Agócs Írisz szabálytalan krumplikból rajzol medvét, lajhárt, elefántot

Agócs Írisz szabálytalan krumplikból rajzol medvét, lajhárt, elefántot

Rajzolj egy krumplit! című könyvében Agócs Írisz arra tanít, hogy a szabálytalan vonalakból is könnyen rajzolhatunk állatokat, sőt, sajátos karakterjegyekkel is felruházhatjuk őket.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 03. |

A tavaszi karanténidőszakban, amikor bezártak az óvodák, az iskolák és mindenki otthonról dolgozott, különösen felértékelődött minden olyan tevékenység, amely a négy fal közé rekedt családokban kreatívan kötötte le a gyerekek figyelmét, örömet okozott és még fejlesztette is valamilyen képességüket. Talán ezért is ment akkorát Agócs Írisz projektje, aki a Facebook-oldalán mutatta meg a gyerekeknek (és szüleiknek), hogyan kell medvét, lajhárt vagy elefántot rajzolni.

Agócs Írisz
Rajzolj egy krumplit!
Pozsonyi Pagony, 2020, 63 oldal

A dolog nyitja az volt, hogy a gyerekeknek nem kellett egyből medvét, lajhárt vagy elefántot rajzolniuk, elég volt, ha elsőre felskicceltek egy krumplit, egy formátlan valamit, ami lehetett kicsit szabálytalan, kicsit suta, semmiképp sem tökéletes - de nem is ez volt a cél, hanem az, hogy ebből a VALAMIből legyen azután BÁRMI. A gyerekek imádták a virtuális rajzórát, ami persze sokkal inkább volt játék, önfeledt alkotás, de nevezhetjük akár ész nélküli rajzolásnak is, amit Agócs Írisz saját bevallása szerint annyira imád:

Agócs Írisz: Rajongva imádom az ész nélküli rajzolást - Könyves magazin

Gyerekként azt hitte, a rajzolás olyan, mint az evés vagy az alvás, mégsem akarta egyetemi keretek között tanulni a képzőművészetet. Helyette a néprajzot választotta, ám az indiánok helyett kutatási területként végül az álmoknál kötött ki. Első saját meséjének ötlete egy londoni emeletes busz tetején fogant, álommunkája (vagy, ahogy ő fogalmaz, „leggyerekesebb álma") pedig azért nincs, mert már teljesült.

Az izgalmas projekt annyira sikeres lett, hogy könyv is lett belőle, ami pont azt tanítja, hogy mindenki tud rajzolni, és nem baj, ha az a vonal elsőre görbe vagy nem szabályos, hiszen AKÁRMI is lehet belőle - medve, mókus vagy akár még krokodil is.

Lapozzatok bele a könyvbe:

rajzolj_printre_fekvo.pdf by konyvesmagazin on Scribd

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Agócs Írisz megtanít minket állatokat rajzolni a karantén ideje alatt

Unod a banánt? Rajzolj medvét Agócs Írisszel!

...
Nagy

Agócs Írisz: Rajongva imádom az ész nélküli rajzolást

Első saját meséjének ötlete egy londoni emeletes busz tetején fogant, álommunkája pedig azért nincs, mert már teljesült. Agócs Íriszt még a karantén elrendelése előtt látogattuk meg otthonában, és festékpöttyös lexikonokról, Tandori Dezsőről meg szomorkás medvékről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Tanulj rajzolni ingyen a legjobb illusztrátoroktól!

Mutatunk négy olyan csatornát, amelyen neves külföldi alkotók adnak tippeket gyerekeknek a rajzoláshoz és történetmeséléhez. 

A hét könyve
Kritika
Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit
...
Kritika

Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit

Bernardine Evaristót sokáig frusztrálta, hogy a fekete nők egyszerűen nem kapnak hangot az angolszász irodalomban. A Lány, nő, többiek című regénye ezt az űrt akarta kitölteni, ami olyan jól sikerült, hogy bezsebelhetett érte egy megosztott Bookert. A többszólamú kötet 12 nő történetén keresztül mesél anyaságról, kitörésről és határátlépésről.

20/21
...
20/21

Czakó Zsófia: Áramszünet

...
20/21

Zilahi Anna: Big fish

...
20/21

Halász Rita: Poloskakeringő

...
20/21

André Ferenc: a szénbányász felesége

...
20/21

Tóth Kinga: Maradéksziget

...
20/21

Kollár Árpád: Lucky Strike

Hírek
...
20/21

20/21

...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

...
Hírek

Ted Hughes műveit fordította németre a leendő miniszter

...
Szórakozás

Van, amivel George R.R. Martint is meg lehet lepni

...
Hírek

Meghalt Urbánszki László

...
Hírek

Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

...
Hírek

A Harry Potter szereplői visszatérnek Roxfortba

...
Hírek

Meghalt Kóbor János