Folytatásokban tér vissza Ördögbőr grófja

Folytatásokban tér vissza Ördögbőr grófja

Az Óbudai Anziksz oldalán folytatódik Adamik Zsolt meseregénye, az Ördögbőr grófja.

Ruff Orsolya | 2020. július 06. |

A Rettentő kalózmesék alcímet viselő kötet 2014-ben jelent meg a Pagony gondozásában, Adamik Zsolt pedig megkeresésünkre most azt mondta, hogy valójában mindig is szeretett volna valamiféle folytatást készíteni, sőt, el is kezdett dolgozni rajta:

„Hiszen HA MÁR vannak eléggé körbeírt főszereplőim, akik pláne, hogy KALÓZOK, meg mélyvízi szörnyetegek, meg sunyi főgonosznak való figurák, meg van egy kész világ, a Tengeróceán, amit az Ördögbőr grófja - Rettentő kalózmesék című könyvben igazából alig jártunk be, akkor itt a remek alkalom egy virtigli, csörtékkel teli, ide-oda futkosós, a kincset X-szel megjelölős, de mégis adamikos haddelhaddhoz.”

„Ki ne akarna saját Indiana Jones-sztorit írni, ha megteheti?”

– teszi fel a jogos kérdést a szerző, hozzátéve, hogy az első könyvben a történet, a cselekmény, a „mindent egybefogó valami” igen vékonyan volt jelen, a kihívást pedig most az jelenti, hogy a folyamatos hangulatfestegetés helyett a bonyodalom legyen előtérben.

Adamik Zsolt: Mi rossz történhet egy elzárt íróemberrel? - Könyves magazin

Mit csinálnak a gyerekkönyvszerzők karantén idején? Mivel töltik az idejüket, és melyik az a három könyv, amelyeket másoknak ajánlanak? Ezúttal Adamik Zsolt válaszait olvashatjátok. A karantén egészen speciális helyzet a gyerekes családok számára, hiszen a négy fal között kell most tanulniuk, játszaniuk, kikapcsolódniuk (a szülőknek pedig dolgozniuk is).

A negyedévente megjelenő Óbudai Anziksz kereste meg, hogy a naponta frissülő blogjukon jelentesse meg a mesét („A Pagony kiadó, az első könyv, a Rettentő kalózmesék anyukája meg volt olyan jó fej, hogy ebbe simán belement”), az érdeklődők pedig kéthetente vasűrnap olvashatják a friss részeket. Adamik Zsolt szerint a kétheti megjelenés mint forma ugyanakkor teljesen más hangsúlyokat követel :

„Kicsit olyan ez, mint a negyvenes-ötvenes évek amerikai mozisorozatai, a Dick Tracy Returns, vagy a Flash Gordon, vagy ne menjünk olyan messzire, a Csillag kontra Gonosz Erők (amit amúgy imádok): a történet átível, egy megoldás felé halad, de maga az epizód is fenn kell tartsa az érdeklődést, cliffhanger, csattanó, kaland, önmagában is teljes sztori, aztán puff, tessék kivárni tizennégy napot, és lehetőleg tessék izgulni is. Baromi izgalmas feladat, pláne, hogy én se sejtem, mi sül ki az egészből, és néha olyan labdákat dobok fel magamnak, amik előtt állok a salakpályán, és nézem, hogy ezt most hogy csapjam le.”

Akik szerették az első kötetet, azok valószínűleg most sem fognak csalódni, hiszen az író szerint az olvasók ugyanarra számíthatnak, mint az Ördögbőr grófja olvasásakor, csak most folyamatos kalandban: „Nem véletlen a cím: a Végzet Kacsája pont olyan rejtélyes, ahogy egy végzetes kacsának lenni kell, ráadásul ő tudja egyedül a Világ Legkisebb Meséjét, ami az első nyom a bizonyos aranyszívhez. Meg vannak robotdinoszauruszok is”. A folytatásokhoz minden héten készül egy soundtrack is, amit bárki bekövethet a Spoty-n. A folytatásokban megjelenő mesét Mayer Tamás illusztrálja, de Adamik Zsolt szerint nincs szó cseréről (az első kötetet Mészöly Ilka rajzolta), egyszerűen csak imádja Mayer munkáit, és ehhez a formához, a kétheti megjelenéshez az ő megoldásai kellettek. Arra a kérdésre, hogy lesz-e új kötet, Adamik csak annyit válaszolt:

„Ez még titok, pszt.”

A folytatásos-kalózos meséért kattintsatok IDE!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Adamik Zsolt: Mi rossz történhet egy elzárt íróemberrel?

Mit csinálnak a gyerekkönyvszerzők karantén idején? Mivel töltik az idejüket, és melyik az a három könyv, amelyeket másoknak ajánlanak? Ezúttal Adamik Zsolt válaszait olvashatjátok.

...
Gyerekirodalom

Itt van 20 gyerekkönyv a hosszú, lusta nyári napokra!

Ha nem lenne a koronavírus-járvány, akkor most lenne az Ünnepi Könyvhét, amely egyúttal a gyerekkönyvek ünnepe is. Ám a kiadók így sem hagyják olvasnivaló nélkül a gyerekeket. Húsz újdonságot mutatunk a friss, nyári megjelenések közül.

...
Gyerekirodalom

A vagány nagyi palacsintát süt az eszkimóknak

Kiss Ottó új mesekönyve, A piros tengeralattjáró ránézésre egy igazi kalandkönyv, amely messzi tájakra repíti hőseit, de ha picit megkapargatjuk a felszínt, akkor nyilvánvaló, hogy az egyik legszívmelengetőbb alapgondolata az a kötelék, amely a nagyszülőket az unokákhoz fűzik.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]