Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

A Diótörőnél valószínűleg nincs nagyobb karácsonyi klasszikus, rengetegen feldolgozták már (azt én is csak most tudtam meg, hogy még Maurice Sendak is megrajzolta a saját verzióját), ha pedig könyvben akarnánk megvenni, akkor Magyarországon is elég sok kiadás közül lehetne válogatni. Arra nem tudnék kapásból válaszolni, hogy verses meseként elérhető-e (az eredeti Hoffmann-mű próza), ezért is izgalmas Varró Dániel és Szegedi Katalin legújabb kollaborációja.

Varró Dániel
Diótörő
Ill.: Szegedi Katalin, Jelenkor, 2020, 48 oldal

Varró Dániel verses meséje jó tizenöt éve egyszer már megjelent, igaz, akkor más illusztrációkkal (összehasonlításképp: itt bele lehet kukkantani), a mostani pedig ennek a műnek a javított, átdolgozott változata. A szerző mindenesetre a Nyugati tér blognak most azt mondta, hogy a Hoffmann-mese és a balett volt a saját Diótörő kiindulópontja, az eredmény pedig - ezt már én mondom - egy érdekes hibrid lett.

A Varró-féle Diótörő egyrészt hozza a klasszikus hangulatot, azt a varázst, amit általában a karácsonyhoz kötünk - és ami nyilván nem független attól, hogy a mai karácsonyképünk előképe abban az évszázadban alakult ki, amikor E.T.A. Hoffmann is megírta a művét. Ebben a világban karácsonykor mindig hull a hó, a külvilág porcukor-fehérbe burkolózik, a szobákban viszont jó meleg van meg feldíszített karácsonyfa, gyertyafény és süteményhegyek. Mindez megvan ebben a mesében is, Szegedi Katalin illusztrációi pedig pontosan ezt a 19. századi, idilli, kicsit békebeli hangulatot sugározzák.

Varró Dániel viszont nyelvileg nem akar 19. századi lenni, és rímeibe bele-belecsúsznak a 21. századi költő kiszólásai is:

„Majd lassan – megy a buszunk! szent ég! –/a távozásra minden vendég/okot talál.”

Vagy:

„Mari nem tétovázik, kirántja a fiókot,/kihull a kard belőle (meg focis kártya, jó sok)”.

Rímei játékosak és humorosak, az egész verses mesében ugyanakkor érezni némi visszafogottságot, mintha a hoffmanni alap vagy az ünnepi téma nem engedné azt a nyelvi tobzódást, aminek az elmúlt években talán a vikinges-trollos mesekönyv volt a csúcsa.

Kép: Szegedi Katalin/Jelenkor Kiadó

Mindenesetre a Stahlbaum-család házában indítunk, karácsonyeste van, és a sok szép ajándék között felbukkan a történet kulcsfigurája, egy diótörőbábu is: míg Hoffmann-nál „egy pompás emberke”, egy aránytalan felsőtestű, nagyfejű baba, ami „szép, ibolyaszín huszárdolmányt viselt, fehér sujtással, gombokkal kiverve”, addig a Varró-változatban eléggé csúnya: „De ott árválkodik a kényes,/előkelő/babák között egy ócska bábu,/egy nagy fejű, kopott kabátú/diótörő.” A diótörőnek amúgy van egy elég jól ismert figurája, ami ugyancsak egy bevett imázskép (például olyan, mint ez ITT), amire már komplett merchandising épült.

Ezt a képet rajzolja felül ebben a könyvben Szegedi Katalin, az ő diótörője ugyanis kicsit hetykébb, huszárosabb megjelenésű alak. Szegedi Katalin a Nyugati tér blognak korábban el is mondta, hogy szándékosan tért el a szokásos „vicsorgó, gülüszemű” figurától, és inkább „egy csúnyácskán vigyori, ám viccesen szeretni való figurát” álmodott meg. A diótörő kulcsfigurája a történetnek, és nem azért, mert történetesen ő a címszereplő, hanem mert ő az egyetlen, aki a történet (verses mese) valamennyi síkján elkíséri Stahlbaum Marit: ott van a mese jelen idejében, ezenkívül a mesében megjelenő mesében, ahol megmenti a királylányt és megöli a gonosz egérasszonyt, megjelenik az álomban (ami persze Mari szemszögéből inkább a mese valóságos folytatása), és a Babaországban tett kiruccanásnak is részese.

A diótörő tehát nemcsak egy egyszerű fabábu, hanem a karácsony megmentője is.

Egy szokatlan hős, a remény szimbóluma,

és nemcsak az olvasó, hanem elsősorban Mari számára, aki a diótörő segítségével tör ki a hétköznapok tüchtig rendjéből (ahol például csak akkor mesélnek neki meg a testvérének, ha nem rosszalkodnak „direkte”), és repül el vele egy olyan világba, ahol minden – és bármi – megtörténhet. Szegedi Katalin illusztrációi pont ezt az álomszerűséget csempészik vissza, Varró Dániel verses meséje pedig egy újabb generációnak hozhatja meg a kedvét, hogy belépjen a sokszínű Diótörő-univerzumba.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Így néz ki Varró Dániel dolgozószobája

...
Nagy

A kultikus Strand könyvesboltban játszódik a Netflix új karácsonyi sorozata

A könyvek előtt tiszteleg a Netflix új karácsonyi sorozata, a Dash és Lily. A szerelmi történet központi helyszíne nem más, mint New York legendás könyvesboltja, a Strand.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

...
Nagy

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon

...
Nagy

25 adaptáció, amit látnod kell az évtizedből

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!

...
Kritika

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

Rachel Cusk könyvében egy athéni kreatív írás kurzus kulisszái között bolyongunk és változatos szereplőinek nézeteit hallgatjuk magányról, intimitásról, undorról. A különleges atmoszférájú Körvonal a hét könyve. 

Szerzőink

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

...
Forgách Kinga

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

...
Bányász Attila

Ez minden, amit tudok: bármi, ami megtörténhet, az meg is történik

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Nagy

A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

...
Hírek

Óriás könyvespolc lett a Bethesda Gyermekkórház betonkerítéséből

...
Hírek

Mire gondolt a költő? – Provokatív kisfilmet készített a Vates költészet napjára

...
Hírek

Nyáry Krisztián híres költők első verseit osztotta meg költészet napján

...
Hírek

Tverdota György az Editről: A szöveg nem József Attilától származik

...
Hírek

Filmes mozaikokból rakták össze Pilinszky János Átváltozás című versét

...
Hírek

Nézz bele Pulitzer József titkos kódfüzetébe!