Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

Ruff Orsolya | 2021. április 02. |

A kötet rendezőelve egyértelműen az ábécé, hiszen az abban felsorolt madarak is – összesen negyvenen – így követik egymást. Ez az elv amennyire egyszerű és világos, annyira meg is nehezíti a költő dolgát, nem véletlen, hogy Balázs Imre József alkotói szabadságával élve nagy adag játékosságot is vitt a műbe.

Balázs Imre József
MadárÁBÉCÉ
Ill.: Kelemen Kinga, Gutenberg, 2021, 88 oldal
-

Ez elsőre talán fel sem tűnik, hiszen a kötetben sorra követik egymást a különleges vagy szokatlan nevű madarak: az apró partfutó után jön az álarcos gébics, a búbos banka után meg a citromsármány. Balázs Imre József viszont szerencsére nem akart görcsösen ragaszkodni az ábécéhez, így a felsorolásban simán megfér a dolmányos varjú és a dzsungel törpekuvik között a bodzapinty. Mindazok számára, akik nem végzett ornitológusok vagy nem ismerik behatóan a madárhatározót, csak a kötet végi minilexikonból derül ki a költői turpisság.

A bodzapinty ugyanis, bármilyen jól hangzik, nem létezik, Balázs Imre József találta ki, a dz betű kívánta meg, hogy kerüljön egy ilyen nevű madár is a kötetbe. A könyv végén mesés magyarázatot is találunk a betoldásra: „Az üvegszárnyú bodzapintyet képzeletben a pintyfélék családjába soroljuk, élőhelye a gyerekek álmai, illetve mindannyiunk fantáziája.” 

A kötet amúgy tele van olyan madarakkal, amelyeknél simán benne lehetne a pakliban, hogy csak a képzelet szülte őket: neve alapján a nyaktekercs vagy a gólyatöcs mondjuk kapásból lehetne ilyen, de szintén mesés nevű állat a zsezse: „A zsezsekabátnak van zsezsezsebe, de a pénzéből nem fér a fele se be.” Ez a fajta játékosság végig jellemző a kötetre: Balázs Imre József nem az infót az arcunkba tolva akar tanítani, inkább játszik velünk meg a rímekkel, az azonos alakú („Nem érdekel ma a színpad, a vitrin – küllő leszek egy zöld biciklin” – verseli a zöld küllő nevű madárnál) vagy a hangutánzó szavakkal („Szirreg az égnek, szirreg a víznek, az őszi napok szaporán eltelnek.”).

A versek egyenrangú párjai az illusztrációk: Kelemen Kinga egész oldalas élethű rajzokon jeleníti meg a madarakat (igen, a bodzapintyet is). Lenyűgöző a finomságuk és a részletességük, a madarak figurája pedig vissza-visszaköszön a páratlan oldalak nagyobb ábécé-betűin. A játékosság ugyancsak jellemző ezekre a rajzokra – elég csak a fekete harkály rajzát elővenni, ahol a fa odva egy komplett dobfelszerelést rejt.

-

A kötet záró része a már említett minilexikon, amelynek bejegyzései a rajzokhoz kapcsolódva lakonikusan sorolják a legfontosabb tudnivalókat a megverselt madarakról. A MadárÁBÉCÉ-t így akár egy kirándulásra vagy madárlesre is magunkkal lehet vinni – ha utóbbira az irodalomból keresünk példát, nem is kell túl messzire menni: az írók közül például Jonathan Franzen híresen nagy madárbarát, és amikor hat éve a budapesti könyvfesztiválon járt, arra is szakított időt, hogy elmenjen egy kis vidéki madárlesre.

A képek forrása: a Gutenberg Kiadó Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Komolyan vesszük a gyerekeket, éppen ezért fontosnak érezzük, hogy olyan könyveket kapjanak a kezükbe, amelyekhez igazán kapcsolódni tudnak. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastjében a meséken innen és túl vizsgáljuk meg, mi zajlik éppen a könyvpiacon, a kiadóknál, a boltokban, az írók és az illusztrátorok műhelyeiben. A legszebb mesékről, klasszikusokról és újdonságokról, provokatív ifjúsági regényekről beszélget Szekeres Niki és Ruff Orsolya.

...
Gyerekirodalom

Nézzétek meg Berg Judit és Csukás István gyerekkori kincseit!

A Mesemúzeum megnyitotta első virtuális kiállítását, ahol kortárs szerzők féltve őrzött gyerekkori kincseit nézhetjük meg.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Versterápia: „Hosszú nyár volt vagy rövid volt, a juss,/ egy kandallóban ég a július.”

...
Hírek

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

...
Nagy

A szépirodalom olvasása szociálisabbá tesz és segíti a szociális érzékenyítést

...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

...
Hírek

Nézz bele a Frida Kahlo műveit összegyűjtő gyönyörű albumba!

...
Hírek

Csak női írók könyveit árusítja egy skót könyvesbolt

...
Hírek

Kazuo Ishiguro és Rachel Cusk is esélyes a 2021-es Booker-díjra

...
Hírek

Dexter 8 év után álnéven tér vissza, de a bűntudat és a gyilkolási vágy a régi

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

A hét könyve
Kritika
A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel
...
Nagy

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

Július 23-án elkezdődött Tokióban az olimpia, nézők nélkül. Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Elsőként Finy Petra Kék fal című írását olvashatjátok. 

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

...
Nagy

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

A dörzsölt szélkakas című új kötetét áthatja a közéleti fókusz, de nemcsak erről beszélgettünk Mérő Lászlóval. Mesterséges intelligencia és sci-fi, sakk és a Fradi B-Közép is szóba került. Interjú.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel

...
Finy Petra

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Szívünk rajta

Ezeket a gyerekkrimiket vidd magaddal a nyaralásra!

Ebben a hónapban Berg Judit kamaszkrimije lett a hónap könyve, ez pedig jó alkalmat adott arra, hogy kiválogassunk három nyomozós könyvet a Szívünk rajta matricás kötetei közül.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.