Dániel András könyvét ajánlja az IBBY
ro

Dániel András könyvét ajánlja az IBBY

dániel_andrás ibby hans_christian_andersen-díj gyerekirodalom

Az IBBY 1956 óta ítéli oda a világ legmagasabban jegyzett gyerekirodalmi elismerést, a korábbi díjazottak között olyan szerzőket találni, mint Erich Kästner, Astrid Lindgren, Maurice Sendak vagy Quentin Blake. A szervezet a héten közzétette a 2022-es díjra jelöltek shortlistjét:

Szerzők: Marie-Aude Murail (Franciaország), María Cristina Ramos (Argentína), Fatima Sharafeddine (Libanon), Peter Svetina (Szlovénia), Annika Thor (Svédország), Margaret Wild (Ausztrália).

Illusztrátorok: Beatrice Alemagna (Olaszország), Ryoji Arai (Japán), Iwona Chmielewska (Lengyelország), Gusti (Argentína), Suzy Lee (Dél-Korea), Sydney Smith (Kanada).

A zsűri ezenkívül közzétett egy húsz kötetből álló listát: a 2022-as díjra jelölt szerzők művei közül olyan köteteket válogattak ide, amelyeket az ítészek különösen kiemelkedőnek találtak, és elég fontosnak éreztek ahhoz, hogy azok világszerte minél több gyerekhez eljussanak. Magyar szempontból a legfontosabb, hogy szerepel rajta Dániel András A nyúlformájú kutya című könyve is. Őt - Herbszt László illusztrátorral együtt - a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum jelölte a 2022-es Hans Christian Andersen-díjra. (A győztesek nevét amúgy majd a bolognai gyerekkönyvvásáron jelentik be.)

Az író-illusztrátornál nemrég jártunk, és pályakezdésről, a kuflik világáról, valamint a mesékbe kéredzkedő hétköznapi furcsaságokról beszélgettünk vele:

Dániel András: A vágyaimat írom meg a történeteimben
Dániel András: A vágyaimat írom meg a történeteimben

„Gyerekként állandóan rajzoltam, füzetekbe firkáltam. Már akkor is próbáltam történeteket rajzolni. Aztán ez valahogy úgy maradt” – meséli Dániel András a kezdetekről, magyarázatként pedig még annyit fűz hozzá, hogy némi megszakítással azóta is ugyanezt műveli. Dániel Andrásnak tíz éve jelent meg az első, gyerekeknek szóló könyve, ez volt a Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából, utána pedig már nem volt megállás. A legtöbben a kufli könyvsorozat után ismerik, ami az elmúlt években önálló világgá nőtte ki magát (a Kedd Stúdió rajzfilmet készített belőle és tavasszal jön a 18. kuflikötet), és minden évben előáll egy-egy saját szerzői könyvvel – a Nincs itt semmi látnivaló például tavaly jelent meg a Pagonynál. Dániel Andrással budapesti otthonában hétköznapi furcsaságokról, a kuflik nyugis világáról és a lipótmezei óvodáról beszélgettünk, közben szóba került író nagypapája és Béla bá is.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok