse egy Ella nevű kislány, aki északon él a családjával, és hiába tudja, hogy éppen az év legszebb időszakát éli, egyszerűen borús a hangulata. Egy este a kertben bóklászva megpihen egy dombon, amelyről hamarosan kiderül, hogy nem egy sima domborulat - hanem egy medve.

Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

Lackfi János
Igaz mese a karácsonyról
Ill.: Horváth Ildi, Cerkabella, 2020, 28 oldal
-

Jézus születésének történetét meséli újra könyvében Lackfi János, aki hozza a megszokott könnyedséget, ugyanakkor ügyesen vegyíti a meghitt és a vicces részeket. A gyerekek a mese révén ellátogathatnak Betlehembe, megismerkedhetnek Máriával és Józseffel, elkísérhetik a három királyokat, és beléphetnek a jászolba is. A mesét Horváth Ildi illusztrálta, ITT bele is tudtok olvasni.

Takács Viktória: Betlehemi mese

Takács Viktória
Betlehemi mese
Scolar, 2020, 21 oldal
-

A betlehemezés történetét, hagyományait mutatja be Takács Viktória új kötete, amely most decemberben a Szívünk rajta program kiemelt könyve lett. Az értékelő, Bánfi Csilla azt írta róla, hogy a kötet a gyerekek számára is érthetően, meseszerűen, mai történetbe helyezve mutatja be a betlehemezést: "Az együtt készülődés családdal, barátokkal, közelivé hozza a karácsonyi hagyományt. Akár a könyvet olvassuk, vagy esetleg Bethlehemet készítünk, családi hagyománnyá válhat."

Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Mauri Kunnas
Mikulás és a varázsdob
Ford.: Kovács Ottília, Kolibri, 2020, 56 oldal
-

Mauri Kunnas könyvének hőse lehetne akár Joulupukki, de nekünk csak szimplán Mikulás, aki ezúttal karácsonyi nyomozónak áll, miután egy csomó érthetetlen és rejtélyes dolog történik a környezetében, például bors kerül a mézeskalácsba, eltűnik az északi fény, és még a számítógépe is meghibásodik. Mindennek tetejébe a Mikulás manói egy különös levelet is találnak a zsák alján. Elhatározzák, hogy a dolog végére járnak, és megpróbálják felgöngyölíteni a rejtélyes ügyeket.

Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott

Harcos Bálint
A medve, aki a karácsonyfában lakott
Ill.: Agócs Írisz, Pagony, 2020, 40 oldal
-

Néhány hete bejárta a világsajtót a New York-i Rockefeller Center karácsonyfájában meglapuló kisbagoly története (és még ennél is frissebb a karácsonyi égősorba gabalyodott koala sztorija), Harcos Bálint meséjében pedig valami nagyon hasonló történik - azzal a különbséggel, hogy itt a tűlevelű ágak között valami sokkal nehezebb és nagyobb bújik meg. A mese tele van meglepetéssel és titokkal, egyszerre izgalmas és meghitt. A hamisítatlan karácsonyi hangulatról ezúttal Agócs Írisz illusztrációi gondoskodnak.

Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Wéber Anikó
Hanga régi karácsonyai
Ill.: Keszeg Ágnes, Pagony, 2020, 79 oldal
-

Wéber Anikónak az év első felében jelent meg Az ellenállók vezére című ifjúsági regénye, amelynek hősei a kiegyezés korába utaztak vissza. Karácsonyi mesekönyvének történetei is nagyjából ebbe a századba repítenek: a képzeletbeli időgépen a 19. század második fele a cél, így megismerkedhetünk Sissivel és a kislányával, ellátogathatunk Szendrey Júlia otthonába, de betoppanhatunk Andrássy Gyula intézőjének kisfiához éppúgy, mint egy régi magyar faluba. A békebeli mesés történeteket Keszeg Ágnes illusztrálta.

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája - Behavazva

Margit Auer
Mágikus állatok iskolája - Behavazva
Ford.: Nádori Lídia, Babilon, 2020, 240 oldal
-

A Mágikus állatok iskolája a mai napig nagyon népszerű a kisiskolások körében, a sorozat magyarul már a tizedik kötetnél jár, de vannak különálló kötetek is - utóbbiak közé tartozik ez a téli történet is, amelyben a gyerekek természetesen már a karácsonyra készülődnek. A hőseink és mágikus állataik a téli szünet előtti utolsó napon karácsonyi sütit sütnek a tanárnőjükkel, amikor egyszer csak arra figyelnek fel, hogy az iskolájuk a hó fogságába esett - ezzel pedig kalandok egész sora veszi kezdetét. ITT beleolvashattok a könyvbe!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5+1 nonfiction, ami szuper karácsonyi ajándék lehet

Közeleg a karácsony, mi pedig szeretnénk megkönnyíteni a döntést, hogy milyen könyveket rakjatok a fa alá. Elsőként 5+1 friss nonfictont ajánlunk. 

...
Gyerekirodalom

HUBBY: Ajándékozzatok gyerekkönyvet karácsonyra!

A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum frissen megalakult kiadói tagozata kampányt hirdet, és könyvvásárlásra buzdítja azokat, akik még karácsonyi ajándékot keresnek.

...
Hírek

Poketben is olvasható Molnár Ferenc karácsonyi története 

Egy különleges karácsonyi klasszikust hozott az ünnepekre a POKET Zsebkönyvek: a sorozat legújabb kötete Molnár Ferenc: A kékszemű című műve, ami Reich Károly eredeti rajzaival kerül az automatákba. 

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

A hét könyve
Kritika
Egy karambol miatt négy sors csúszik ki a megszokott útról Kiss Tibor Noé regényében
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

...
Nagy

Mit tud 25 év után a Bridget Jones?

Huszonöt éve jelent meg először a Bridget Jones naplója, és húsz éve mutatták be az azonos című filmet. Mit tudott ez a könyv a maga idejében, és hogyan öregedett az elmúlt negyedszázadban? Újraolvastuk az első Bridget Jonest és most elmondjuk.