Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

A Diótörőnél valószínűleg nincs nagyobb karácsonyi klasszikus, rengetegen feldolgozták már (azt én is csak most tudtam meg, hogy még Maurice Sendak is megrajzolta a saját verzióját), ha pedig könyvben akarnánk megvenni, akkor Magyarországon is elég sok kiadás közül lehetne válogatni. Arra nem tudnék kapásból válaszolni, hogy verses meseként elérhető-e (az eredeti Hoffmann-mű próza), ezért is izgalmas Varró Dániel és Szegedi Katalin legújabb kollaborációja.

Varró Dániel
Diótörő
Ill.: Szegedi Katalin, Jelenkor, 2020, 48 oldal

Varró Dániel verses meséje jó tizenöt éve egyszer már megjelent, igaz, akkor más illusztrációkkal (összehasonlításképp: itt bele lehet kukkantani), a mostani pedig ennek a műnek a javított, átdolgozott változata. A szerző mindenesetre a Nyugati tér blognak most azt mondta, hogy a Hoffmann-mese és a balett volt a saját Diótörő kiindulópontja, az eredmény pedig - ezt már én mondom - egy érdekes hibrid lett.

A Varró-féle Diótörő egyrészt hozza a klasszikus hangulatot, azt a varázst, amit általában a karácsonyhoz kötünk - és ami nyilván nem független attól, hogy a mai karácsonyképünk előképe abban az évszázadban alakult ki, amikor E.T.A. Hoffmann is megírta a művét. Ebben a világban karácsonykor mindig hull a hó, a külvilág porcukor-fehérbe burkolózik, a szobákban viszont jó meleg van meg feldíszített karácsonyfa, gyertyafény és süteményhegyek. Mindez megvan ebben a mesében is, Szegedi Katalin illusztrációi pedig pontosan ezt a 19. századi, idilli, kicsit békebeli hangulatot sugározzák.

Varró Dániel viszont nyelvileg nem akar 19. századi lenni, és rímeibe bele-belecsúsznak a 21. századi költő kiszólásai is:

„Majd lassan – megy a buszunk! szent ég! –/a távozásra minden vendég/okot talál.”

Vagy:

„Mari nem tétovázik, kirántja a fiókot,/kihull a kard belőle (meg focis kártya, jó sok)”.

Rímei játékosak és humorosak, az egész verses mesében ugyanakkor érezni némi visszafogottságot, mintha a hoffmanni alap vagy az ünnepi téma nem engedné azt a nyelvi tobzódást, aminek az elmúlt években talán a vikinges-trollos mesekönyv volt a csúcsa.

Kép: Szegedi Katalin/Jelenkor Kiadó

Mindenesetre a Stahlbaum-család házában indítunk, karácsonyeste van, és a sok szép ajándék között felbukkan a történet kulcsfigurája, egy diótörőbábu is: míg Hoffmann-nál „egy pompás emberke”, egy aránytalan felsőtestű, nagyfejű baba, ami „szép, ibolyaszín huszárdolmányt viselt, fehér sujtással, gombokkal kiverve”, addig a Varró-változatban eléggé csúnya: „De ott árválkodik a kényes,/előkelő/babák között egy ócska bábu,/egy nagy fejű, kopott kabátú/diótörő.” A diótörőnek amúgy van egy elég jól ismert figurája, ami ugyancsak egy bevett imázskép (például olyan, mint ez ITT), amire már komplett merchandising épült.

Ezt a képet rajzolja felül ebben a könyvben Szegedi Katalin, az ő diótörője ugyanis kicsit hetykébb, huszárosabb megjelenésű alak. Szegedi Katalin a Nyugati tér blognak korábban el is mondta, hogy szándékosan tért el a szokásos „vicsorgó, gülüszemű” figurától, és inkább „egy csúnyácskán vigyori, ám viccesen szeretni való figurát” álmodott meg. A diótörő kulcsfigurája a történetnek, és nem azért, mert történetesen ő a címszereplő, hanem mert ő az egyetlen, aki a történet (verses mese) valamennyi síkján elkíséri Stahlbaum Marit: ott van a mese jelen idejében, ezenkívül a mesében megjelenő mesében, ahol megmenti a királylányt és megöli a gonosz egérasszonyt, megjelenik az álomban (ami persze Mari szemszögéből inkább a mese valóságos folytatása), és a Babaországban tett kiruccanásnak is részese.

A diótörő tehát nemcsak egy egyszerű fabábu, hanem a karácsony megmentője is.

Egy szokatlan hős, a remény szimbóluma,

és nemcsak az olvasó, hanem elsősorban Mari számára, aki a diótörő segítségével tör ki a hétköznapok tüchtig rendjéből (ahol például csak akkor mesélnek neki meg a testvérének, ha nem rosszalkodnak „direkte”), és repül el vele egy olyan világba, ahol minden – és bármi – megtörténhet. Szegedi Katalin illusztrációi pont ezt az álomszerűséget csempészik vissza, Varró Dániel verses meséje pedig egy újabb generációnak hozhatja meg a kedvét, hogy belépjen a sokszínű Diótörő-univerzumba.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Így néz ki Varró Dániel dolgozószobája

...
Nagy

A kultikus Strand könyvesboltban játszódik a Netflix új karácsonyi sorozata

A könyvek előtt tiszteleg a Netflix új karácsonyi sorozata, a Dash és Lily. A szerelmi történet központi helyszíne nem más, mint New York legendás könyvesboltja, a Strand.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

Baráth Katalin a Dávid Veron-sorozat sikerei után 2016-ban thrillerrel jelentkezett, majd öt évvel később nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A lakhatatlan Földet elhagyó űrmagyarok (moyerek) legfőbb kincse a megőrzött beszédképesség a hálón függő, valamint a csak képekben kommunikáló népek között. Ez a nyelv azonban fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek az űrháborúban. 

...
Kritika

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

Immár a negyedik regényben tér vissza Csabai László hőse: Szindbád ezúttal a Nyugat-Németországban nyomoz, a múlt azonban nemcsak az útjába vetődő németeket éri utol, hanem a főfelügyelőt is.

...
Kritika

Kőhalmi élvezi a klímakatasztrófát

Egy maciméz a főszereplője Kőhalmi Zoltán második regényének, Az utolsó 450 évnek. A vad, sőt bátor ötletből egy nagyon szórakoztató sci-fi bontakozik ki, ami csak azért nem nevezhető disztópiának, mert simán alakulhat így a klímakatasztrófa. Szekunder szégyenérzet: azon nevetünk, hogy tönkretesszük a bolygónkat. A hét könyve okos és vicces sci-fi, ami hibái ellenére óriási vállalás volt.

...
Nagy

Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben

Kreatív Európa című új sorozatunkban az európai kortárs irodalom remekeiből válogatunk, hogy bemutassuk, hányféle értékes hang szólalt meg könyvről könyvre az elmúlt években.

...
Nagy

Háy János: Az ábrázolt sorsok igazságát kell képviselni

Háy János új regénye, a Mamikám egy magányos, idős néni és egy fiatal cigány nő barátságának történetén keresztül beszél a mai magyar vidékről, az előítéletekről és a kitörési pontok hiányáról. Háy Jánossal a könyv szellemi és érzelmi tétjeiről, szociográfiai hátteréről és nyelvezetéről beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Lem imádta az édességet, de az internetről megvolt a véleménye

Születésének 100. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk Stanislaw Lemről olyan érdekességeket, amelyek mentén az életútja és a munkássága előtt is tiszteleghetünk.

...
Podcast

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

A mansfieldi kastély Jane Austen harmadik nyomtatásban megjelent regénye, amely a maga idejében közönségsikert aratott, a kritikusok viszont fanyalogva fogadták. Az Austen-projekt keretében most mi is felütöttük a regényt.

Szerzőink

...
Jakobovits Kitti

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...
Ruff Orsolya

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

...
Sándor Anna

H. G. Wells marslakói a holdra szállásunkat is inspirálták

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Az irodalom mint magányos város [Fehérvári Irodalmi Napok]

...
Nagy

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

...
Hírek

Ezeket a könyveket olvassák a Hová lettél, szép világ főhősei

...
Szórakozás

Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

...
Hírek

Összeesett egy golfversenyen Tom Felton, a Harry Potter-filmek Draco Malfoya

...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

...
Promóció

Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat

...
Promóció

Kaszinó otthon? Ez bizony megvalósítható!