Folytatásokban tér vissza Ördögbőr grófja

Folytatásokban tér vissza Ördögbőr grófja

Az Óbudai Anziksz oldalán folytatódik Adamik Zsolt meseregénye, az Ördögbőr grófja.

Ruff Orsolya | 2020. július 06. |

A Rettentő kalózmesék alcímet viselő kötet 2014-ben jelent meg a Pagony gondozásában, Adamik Zsolt pedig megkeresésünkre most azt mondta, hogy valójában mindig is szeretett volna valamiféle folytatást készíteni, sőt, el is kezdett dolgozni rajta:

„Hiszen HA MÁR vannak eléggé körbeírt főszereplőim, akik pláne, hogy KALÓZOK, meg mélyvízi szörnyetegek, meg sunyi főgonosznak való figurák, meg van egy kész világ, a Tengeróceán, amit az Ördögbőr grófja - Rettentő kalózmesék című könyvben igazából alig jártunk be, akkor itt a remek alkalom egy virtigli, csörtékkel teli, ide-oda futkosós, a kincset X-szel megjelölős, de mégis adamikos haddelhaddhoz.”

„Ki ne akarna saját Indiana Jones-sztorit írni, ha megteheti?”

– teszi fel a jogos kérdést a szerző, hozzátéve, hogy az első könyvben a történet, a cselekmény, a „mindent egybefogó valami” igen vékonyan volt jelen, a kihívást pedig most az jelenti, hogy a folyamatos hangulatfestegetés helyett a bonyodalom legyen előtérben.

Adamik Zsolt: Mi rossz történhet egy elzárt íróemberrel? - Könyves magazin

Mit csinálnak a gyerekkönyvszerzők karantén idején? Mivel töltik az idejüket, és melyik az a három könyv, amelyeket másoknak ajánlanak? Ezúttal Adamik Zsolt válaszait olvashatjátok. A karantén egészen speciális helyzet a gyerekes családok számára, hiszen a négy fal között kell most tanulniuk, játszaniuk, kikapcsolódniuk (a szülőknek pedig dolgozniuk is).

A negyedévente megjelenő Óbudai Anziksz kereste meg, hogy a naponta frissülő blogjukon jelentesse meg a mesét („A Pagony kiadó, az első könyv, a Rettentő kalózmesék anyukája meg volt olyan jó fej, hogy ebbe simán belement”), az érdeklődők pedig kéthetente vasűrnap olvashatják a friss részeket. Adamik Zsolt szerint a kétheti megjelenés mint forma ugyanakkor teljesen más hangsúlyokat követel :

„Kicsit olyan ez, mint a negyvenes-ötvenes évek amerikai mozisorozatai, a Dick Tracy Returns, vagy a Flash Gordon, vagy ne menjünk olyan messzire, a Csillag kontra Gonosz Erők (amit amúgy imádok): a történet átível, egy megoldás felé halad, de maga az epizód is fenn kell tartsa az érdeklődést, cliffhanger, csattanó, kaland, önmagában is teljes sztori, aztán puff, tessék kivárni tizennégy napot, és lehetőleg tessék izgulni is. Baromi izgalmas feladat, pláne, hogy én se sejtem, mi sül ki az egészből, és néha olyan labdákat dobok fel magamnak, amik előtt állok a salakpályán, és nézem, hogy ezt most hogy csapjam le.”

Akik szerették az első kötetet, azok valószínűleg most sem fognak csalódni, hiszen az író szerint az olvasók ugyanarra számíthatnak, mint az Ördögbőr grófja olvasásakor, csak most folyamatos kalandban: „Nem véletlen a cím: a Végzet Kacsája pont olyan rejtélyes, ahogy egy végzetes kacsának lenni kell, ráadásul ő tudja egyedül a Világ Legkisebb Meséjét, ami az első nyom a bizonyos aranyszívhez. Meg vannak robotdinoszauruszok is”. A folytatásokhoz minden héten készül egy soundtrack is, amit bárki bekövethet a Spoty-n. A folytatásokban megjelenő mesét Mayer Tamás illusztrálja, de Adamik Zsolt szerint nincs szó cseréről (az első kötetet Mészöly Ilka rajzolta), egyszerűen csak imádja Mayer munkáit, és ehhez a formához, a kétheti megjelenéshez az ő megoldásai kellettek. Arra a kérdésre, hogy lesz-e új kötet, Adamik csak annyit válaszolt:

„Ez még titok, pszt.”

A folytatásos-kalózos meséért kattintsatok IDE!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Adamik Zsolt: Mi rossz történhet egy elzárt íróemberrel?

Mit csinálnak a gyerekkönyvszerzők karantén idején? Mivel töltik az idejüket, és melyik az a három könyv, amelyeket másoknak ajánlanak? Ezúttal Adamik Zsolt válaszait olvashatjátok.

...
Gyerekirodalom

Itt van 20 gyerekkönyv a hosszú, lusta nyári napokra!

Ha nem lenne a koronavírus-járvány, akkor most lenne az Ünnepi Könyvhét, amely egyúttal a gyerekkönyvek ünnepe is. Ám a kiadók így sem hagyják olvasnivaló nélkül a gyerekeket. Húsz újdonságot mutatunk a friss, nyári megjelenések közül.

...
Gyerekirodalom

A vagány nagyi palacsintát süt az eszkimóknak

Kiss Ottó új mesekönyve, A piros tengeralattjáró ránézésre egy igazi kalandkönyv, amely messzi tájakra repíti hőseit, de ha picit megkapargatjuk a felszínt, akkor nyilvánvaló, hogy az egyik legszívmelengetőbb alapgondolata az a kötelék, amely a nagyszülőket az unokákhoz fűzik.

Kötelezők
...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

...
Gyerekirodalom

NEMECSEK az nem kisbetű

...
Gyerekirodalom

A Légy jó mindhaláligot a tanároknak kellene kötelezően elolvasniuk

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Hírek
...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Hamarosan szabadon kalandozhatunk Harry Potter varázsvilágában - itt a Hogwarts Legacy videojáték előzetese

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

100 kedvenc filmjéhez képzelt el vintage könyvborítót egy tervező

...
Hírek

Milan Kundera kapja idén a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Tompa Andrea és Reisz Gábor keresi ma este az ÉN határait a Hadikban

...
Hírek

Elhunyt a Forrest Gump írója, Winston Groom

...
Hírek

Rubik Ernőt az emberek és a kocka kapcsolata izgatja

...
Hírek

A Nobel-díjas Kertész Imrétől búcsúzik a Magvető