Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

Ruff Orsolya | 2021. április 02. |

A kötet rendezőelve egyértelműen az ábécé, hiszen az abban felsorolt madarak is – összesen negyvenen – így követik egymást. Ez az elv amennyire egyszerű és világos, annyira meg is nehezíti a költő dolgát, nem véletlen, hogy Balázs Imre József alkotói szabadságával élve nagy adag játékosságot is vitt a műbe.

Balázs Imre József
MadárÁBÉCÉ
Ill.: Kelemen Kinga, Gutenberg, 2021, 88 oldal
-

Ez elsőre talán fel sem tűnik, hiszen a kötetben sorra követik egymást a különleges vagy szokatlan nevű madarak: az apró partfutó után jön az álarcos gébics, a búbos banka után meg a citromsármány. Balázs Imre József viszont szerencsére nem akart görcsösen ragaszkodni az ábécéhez, így a felsorolásban simán megfér a dolmányos varjú és a dzsungel törpekuvik között a bodzapinty. Mindazok számára, akik nem végzett ornitológusok vagy nem ismerik behatóan a madárhatározót, csak a kötet végi minilexikonból derül ki a költői turpisság.

A bodzapinty ugyanis, bármilyen jól hangzik, nem létezik, Balázs Imre József találta ki, a dz betű kívánta meg, hogy kerüljön egy ilyen nevű madár is a kötetbe. A könyv végén mesés magyarázatot is találunk a betoldásra: „Az üvegszárnyú bodzapintyet képzeletben a pintyfélék családjába soroljuk, élőhelye a gyerekek álmai, illetve mindannyiunk fantáziája.” 

A kötet amúgy tele van olyan madarakkal, amelyeknél simán benne lehetne a pakliban, hogy csak a képzelet szülte őket: neve alapján a nyaktekercs vagy a gólyatöcs mondjuk kapásból lehetne ilyen, de szintén mesés nevű állat a zsezse: „A zsezsekabátnak van zsezsezsebe, de a pénzéből nem fér a fele se be.” Ez a fajta játékosság végig jellemző a kötetre: Balázs Imre József nem az infót az arcunkba tolva akar tanítani, inkább játszik velünk meg a rímekkel, az azonos alakú („Nem érdekel ma a színpad, a vitrin – küllő leszek egy zöld biciklin” – verseli a zöld küllő nevű madárnál) vagy a hangutánzó szavakkal („Szirreg az égnek, szirreg a víznek, az őszi napok szaporán eltelnek.”).

A versek egyenrangú párjai az illusztrációk: Kelemen Kinga egész oldalas élethű rajzokon jeleníti meg a madarakat (igen, a bodzapintyet is). Lenyűgöző a finomságuk és a részletességük, a madarak figurája pedig vissza-visszaköszön a páratlan oldalak nagyobb ábécé-betűin. A játékosság ugyancsak jellemző ezekre a rajzokra – elég csak a fekete harkály rajzát elővenni, ahol a fa odva egy komplett dobfelszerelést rejt.

-

A kötet záró része a már említett minilexikon, amelynek bejegyzései a rajzokhoz kapcsolódva lakonikusan sorolják a legfontosabb tudnivalókat a megverselt madarakról. A MadárÁBÉCÉ-t így akár egy kirándulásra vagy madárlesre is magunkkal lehet vinni – ha utóbbira az irodalomból keresünk példát, nem is kell túl messzire menni: az írók közül például Jonathan Franzen híresen nagy madárbarát, és amikor hat éve a budapesti könyvfesztiválon járt, arra is szakított időt, hogy elmenjen egy kis vidéki madárlesre.

A képek forrása: a Gutenberg Kiadó Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Komolyan vesszük a gyerekeket, éppen ezért fontosnak érezzük, hogy olyan könyveket kapjanak a kezükbe, amelyekhez igazán kapcsolódni tudnak. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastjében a meséken innen és túl vizsgáljuk meg, mi zajlik éppen a könyvpiacon, a kiadóknál, a boltokban, az írók és az illusztrátorok műhelyeiben. A legszebb mesékről, klasszikusokról és újdonságokról, provokatív ifjúsági regényekről beszélget Szekeres Niki és Ruff Orsolya.

...
Gyerekirodalom

Nézzétek meg Berg Judit és Csukás István gyerekkori kincseit!

A Mesemúzeum megnyitotta első virtuális kiállítását, ahol kortárs szerzők féltve őrzött gyerekkori kincseit nézhetjük meg.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Szabad szerelmesnek lenni, ha az ember gyászol?

...
Hírek

George Szirtes romló kulturális állapotokról, kivéreztetésről, és az ennek ellenére megszülető kiváló művekről mesélt

...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

...
Hírek

Britney Spears húga botránykönyvben teregeti ki a családi szennyest

...
Hírek

Prőhle Gergely: Esterházy könyvei által kirajzolódik egy irodalmi kapcsolatrendszer

...
Hírek

Végre megérkezett A Gyűrűk Ura-sorozat címe és első teasere

...
Hírek

Dokumentumfilm készült az első magyar nyelvű szövegemlékről

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Podcast

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast második vendége Boldizsár Ildikó mesekutató, író.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

...
Forgách Kinga

A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt.