Gimesi Dóra: Attól tartok, előbb-utóbb írni is fogok

Ruff Orsolya | 2020. április 03. |

Fotó: Szöllősi Mátyás

A koronavírus miatt elrendelt karantén új helyzet elé állította a gyerekkönyvek íróit is. Kíváncsiak voltunk, mihez kezdenek a négy fal között, és mi az a három könyv, amelyeket szívesen ajánlanának másoknak is - ezúttal Gimesi Dóra (Csomótündér, A macskaherceg kilencedik élete, A tündér csizmája) válaszait olvashatjátok.

"Nagyon jókor jött nekem ez a karantén, mert újévkor épp megígértem magamnak, hogy ebben az évben júniusig nem írok egy sort sem. Tavaly ugyanis hat színdarabot írtam, egyet rendeztem is, elkészült egy mesekönyv, amely majd idén jelenik meg, továbbá az Időfutár utolsó kötete (ebből egyharmad részt írtam én, és van benne karantén a londoni pestis idején, érdemes elolvasni Bulcsú higiéniai tanácsait). Szóval elfáradtam, kiégtem, kreatív energiáim elapadtak - épp elég a színházi munka meg az egyetemi tanítás, gondoltam, júniusig nem írok egy sort se. Nagyon büszke voltam magamra, hogy meg tudtam hozni egy ilyen komoly döntést. Na, erre most se színház, se egyetem. Illetve egyetem azért mégis van, most próbálom megszokni a digitális oktatás különböző technikáit, ami vérbeli analóg emberként azért olykor nehezemre esik. Ezen kívül kenyeret sütök, sétálok (amíg lehet), órákat beszélek telefonon. És attól tartok, előbb-utóbb írni is fogok.

Ami viszont remek dolog, hogy végre van időm olvasni, és bepótolni a hiányosságaimat. Most épp Philip Pullman Az Úr sötét anyagai-trilógiáját. Teljesen alámerültem a világába, nem tudom letenni. Nagyon jó szívvel ajánlom minden kiskamasznak, akinek megvolt a Harry Potter és keresi a következő vastag könyvet. Kisebbeknek (meg nagyobbaknak is) Lázár Ervint ajánlom: egyrészt a csodálatos nyelv miatt, másrészt azért, mert végre talán van idő beszélgetni is ezekről a történetekről családilag. Hogy miért olyan fontos a szabadság a Szegény Dzsoninak, miért mérges Berzsián, ha nem megy neki a versírás, miért nem bírja a nevetést Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon. Fontos kérdések, amelyek közelebb visznek a világ megismeréséhez. Na, ez trükkösen máris négy könyv volt, ha a trilógiát egynek számoljuk. Ezért az utolsó ajánlatom hadd legyen színház: nézzétek a Budapest Bábszínház YouTube-csatornáját minden szombaton, olyan előadások felvételei kerülnek fel hétről hétre, amelyeket nagyon szerettünk az elmúlt években. Én például már nagyon várom, hogy újranézhessem a Tíz emelet boldogságot."

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Adamik Zsolt: Mi rossz történhet egy elzárt íróemberrel?

Mit csinálnak a gyerekkönyvszerzők karantén idején? Mivel töltik az idejüket, és melyik az a három könyv, amelyeket másoknak ajánlanak? Ezúttal Adamik Zsolt válaszait olvashatjátok.

...
Gyerekirodalom

"Olvasva és felolvasva is eszetlen élmény" - Ezeket a könyveket ajánlja Varga Bálint

Megkértük a gyerekkönyvírókat, hogy a karanténidőszakban ajánljanak három könyvet az otthon maradtaknak. Elsőként Varga Bálint válaszát olvashatjátok.

...
Gyerekirodalom

Dél-koreai művész nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

A dél-koreai Baek Heena kapta az egyik legjelentősebb gyerekirodalmi elismerést.