Már magyarul is olvasható Rowling meseregénye, Az Ickabog!

Már magyarul is olvasható Rowling meseregénye, Az Ickabog!

Mától magyarul is olvasható J.K. Rowling meseregénye, Az Ickabog. A régi-új történet egyelőre folytatásokban jelenik meg online, és egy rajzverseny is kapcsolódik hozzá, amelynek tétje elég nagy, hiszen ősszel a nyertes rajzokkal illusztrálják majd a magyarországi kiadást.

Ruff Orsolya | 2020. augusztus 18. |

Ha nincs a pandémia, akkor valószínűleg nincs J.K. Rowling új meseregénye sem. Pontosabban, a mű már évek óta létezett, csak épp az író padlásán porosodott, a karantén alatt viszont eszébe jutott, hogy ingyenesen elérhetővé teszi, pont azért, hogy ezzel is segíteni tudja a négy fal közé ragadt családokat. A szöveg először angolul jelent meg, de mától magyarul is olvasható – Tóth Tamás Boldizsár fordításában – egy külön erre a célra létrehozott honlapon. Az Animus Kiadó minden hétköznap megoszt majd két-három fejezetet, de aki nem tudja a megjelenés ütemében olvasni azokat, egy menüpont alatt megtalálja majd a korábban publikált részekeket is. 

Rowling így nyilatkozott a meseregény előzményéről: 

„A történetet nem most, hanem régebben találtam ki, és amikor írtam, esténként felolvastam a két kisebb gyerekemnek az újabb és újabb fejezeteket. Ám amikor elkészültem, mégis inkább egy felnőtteknek szóló regényt jelentettem meg, Az Ickabogot pedig félretettem. Az elkövetkező években annyi más dolgom volt, hogy akármilyen közel állt is a szívemhez a mese, úgy gondoltam, megtartom a saját gyerekeimnek. 

Amikor a koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást rendeltek el, úgy láttam, hogy a gyerekek különösen nehezen viselik a bezártságot, ezért annyi év után ismét elővettem Az Ickabogot.

Itt-ott átírtam, és megint felolvastam a gyerekeimnek, akik azt kérték, hogy írjak vissza pár törölt jelenetet, amiket régen annyira szerettek. És tessék, most elkészült!” 

Az Ickabog nemcsak, hogy elkészült, de még egy rajzverseny is kapcsolódik hozzá, melyet 7-12 éves gyerekeknek hirdetnek meg. A pályázat célja, hogy kiválasszák azokat a rajzokat, amelyek majd bekerülnek Az Ickabog könyvváltozatába – ez praktikusan azt jelenti, hogy a meseregény magyar kiadása (a print és az e-könyv is) magyar rajzokkal fog megjelenni várhatóan idén novemberben. A feltöltött fejezeteket október 2-ig lehet majd elérni az Ickabog-honlapon, az illusztrációs pályázat ugyanakkor október 9. éjfélig tart, azaz egy héttel azután ér véget, hogy megosztották az utolsó fejezetet is; ezután az Animus munkatársai és a kiadó által felkért szakemberek kiválasztják a 34 nyertes rajzot. A nyomtatásba kerülő pályamunkák alkotóit 50 ezer forintos könyvcsomaggal és Az Ickabog egy példányával jutalmazzák meg.

5 dolog, amit tudnod kell Rowling új meséjéről - Könyves magazin

A Harry Potter írója pár napja jelentette be, hogy részletekben fogja közzétenni azt az évek óta az asztalfiókban, pontosabban a padláson porosodó meséjét, amelyet eredetileg a gyerekeinek írt. A The Ickabog című történetből jelenleg nyolc fejezet érhető el, de minket máris teljesen beszippantott. Összeszedtük, mit érdemes tudni róla.

Rowling amúgy fontosnak tartotta kiemelni, hogy Az Ickabog nem Harry Potter-történet, és nem része a varázsvilágnak. Teljesen különálló mű, egy tündérmese, ami Duskáldia képzeletbeli országában játszódik. Nem folytatásos történet, nem lesz több része. A könyv teljes bevételét az író jótékony célra fordítja, és azoknak ajánlja fel, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járványt.

További részletekért kattintsatok a kiadó Facebook-oldalára!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Rajzpályázat is kapcsolódik Rowling új meseregényéhez

Angolul novemberben, magyarul idén télen jelenik meg J.K. Rowling új meseregénye, amelyről hazai kiadója, az Animus árult el néhány részletet a Facebook-oldalán.

...
Gyerekirodalom

Így fog kinézni Rowling új meseregénye!

November 10-én jelenik meg angolul J.K. Rowling régi-új meseregénye, a The Ickabog.

...
Hírek

Júniusban lassult J. K. Rowling könyveinek eladási üteme

A nyár eleji botrányok után júniusban a vártnál kevesebbet adtak el J. K. Rowling könyveiből – számolt be a Variety. A csökkenő tendenciának lehet köze Rowling vitatott kijelentéseinek, de az általános gazdasági helyzetnek is.

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén

A hét könyve
Kritika
Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban
...
Kritika

A Lovecraft földjén a horror és a rasszizmus határait mossa össze

A Lovecraft földjén címének többszörös áthallása egyszerre utal a népszerű horroríró, H. P. Lovecraft szülőföldjére, rasszizmusára és műveinek mítoszteremtő szörnyuniverzumára. Matt Ruff e két utóbbit mosta össze, megadva történetének sava-borsát.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.