Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

A Diótörőnél valószínűleg nincs nagyobb karácsonyi klasszikus, rengetegen feldolgozták már (azt én is csak most tudtam meg, hogy még Maurice Sendak is megrajzolta a saját verzióját), ha pedig könyvben akarnánk megvenni, akkor Magyarországon is elég sok kiadás közül lehetne válogatni. Arra nem tudnék kapásból válaszolni, hogy verses meseként elérhető-e (az eredeti Hoffmann-mű próza), ezért is izgalmas Varró Dániel és Szegedi Katalin legújabb kollaborációja.

Varró Dániel
Diótörő
Ill.: Szegedi Katalin, Jelenkor, 2020, 48 oldal

Varró Dániel verses meséje jó tizenöt éve egyszer már megjelent, igaz, akkor más illusztrációkkal (összehasonlításképp: itt bele lehet kukkantani), a mostani pedig ennek a műnek a javított, átdolgozott változata. A szerző mindenesetre a Nyugati tér blognak most azt mondta, hogy a Hoffmann-mese és a balett volt a saját Diótörő kiindulópontja, az eredmény pedig - ezt már én mondom - egy érdekes hibrid lett.

A Varró-féle Diótörő egyrészt hozza a klasszikus hangulatot, azt a varázst, amit általában a karácsonyhoz kötünk - és ami nyilván nem független attól, hogy a mai karácsonyképünk előképe abban az évszázadban alakult ki, amikor E.T.A. Hoffmann is megírta a művét. Ebben a világban karácsonykor mindig hull a hó, a külvilág porcukor-fehérbe burkolózik, a szobákban viszont jó meleg van meg feldíszített karácsonyfa, gyertyafény és süteményhegyek. Mindez megvan ebben a mesében is, Szegedi Katalin illusztrációi pedig pontosan ezt a 19. századi, idilli, kicsit békebeli hangulatot sugározzák.

Varró Dániel viszont nyelvileg nem akar 19. századi lenni, és rímeibe bele-belecsúsznak a 21. századi költő kiszólásai is:

„Majd lassan – megy a buszunk! szent ég! –/a távozásra minden vendég/okot talál.”

Vagy:

„Mari nem tétovázik, kirántja a fiókot,/kihull a kard belőle (meg focis kártya, jó sok)”.

Rímei játékosak és humorosak, az egész verses mesében ugyanakkor érezni némi visszafogottságot, mintha a hoffmanni alap vagy az ünnepi téma nem engedné azt a nyelvi tobzódást, aminek az elmúlt években talán a vikinges-trollos mesekönyv volt a csúcsa.

Kép: Szegedi Katalin/Jelenkor Kiadó

Mindenesetre a Stahlbaum-család házában indítunk, karácsonyeste van, és a sok szép ajándék között felbukkan a történet kulcsfigurája, egy diótörőbábu is: míg Hoffmann-nál „egy pompás emberke”, egy aránytalan felsőtestű, nagyfejű baba, ami „szép, ibolyaszín huszárdolmányt viselt, fehér sujtással, gombokkal kiverve”, addig a Varró-változatban eléggé csúnya: „De ott árválkodik a kényes,/előkelő/babák között egy ócska bábu,/egy nagy fejű, kopott kabátú/diótörő.” A diótörőnek amúgy van egy elég jól ismert figurája, ami ugyancsak egy bevett imázskép (például olyan, mint ez ITT), amire már komplett merchandising épült.

Ezt a képet rajzolja felül ebben a könyvben Szegedi Katalin, az ő diótörője ugyanis kicsit hetykébb, huszárosabb megjelenésű alak. Szegedi Katalin a Nyugati tér blognak korábban el is mondta, hogy szándékosan tért el a szokásos „vicsorgó, gülüszemű” figurától, és inkább „egy csúnyácskán vigyori, ám viccesen szeretni való figurát” álmodott meg. A diótörő kulcsfigurája a történetnek, és nem azért, mert történetesen ő a címszereplő, hanem mert ő az egyetlen, aki a történet (verses mese) valamennyi síkján elkíséri Stahlbaum Marit: ott van a mese jelen idejében, ezenkívül a mesében megjelenő mesében, ahol megmenti a királylányt és megöli a gonosz egérasszonyt, megjelenik az álomban (ami persze Mari szemszögéből inkább a mese valóságos folytatása), és a Babaországban tett kiruccanásnak is részese.

A diótörő tehát nemcsak egy egyszerű fabábu, hanem a karácsony megmentője is.

Egy szokatlan hős, a remény szimbóluma,

és nemcsak az olvasó, hanem elsősorban Mari számára, aki a diótörő segítségével tör ki a hétköznapok tüchtig rendjéből (ahol például csak akkor mesélnek neki meg a testvérének, ha nem rosszalkodnak „direkte”), és repül el vele egy olyan világba, ahol minden – és bármi – megtörténhet. Szegedi Katalin illusztrációi pont ezt az álomszerűséget csempészik vissza, Varró Dániel verses meséje pedig egy újabb generációnak hozhatja meg a kedvét, hogy belépjen a sokszínű Diótörő-univerzumba.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Így néz ki Varró Dániel dolgozószobája

...
Nagy

A kultikus Strand könyvesboltban játszódik a Netflix új karácsonyi sorozata

A könyvek előtt tiszteleg a Netflix új karácsonyi sorozata, a Dash és Lily. A szerelmi történet központi helyszíne nem más, mint New York legendás könyvesboltja, a Strand.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” – Megnyílt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

„Nem találunk szavakat” – többek közt ez az idézet is olvasható az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárban, amelyet tegnap délután, a magyar kultúra napja alkalmából avattak fel. A megnyitón Esterházy könyvei, szövegei, valamint a neki szóló dedikációk voltak a fókuszban, és persze maga a könyvtár, amely fontos találkozási pont lesz a jövőben. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...
Ruff Orsolya

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Hírek
...
Hírek

Petőfi eredeti verseit, leveleit is elérhetővé teszi online a Petőfi Irodalmi Múzeum

...
Gyerekirodalom

Szabad szerelmesnek lenni, ha az ember gyászol?

...
Hírek

George Szirtes romló kulturális állapotokról, kivéreztetésről, és az ennek ellenére megszülető kiváló művekről mesélt

...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

...
Hírek

Britney Spears húga botránykönyvben teregeti ki a családi szennyest

...
Hírek

Prőhle Gergely: Esterházy könyvei által kirajzolódik egy irodalmi kapcsolatrendszer

...
Hírek

Végre megérkezett A Gyűrűk Ura-sorozat címe és első teasere