Ünnepi sürgés-forgás a mágikus állatok iskolájában

Ünnepi sürgés-forgás a mágikus állatok iskolájában

Izgalmas téli kalanddal folytatódik Margit Auer Mágikus állatok című sorozata. A téli szünet előtti utolsó napon a gyerekek egyszerűen nem tudnak hazamenni. És ez még mind semmi...

Könyves Magazin | 2020. november 28. |

Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér, és soha többé nem kellene egyedül lenned. Szép álomnak tűnik, de a regények szereplői ilyen igaz barátokra lelnek. A mágikus állatok kívülről plüssállatnak látszanak, és hogy beszélni tudnak, azt csak a gazdájuk észleli. Megkönnyítik a gondokkal küszködő gyerekek életét az iskolában és otthon, vidám helyzeteket teremtenek, úgyhogy a szereplőkre izgalmas kalandok várnak. A fordulatos cselekmény az iskolai élet hétköznapjait és a gyerekek fantáziavilágát ötvözi. Minden gyerekszereplő egyéni jellem, mindenki változik, fejlődik – erre inspirálva a könyv olvasóját is. 

A Mágikus állatok sorozat téli külön kötetének története természetesen a karácsonyhoz kapcsolódik, és persze most sem maradnak az olvasók izgalom nélkül. Miss Cornfield osztálya, karácsonyi süteményeket süt, de annyira belefeledkeznek a készülődésbe, hogy észre sem veszik, odakint esik a hó. Az iskolaépület a hó fogságába esik, odabent a gyerekekkel és a mágikus állatokkal. Van, aki bátor, de van, aki fél, ráadásul a tanárnő is segítségre szorul…

Margit Auer
Mágikus állatok iskolája – Behavazva
Ford.: Nádori Lídia, Babilon Kiadó, 2020, 240 oldal
-

Mágikus állatok iskolája – Behavazva (részlet)

Linzerkarika és vaníliás kifli

– Cukor, liszt, mogyoró… Minden megvan. – Ida elé­gedetten szemlélte az asztalra készített hozzávalókat. – Hé, Rabbat, mit csinálsz? A méznek a tésztában a helye!
A róka orrára koppintott, aki bűntudatos képpel nyalta meg a szája szélét, aztán behúzódott a sarokba. Amúgy is kezdett kicsit belefáradni a zsivajba. Huszonöt gyerek rohangált fel­alá a Winterstein iskola tankonyhájában. Péntek délután volt. Miközben az iskola többi diákja már régen otthon pihente ki a tanórák fáradalmait, Miss Cornfield osztálya újabb projektet készített elő: karácsonyi sütiket sütöttek! Az volt a tervük, hogy a kész sütemé­nyeket másnap elviszik a szomszédos idősotthonba.
„Szerény karácsonyi meglepetésként”, ahogy Max, a Professzor fogalmazott.
A munkában minden gyerek lelkesen részt vett. Ida lázasan lapozgatta a szakácskönyvet.
– Linzerkarika, kókuszos makaron, vaníliás kifli, csokis tallér, mézeskalács – sorolta félhangosan.
Anna­Léna és Finja sorra vették elő a keverőtálakat a szekrényből. Benni lesúrolta a gyúródeszkát, Yannik sütőformákkal zsonglőrködött. Csillagok, szívecskék, fenyőfák röpködtek a levegőben, aztán sorra lepotyogtak, kis híján eltalálva Coopert, a mágikus patkányt. De tényleg csak majdnem.
– Uncool, baby! – visított a patkány, és elugrott a sütő­ formák elől.
Franka nevetve kapta fel Coopert, a vállára ültette, és megvakarta az állát.

– Egy csipet kristálycukrot az ijedségre?

– Halihó! Figyelem! Hóvihar! – kiabált egy csimpánz és egy koalalány. Mancsukat a lisztes zacskóba merítették, és vihogva szórták szét a levegőben a finom fehér port.
– Esik a hó, esik a hó, végre esik a hó! – óbégatott Yannik teljesen megkergülve.
Tingo, a mágikus csimpánz csak nevetett, és egy marék lisztet szórt a barátja fejére. Yannik azonban elhajolt, így a liszt nagy része Luna fején landolt. Luna nemrég másik városba költözött a szüleivel, de visszajárt szeretett régi osztályába, mert tudni akarta, hogy megy a soruk a mágikus állatok iskolájában. Luna Frankáéknál vendégeskedett.
A kislány mérgesen prüszkölt a liszttől, mágikus vándorsólyma, Salim is méltatlankodva rázta a tollait.
Szép kis fogadtatás, nem mondom – panaszkodott. Ebben a percben viharzott be Miss Cornfield, az osztályfőnök. Ezúttal is a kedvenc lila bársonykabátját viselte, haját kötőtűkkel tűzte fel. Különleges személyiség volt, a gyerekek nagyon szerették. Sok időt szánt a diák­jaira, és szokatlan ötletei voltak. De ami a legfontosabb: ő ismertette meg velük Mr. Mortimer Morrisont, a mágikus állatkereskedés tulajdonosát – és ettől gyökeresen meg­változott mindannyiuk élete.
A tanárnő mosolyogva nézett végig a tankonyhán. Örült, hogy a gyerekek ennyire lelkesen dolgoznak a karácsonyi projekten.

– Nyújtás előtt nem szabad hagyni, hogy a tészta felmelegedjen

– magyarázta, amikor újabb lisztfelhő szitált alá, egyenesen a tanárnő fekete hajára. Úgy nézett ki, mintha rizsporos parókát viselne, mint Mozart.
– Hupszi! – Két mágikus állat bújt a konyhapult mögé. Miss Cornfield hármat tüsszentett. Ismét körülnézett, egyúttal a tettesek nyomát keresve. Rögtön kiszúrta a csimpánzt és a koalát.
– Tingo! Sydney! Hagyjátok abba az idétlenkedést! – szólt rájuk szigorúan, és megrázta magát. – Az étel nem játék.
– Pedig jól néz ki – kuncogott Silas, és lábujja hegyével mintákat rajzolt a padlót borító leheletvékony lisztrétegbe. Finja és Anna­Léna feltörte a tojásokat. Anna­Léna vállán egy mágikus kaméleon ült, és tágra nyílt szemmel nézte, mit csinál a barátnője.
– Húsz tojás? Nem lesz az sok? – méltatlankodott magában Caspar, a kaméleon, akinek pont olyan fekete­ fehér csíkos volt a háta, mint Anna­Léna pulóvere. Mivel nem vigyázott, elveszítette az egyensúlyát, és kis híján a tojások közé pottyant. Anna­Léna az utolsó pillanatban kapta el.

– Kaméleon tojásos bundában sütve?

Neeem, a nénik­ bácsik nem szeretik az ilyen egzotikus falatokat – közölte vele a kislány mosolyogva, és letette Caspart a konyha­ pultra. A kaméleon azonnal fel is vette a munkalap színét.
– Ügyes vagy, Anna­Léna – dicsérte meg a lányt Miss Cornfield, aztán a faliórára nézett. – Siessetek, drágáim! Már három óra van! – Tapsolt. Szerette volna, ha ötre befejezik a munkát, nehogy túl későn és fáradtan érjenek haza.
A gyerekek újult erővel láttak munkához. Volt, aki gon­dosan lemérte a hozzávalókat, mások gyúrták a tésztát. Ida a sütőpapírt vágta méretre, hogy pont beférjen a tep­sibe. Csoki gőz fölött csokoládét olvasztott. Pepperoni, az ecsetfülű disznó lelkesen szimatolt. – Micsoda illat! – lelkendezett.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel