Jókai, ahogy még sohasem láttuk, avagy egy életmű (újra) felfedezése

Jókai, ahogy még sohasem láttuk, avagy egy életmű (újra) felfedezése

Ha arra gondolunk, hogy mit tanultunk a középiskolában Jókai Mórról, valószínűleg nem a sokszínűség és modernség jut először az eszünkbe. Sokkal inkább egy poros-dohos könyvszagú figura, akinek hosszú regényeit annak ellenére is el kellett olvasnunk, hogy a felét sem értettük. Hansági Ágnes Móric, Mór, Maurus: Jókai című könyvében arra tesz kísérletet, hogy lebontsa a Jókait körülvevő sztereotípiákat, és az írót a legújabb kutatások eredményeihez hűen mutassa be.

Könyves Magazin | 2021. május 25. |
Korhatár nélkül.
Elindult a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum gyerekirodalmi rovata a Könyvesen. Ez a Korhatár nélkül, melynek fő profilja a kortárs gyerekirodalom, és cikkeit a HUBBY elnökségi tagjai és a HUBBY tagjai írják. És hogy miket találtok majd itt? Interjúkat a szerzőkkel és illusztrátorokkal, és persze kritikákat, recenziókat a legérdekesebb, legizgalmasabb, legszemrevalóbb könyvekről.

Jókai Mór munkássága máig az irodalmi közélet egyik központi, de megosztó témája. Prózája kötelező tananyag: nincs olyan magyar diák, aki ne találkozott volna tanulmányai során Jókai-szöveggel. Éppen ezért mindenkinek kialakult az íróról egyfajta képe. Hozzáállásunkat sok minden befolyásolja, kezdve attól, hogy milyen szövegeit olvastuk és hány éves korunkban, egészen addig, hogy a minket tanító pedagógusok hogyan viszonyulnak Jókaihoz.

Hansági Ágnes
Móric, Mór, Maurus: Jókai
Balatonfüred Városért Közalapítvány, 2020, 70 oldal
-

Hansági Ágnes könyvének elolvasása után nem kérdés, hogyan is érdemes Jókait tanítani ma: nincs még egy olyan sokszínű író a magyar irodalomban, mint Jókai Mór. A könyv címe is ezt hivatott bemutatni: pályája alatt Jókai több névvel is megjelent a nyilvánosság előtt. Egészen korai munkáit Móric név alatt publikálta, befutott magyar író Mórként vált belőle, a világirodalmi színtéren viszont már - nevének német fordítása miatt - Maurusként tartják számon. E három különböző, de mégis egybejátszó identitást összeköti Jókai szakmai és emberi elismertsége.

Jókai munkássága nem korlátozódik a középiskolában oktatott két regényére, A kőszívű ember fiaira és Az arany emberre. Életműve sokkal több ennél: írt nagysikerű drámákat, verseket, novellákat, és dolgozott újságíróként is. 22 éves korától szerkesztette az Életképek folyóiratot, később ő alapította meg a Vasárnapi Újságot, Az Üstököst – az első magyar élclapot, indulásakor állandó szerzője volt a Pesti Naplónak és maga is alapított napilapot, A Hont, amely a kor kiemelkedő politikai orgánuma volt. Bismarck kancellárral készített interjúja két hét alatt az egész világsajtót bejárta. Több zeneszerzővel is együtt dolgozott: Liszt Ferenc szerezte zenéjét A holt költő szerelme című melodrámájának, amely Petőfi Sándornak állít emléket; Erkel Ferenc pedig Jókai drámája alapján írta Dózsa György című operáját. Hansági Ágnes könyve több szempontból is figyelemre méltó vállalkozás, hiszen amellett, hogy a legújabb kutatási eredmények alapján felvázolja Jókai pályaképét, a magánembert is igyekszik bemutatni. Személyes történetek segítségével kelti életre az író évtizedek alatt megkopott portréját.

Hírlevél feliratkozás

Hansági Ágnes könyve elsősorban azoknak a kisgimnazistáknak szól, akik még csak ismerkednek az íróval, de a néhol meglepő, megnevettető vagy megdöbbentő történetek minden korosztály számára újdonságot jelenthetnek. Egy olyan modern, korszerű és nagyon is élő Jókai körvonalazódik előttünk, aki szöges ellentéte a közoktatásban megismert írónak. A remekül megválasztott és gazdag képanyag (portrék, fényképek és forrásdokumentumok) is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Jókait olyannak lássuk, amilyen valószínűleg valóban volt: fantáziadúsnak, kreatívnak és humorosnak.

Szerző: Csikós Gréta egyetemi hallgató

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Óriási méhek és életre kelő fák Piotr Socha látványos köteteiben

Piotr Socha természettudományos témát feldolgozó, albumszerű könyvei egészen az őskortól mutatják be, milyenek voltak a méhek, hogyan néztek ki az ősfák, és korszakról korszakra milyen szerepet töltöttek be az ökoszisztémában, illetve a kultúrában.

...
Gyerekirodalom

Wéber Anikó: Amikor a gyerekeket alkotásra ösztönzi a művem, akkor vagyok a legboldogabb

Nekem az írás szerepjáték is - mondja Wéber Anikó, akinek olyan ifjúsági könyveket köszönhetünk, mint Az osztály vesztese és Az ellenállók vezére. Új rovatunkban írásról, gyerekkori kedvencekről, iskolai versengésekről és történelmi regényekről is beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Illusztrációs adatbázist épít a HUBBY

Közös adatbázist épít a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY), amibe hazai illusztrátorok jelentkezését várják.

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

...
Kolozsi Orsolya

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Hírek
...
Hírek

Ők a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál díjazottjai!

...
Hírek

Zilahi Anna kapja a 2021-es Hazai Attila Irodalmi Díjat

...
Nagy

Szántó T. Gábor regényében az áldozatok és az államvédelemben szerepet vállalók is zsidók

...
Nagy

Bödőcs Tibor: Szerzőként barokkosabb, manieristább vagyok

...
Nagy

Danyi Zoltán rózsaformára írta a regényét

...
Nagy

Jennifer Teege: Tanulnunk kell a múltból

...
Nagy

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

...
Nagy

A Mély levegő a hallgatás és a némaság könyve – Laudáció Halász Rita Margó-díjához

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

A hét könyve
Kritika
A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat
...
Nagy

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat!

Mély levegő című könyvével Halász Rita nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az elismerést, amelynek célja a legerősebb pályakezdők bemutatása, ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon.