Magyar gyerekek illusztrálták J.K. Rowling új meseregényét

Magyar gyerekek illusztrálták J.K. Rowling új meseregényét

Egy pályázaton választották ki azokat a rajzokat, amelyekkel J.K. Rowling új meseregényét, Az Ickabogot illusztrálták.

ro | 2020. december 08. |

Pár hete jelent meg magyarul is J.K. Rowling új mesekönyve, amely annyiban egészen különleges, hogy a magyar kiadást magyar gyerekek rajzai illusztrálják. Az Animus Könyvek nyáron rajzpályázatot írt ki, és a mese honlapján fejezetenként megjelenő történethez várták a gyerekek képeit, festményeit. A kiadó most közzétett egy rövid videót, amelyben megmutatják a kis illusztrátorokat a rajzaikkal együtt.

J.K. Rowling
Az Ickabog
Ford.: Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2020,
-

Rowling a pandémia alatt porolta le a meseregényt, amelyen még a Harry Potter-könyvek között dolgozott, majd a tavaszi karantén alatt ingyenesen elérhetővé tette, pont azért, hogy ezzel is segíteni tudja a négy fal közé ragadt családokat.

Az Ickabogot - akárcsak a HP-könyveket - Tóth Tamás Boldizsár ültette át magyarra, aki egy korábbi interjúban elmesélte, hogy ennél a Rowling-történetnél is felmerült, hogy mit és mennyire lehet és kell magyarítani. Ez a mesevilág nem kötődik országokhoz, és - ellentétben a Harry Potterrel - nem kellett egy brit vagy angol nyelvű környezetben játszódó történetként fordítania. A regénybeli helyszín, Duskáldia a sztori szerint minden jóban bővelkedik, kivéve egyetlen szegletét, Lápföldét, ahol a régi mendemonda szerint az Ickabog nevű szörny garázdálkodik. A történet két kulcsszereplője egy fiú meg egy lány, rájuk hárul a feladat, hogy megmentsenek egy országot, kalandjaik ugyanakkor a fordító szerint nem várt fordulatot vesznek.

Rowling a kötet előszavában elárulta, hogy a meseregényben olyan kérdéseket boncolgat, melyek mindig is foglalkoztatták: "Mit mondanak rólunk a magunk által megidézett szörnyek? Mi kell hozzá, hogy a gonosz a hatalmába kerítsen egy embert - vagy egy országot -, és mi kell a legyőzéséhez? Mi vesz rá embereket, hogy hitelt adjanak hazugságoknak, amiket nem támaszt alá semmilyen - vgy semmilyen komolyan vehető - bizonyíték?"

A bevételt az író jótékony célra ajánlotta fel, és a világjárvány által sújtott csoportokat fogja belőle segíteni.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Már magyarul is olvasható Rowling meseregénye, Az Ickabog!

Mától magyarul is olvasható J.K. Rowling meseregénye, Az Ickabog. A régi-új történet egyelőre folytatásokban jelenik meg online, és egy rajzverseny is kapcsolódik hozzá, amelynek tétje elég nagy, hiszen ősszel a nyertes rajzokkal illusztrálják majd a magyarországi kiadást.

...
Gyerekirodalom

Rajzpályázat is kapcsolódik Rowling új meseregényéhez

Angolul novemberben, magyarul idén télen jelenik meg J.K. Rowling új meseregénye, amelyről hazai kiadója, az Animus árult el néhány részletet a Facebook-oldalán.

...
Gyerekirodalom

Így fog kinézni Rowling új meseregénye!

November 10-én jelenik meg angolul J.K. Rowling régi-új meseregénye, a The Ickabog.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

...
Hírek

Bookline: Orvos-Tóth, Kepes és Matthew McConaughey a top3-ban

...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

...
Hírek

Egy felmérés szerint a többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében

...
Hírek

Luisellinek adták ki magukat a csalók, rengeteg pénzt kaszáltak

...
Nagy

Shakespeare összes drámája röviden a Webszínházban

A TRIP arra vállalkozott, hogy Shakespeare összes drámáját újraértelmezve, kortárs magyar írók és költők által átdolgozva viszi színre az online térben. A Shakespeare/37 első három előadását ma este 8 óráig bárki megtekintheti ingyen a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Szabó T. Anna: Ady tanított meg arra, mennyire változhatatlan a halál

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.

...
Gyerekirodalom

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Az Örökösök viadala bár címében kissé Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk. U18.