Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

Ruff Orsolya | 2021. április 02. |

A kötet rendezőelve egyértelműen az ábécé, hiszen az abban felsorolt madarak is – összesen negyvenen – így követik egymást. Ez az elv amennyire egyszerű és világos, annyira meg is nehezíti a költő dolgát, nem véletlen, hogy Balázs Imre József alkotói szabadságával élve nagy adag játékosságot is vitt a műbe.

Balázs Imre József
MadárÁBÉCÉ
Ill.: Kelemen Kinga, Gutenberg, 2021, 88 oldal
-

Ez elsőre talán fel sem tűnik, hiszen a kötetben sorra követik egymást a különleges vagy szokatlan nevű madarak: az apró partfutó után jön az álarcos gébics, a búbos banka után meg a citromsármány. Balázs Imre József viszont szerencsére nem akart görcsösen ragaszkodni az ábécéhez, így a felsorolásban simán megfér a dolmányos varjú és a dzsungel törpekuvik között a bodzapinty. Mindazok számára, akik nem végzett ornitológusok vagy nem ismerik behatóan a madárhatározót, csak a kötet végi minilexikonból derül ki a költői turpisság.

A bodzapinty ugyanis, bármilyen jól hangzik, nem létezik, Balázs Imre József találta ki, a dz betű kívánta meg, hogy kerüljön egy ilyen nevű madár is a kötetbe. A könyv végén mesés magyarázatot is találunk a betoldásra: „Az üvegszárnyú bodzapintyet képzeletben a pintyfélék családjába soroljuk, élőhelye a gyerekek álmai, illetve mindannyiunk fantáziája.” 

A kötet amúgy tele van olyan madarakkal, amelyeknél simán benne lehetne a pakliban, hogy csak a képzelet szülte őket: neve alapján a nyaktekercs vagy a gólyatöcs mondjuk kapásból lehetne ilyen, de szintén mesés nevű állat a zsezse: „A zsezsekabátnak van zsezsezsebe, de a pénzéből nem fér a fele se be.” Ez a fajta játékosság végig jellemző a kötetre: Balázs Imre József nem az infót az arcunkba tolva akar tanítani, inkább játszik velünk meg a rímekkel, az azonos alakú („Nem érdekel ma a színpad, a vitrin – küllő leszek egy zöld biciklin” – verseli a zöld küllő nevű madárnál) vagy a hangutánzó szavakkal („Szirreg az égnek, szirreg a víznek, az őszi napok szaporán eltelnek.”).

A versek egyenrangú párjai az illusztrációk: Kelemen Kinga egész oldalas élethű rajzokon jeleníti meg a madarakat (igen, a bodzapintyet is). Lenyűgöző a finomságuk és a részletességük, a madarak figurája pedig vissza-visszaköszön a páratlan oldalak nagyobb ábécé-betűin. A játékosság ugyancsak jellemző ezekre a rajzokra – elég csak a fekete harkály rajzát elővenni, ahol a fa odva egy komplett dobfelszerelést rejt.

-

A kötet záró része a már említett minilexikon, amelynek bejegyzései a rajzokhoz kapcsolódva lakonikusan sorolják a legfontosabb tudnivalókat a megverselt madarakról. A MadárÁBÉCÉ-t így akár egy kirándulásra vagy madárlesre is magunkkal lehet vinni – ha utóbbira az irodalomból keresünk példát, nem is kell túl messzire menni: az írók közül például Jonathan Franzen híresen nagy madárbarát, és amikor hat éve a budapesti könyvfesztiválon járt, arra is szakított időt, hogy elmenjen egy kis vidéki madárlesre.

A képek forrása: a Gutenberg Kiadó Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Komolyan vesszük a gyerekeket, éppen ezért fontosnak érezzük, hogy olyan könyveket kapjanak a kezükbe, amelyekhez igazán kapcsolódni tudnak. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastjében a meséken innen és túl vizsgáljuk meg, mi zajlik éppen a könyvpiacon, a kiadóknál, a boltokban, az írók és az illusztrátorok műhelyeiben. A legszebb mesékről, klasszikusokról és újdonságokról, provokatív ifjúsági regényekről beszélget Szekeres Niki és Ruff Orsolya.

...
Gyerekirodalom

Nézzétek meg Berg Judit és Csukás István gyerekkori kincseit!

A Mesemúzeum megnyitotta első virtuális kiállítását, ahol kortárs szerzők féltve őrzött gyerekkori kincseit nézhetjük meg.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Nádas Péter, JK Rowling és Thom Yorke másokkal együtt írt Putyinnak levelet

...
Hírek

Meghalt Lengyel Anna dramaturg, aki néven nevezte a gyilkosát

...
Beleolvasó

Törőcsik Mari jelenlétének olyan ereje volt, amitől mindenki rá figyelt

...
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Szabó T. Anna: “Ezért az örömért vagyunk a világon, ezért az egymásranevetős, önátadó bizalomért”

...
Hírek

Már biztos, hogy fájdalmas véget ér a várva várt Dűne-film 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél

Tíz éve indult világhódító útjára a Trónok harca, így az évforduló alkalmából számba vettük, mi mindent ért el a sorozat, és miben maradt a rajongói adósa.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Irodalmi teázás az Örkény Színház színészeivel

...
Nagy

10+1 kötelező, amit meg tudsz nézni online színházban

...
Nagy

Margaret Atwood okosabb volt, mint bárki a Harvardon

...
Nagy

Németh László az életének minden csapását játékká alakította

120 évvel ezelőtt, 1901. április 18-án született Németh László, a Gyász, a Bűn, az Iszony és az Égető Eszter írója. Születésének évfordulóján pályájának öt érdekes aspektusára hívjuk fel a figyelmet. 

Szerzőink

...
Ott Anna

Morcsányi Géza: A Sorstalanság "a szívre mért kiheverhetetlen csapás" [Kötelező: Sorstalanság]

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.