Már magyarul is olvasható Rowling meseregénye, Az Ickabog!

Már magyarul is olvasható Rowling meseregénye, Az Ickabog!

Mától magyarul is olvasható J.K. Rowling meseregénye, Az Ickabog. A régi-új történet egyelőre folytatásokban jelenik meg online, és egy rajzverseny is kapcsolódik hozzá, amelynek tétje elég nagy, hiszen ősszel a nyertes rajzokkal illusztrálják majd a magyarországi kiadást.

Ruff Orsolya | 2020. augusztus 18. |

Ha nincs a pandémia, akkor valószínűleg nincs J.K. Rowling új meseregénye sem. Pontosabban, a mű már évek óta létezett, csak épp az író padlásán porosodott, a karantén alatt viszont eszébe jutott, hogy ingyenesen elérhetővé teszi, pont azért, hogy ezzel is segíteni tudja a négy fal közé ragadt családokat. A szöveg először angolul jelent meg, de mától magyarul is olvasható – Tóth Tamás Boldizsár fordításában – egy külön erre a célra létrehozott honlapon. Az Animus Kiadó minden hétköznap megoszt majd két-három fejezetet, de aki nem tudja a megjelenés ütemében olvasni azokat, egy menüpont alatt megtalálja majd a korábban publikált részekeket is. 

Rowling így nyilatkozott a meseregény előzményéről: 

„A történetet nem most, hanem régebben találtam ki, és amikor írtam, esténként felolvastam a két kisebb gyerekemnek az újabb és újabb fejezeteket. Ám amikor elkészültem, mégis inkább egy felnőtteknek szóló regényt jelentettem meg, Az Ickabogot pedig félretettem. Az elkövetkező években annyi más dolgom volt, hogy akármilyen közel állt is a szívemhez a mese, úgy gondoltam, megtartom a saját gyerekeimnek. 

Amikor a koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást rendeltek el, úgy láttam, hogy a gyerekek különösen nehezen viselik a bezártságot, ezért annyi év után ismét elővettem Az Ickabogot.

Itt-ott átírtam, és megint felolvastam a gyerekeimnek, akik azt kérték, hogy írjak vissza pár törölt jelenetet, amiket régen annyira szerettek. És tessék, most elkészült!” 

Az Ickabog nemcsak, hogy elkészült, de még egy rajzverseny is kapcsolódik hozzá, melyet 7-12 éves gyerekeknek hirdetnek meg. A pályázat célja, hogy kiválasszák azokat a rajzokat, amelyek majd bekerülnek Az Ickabog könyvváltozatába – ez praktikusan azt jelenti, hogy a meseregény magyar kiadása (a print és az e-könyv is) magyar rajzokkal fog megjelenni várhatóan idén novemberben. A feltöltött fejezeteket október 2-ig lehet majd elérni az Ickabog-honlapon, az illusztrációs pályázat ugyanakkor október 9. éjfélig tart, azaz egy héttel azután ér véget, hogy megosztották az utolsó fejezetet is; ezután az Animus munkatársai és a kiadó által felkért szakemberek kiválasztják a 34 nyertes rajzot. A nyomtatásba kerülő pályamunkák alkotóit 50 ezer forintos könyvcsomaggal és Az Ickabog egy példányával jutalmazzák meg.

5 dolog, amit tudnod kell Rowling új meséjéről - Könyves magazin

A Harry Potter írója pár napja jelentette be, hogy részletekben fogja közzétenni azt az évek óta az asztalfiókban, pontosabban a padláson porosodó meséjét, amelyet eredetileg a gyerekeinek írt. A The Ickabog című történetből jelenleg nyolc fejezet érhető el, de minket máris teljesen beszippantott. Összeszedtük, mit érdemes tudni róla.

Rowling amúgy fontosnak tartotta kiemelni, hogy Az Ickabog nem Harry Potter-történet, és nem része a varázsvilágnak. Teljesen különálló mű, egy tündérmese, ami Duskáldia képzeletbeli országában játszódik. Nem folytatásos történet, nem lesz több része. A könyv teljes bevételét az író jótékony célra fordítja, és azoknak ajánlja fel, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járványt.

További részletekért kattintsatok a kiadó Facebook-oldalára!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Rajzpályázat is kapcsolódik Rowling új meseregényéhez

Angolul novemberben, magyarul idén télen jelenik meg J.K. Rowling új meseregénye, amelyről hazai kiadója, az Animus árult el néhány részletet a Facebook-oldalán.

...
Gyerekirodalom

Így fog kinézni Rowling új meseregénye!

November 10-én jelenik meg angolul J.K. Rowling régi-új meseregénye, a The Ickabog.

...
Hírek

Júniusban lassult J. K. Rowling könyveinek eladási üteme

A nyár eleji botrányok után júniusban a vártnál kevesebbet adtak el J. K. Rowling könyveiből – számolt be a Variety. A csökkenő tendenciának lehet köze Rowling vitatott kijelentéseinek, de az általános gazdasági helyzetnek is.

Hírek
...
Hírek

Grecsó Krisztián: A mesélésnek varázsereje van

...
Hírek

Alekszijevics szerint hibrid polgárháború zajlik Fehéroroszországban

...
Podcast

Pető Péter: A magányt nem lehet pénzzel eltávolítani [PODCAST]

...
Hírek

Dezső András kokainos könyvét olvasták a lekapcsolt drogterjesztők is

...
Hírek

Ferrante kedvencei között magyar könyv is akad

...
Nagy

A koronavírus idején még fontosabb, hogy törődjünk a lelki egészségünkkel

...
Nagy

Szabó T. Anna: A Szabadulógyakorlat a túlélés könyve

...
Hírek

Bezuhant a könyvpiac, drámaian visszaesett a címszám és a kiadók bevétele

...
Hírek

Obama memoárjának filmzenéjét Beyoncé és Eminem énekli

A hét könyve
Kritika
Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit
...
Nagy

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre

Több mint tíz év után vállalt újra filmszerepet Sophia Loren, ráadásul rögtön egy kultkönyv adaptációjában. Az Előttem az életnek nem a netflixes az első feldolgozása, és lehet, hogy nem is a legjobb, de Loren és a Momo nevű árvát játszó Ibrahima Gueye kettőse miatt érdemes adni neki egy esélyt.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Nagy

30 éves a Total Recall - Az emlékmás

30 éves a Philip K. Dick novellájából készült kultklasszikus, amelyben Arnold Schwarzenegger levegőzik egyet a Marson. Vagy nem. Mindenesetre egyszerre rémisztő és izgalmas (na meg nagyon ismerős) Dick jövőképe, amelyben a személyes tapasztalatot felülírják a mesterséges emlékek.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

...
Kritika

A járványok megmutatják, hogy az ember egyáltalán nem ura a természetnek

Mi is lenne jobb olvasmány 2020-ban, mint egy sci-fi, amelyben egy rejtélyes vírus kezdi tizedelni az embereket, miközben közeleg a világvége? R. J. Hendon (Juhász Roland) új könyve, a Gyomláló teljesen eltalálta az idei év hangulatát.

...
Nagy

A Pilátusban akkor kezdődik az igazi dráma, amikor lehull az álarc

Szabó Magda Pilátusának hősei minden igyekezetük dacára nem találják az egymáshoz vezető érzelmi utat. A regényből tévéfilm készült, a rendezővel, Dombrovszky Lindával pedig az eredeti könyvről, a színészek kiválasztásáról és Szabó Magda debreceni kultuszáról is beszélgettünk.