Már magyarul is olvasható Rowling meseregénye, Az Ickabog!

Már magyarul is olvasható Rowling meseregénye, Az Ickabog!

Mától magyarul is olvasható J.K. Rowling meseregénye, Az Ickabog. A régi-új történet egyelőre folytatásokban jelenik meg online, és egy rajzverseny is kapcsolódik hozzá, amelynek tétje elég nagy, hiszen ősszel a nyertes rajzokkal illusztrálják majd a magyarországi kiadást.

Ruff Orsolya | 2020. augusztus 18. |

Ha nincs a pandémia, akkor valószínűleg nincs J.K. Rowling új meseregénye sem. Pontosabban, a mű már évek óta létezett, csak épp az író padlásán porosodott, a karantén alatt viszont eszébe jutott, hogy ingyenesen elérhetővé teszi, pont azért, hogy ezzel is segíteni tudja a négy fal közé ragadt családokat. A szöveg először angolul jelent meg, de mától magyarul is olvasható – Tóth Tamás Boldizsár fordításában – egy külön erre a célra létrehozott honlapon. Az Animus Kiadó minden hétköznap megoszt majd két-három fejezetet, de aki nem tudja a megjelenés ütemében olvasni azokat, egy menüpont alatt megtalálja majd a korábban publikált részekeket is. 

Rowling így nyilatkozott a meseregény előzményéről: 

„A történetet nem most, hanem régebben találtam ki, és amikor írtam, esténként felolvastam a két kisebb gyerekemnek az újabb és újabb fejezeteket. Ám amikor elkészültem, mégis inkább egy felnőtteknek szóló regényt jelentettem meg, Az Ickabogot pedig félretettem. Az elkövetkező években annyi más dolgom volt, hogy akármilyen közel állt is a szívemhez a mese, úgy gondoltam, megtartom a saját gyerekeimnek. 

Amikor a koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást rendeltek el, úgy láttam, hogy a gyerekek különösen nehezen viselik a bezártságot, ezért annyi év után ismét elővettem Az Ickabogot.

Itt-ott átírtam, és megint felolvastam a gyerekeimnek, akik azt kérték, hogy írjak vissza pár törölt jelenetet, amiket régen annyira szerettek. És tessék, most elkészült!” 

Az Ickabog nemcsak, hogy elkészült, de még egy rajzverseny is kapcsolódik hozzá, melyet 7-12 éves gyerekeknek hirdetnek meg. A pályázat célja, hogy kiválasszák azokat a rajzokat, amelyek majd bekerülnek Az Ickabog könyvváltozatába – ez praktikusan azt jelenti, hogy a meseregény magyar kiadása (a print és az e-könyv is) magyar rajzokkal fog megjelenni várhatóan idén novemberben. A feltöltött fejezeteket október 2-ig lehet majd elérni az Ickabog-honlapon, az illusztrációs pályázat ugyanakkor október 9. éjfélig tart, azaz egy héttel azután ér véget, hogy megosztották az utolsó fejezetet is; ezután az Animus munkatársai és a kiadó által felkért szakemberek kiválasztják a 34 nyertes rajzot. A nyomtatásba kerülő pályamunkák alkotóit 50 ezer forintos könyvcsomaggal és Az Ickabog egy példányával jutalmazzák meg.

5 dolog, amit tudnod kell Rowling új meséjéről - Könyves magazin

A Harry Potter írója pár napja jelentette be, hogy részletekben fogja közzétenni azt az évek óta az asztalfiókban, pontosabban a padláson porosodó meséjét, amelyet eredetileg a gyerekeinek írt. A The Ickabog című történetből jelenleg nyolc fejezet érhető el, de minket máris teljesen beszippantott. Összeszedtük, mit érdemes tudni róla.

Rowling amúgy fontosnak tartotta kiemelni, hogy Az Ickabog nem Harry Potter-történet, és nem része a varázsvilágnak. Teljesen különálló mű, egy tündérmese, ami Duskáldia képzeletbeli országában játszódik. Nem folytatásos történet, nem lesz több része. A könyv teljes bevételét az író jótékony célra fordítja, és azoknak ajánlja fel, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járványt.

További részletekért kattintsatok a kiadó Facebook-oldalára!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Rajzpályázat is kapcsolódik Rowling új meseregényéhez

Angolul novemberben, magyarul idén télen jelenik meg J.K. Rowling új meseregénye, amelyről hazai kiadója, az Animus árult el néhány részletet a Facebook-oldalán.

...
Gyerekirodalom

Így fog kinézni Rowling új meseregénye!

November 10-én jelenik meg angolul J.K. Rowling régi-új meseregénye, a The Ickabog.

...
Hírek

Júniusban lassult J. K. Rowling könyveinek eladási üteme

A nyár eleji botrányok után júniusban a vártnál kevesebbet adtak el J. K. Rowling könyveiből – számolt be a Variety. A csökkenő tendenciának lehet köze Rowling vitatott kijelentéseinek, de az általános gazdasági helyzetnek is.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Nézegess ritkán látott képeket Esterházy Péterről!

...
Hírek

Natalie Portmannel forog az új Ferrante-adaptáció

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

...
Hírek

Így fog kinézni Sally Rooney új regénye

...
Hírek

Gutenberget ünnepli a Google Doodle

...
Gyerekirodalom

Októberben érkezik J.K. Rowling új gyerekkönyve

...
Hírek

Nyáry Krisztián: Petőfivel szívesen találkoznék

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Podcast

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

A kötelező olvasmányok közös könyveink, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. A Kötelező podcast legújabb részében Kertész Imre Sorstalanságáról beszélgetünk Morcsányi Gézával.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!